BM 365 RIS: GOSPOĐO GRADONAČELNICE KREDITNO STE ZADUŽILI I NAŠE PRAUNUKE

BM 365 RIS: GOSPOĐO GRADONAČELNICE KREDITNO STE ZADUŽILI I NAŠE PRAUNUKE

10. veljače, 2018.

 

 

Sisak gubi primat najrazvijenije jedinice lokalne samouprave čak i na području ove Županije, Sisak nije ni među najmanje zaduženim gradovima u Hrvatskoj, dok o pripadnosti skupini najbogatijih jedinica lokalne samouprave u RH možemo samo sanjati!

Tekst: GO BM 365 – STRANKE RADA I SOLIDARNOSTI GRADA SISKA

Kao stranka koja se temelji na demokratskim načelima solidarnosti i prava na rad, kao Siščanke i Siščani, slobodni smo pridružiti se raspravi koju proteklih dana putem priopćenja medijima vode sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. Pri tome se ne postavljamo između „zaraćenih“ strana, nego želimo s nekoliko činjenica potkrijepiti naš stav o tome da se Gradom Siskom loše upravlja.

Gospođo gradonačelnice, Sisak kao jedan od najjačih hrvatskih industrijskih i gospodarskih, kulturnih i sportskih centara, nažalost, stvar je daleke prošlosti. Naš grad je i dalje administrativno i političko središte Sisačko-moslavačke županije iako to odavno ne zaslužuje, opet nažalost, zbog negativnih gospodarskih rezultata I trendova. Ukazat ćemo samo na neke opće i pojedinačne, najalarmantnije:

 • među 556 gradova i općina u Hrvatskoj, Sisak je na 166. mjestu prema indeksu razvijenosti u razdoblju od 2014. do 2016. godine; u izračun indeksa razvijenosti ulaze vrijednosti osnovnih i standardiziranih pokazatelja (prosječni dohodak po stanovniku, prosječni izvorni prihodi po stanovniku, prosječna stopa nezaposlenosti, opće kretanje stanovništva, indeks starenja i stupanj obrazovanja).

 • kreditna zaduženost – prema podacima Ministarstva financija, kreditna zaduženost Siska u 2016. godini iznosila je 47,23 milijuna kuna, pa se naš grad plasirao na (pre)visoko 8. mjestu RH!

 • subvencije poduzetnicima – prema podacima Ministarstva financija i Hrvatskog državnog zavoda za statistiku, u 2016. godini gradovi i općine u RH izdvojile su za subvencije poduzetnicima izvan javnog sektora prosječno 31,50 kuna po glavi stanovnika; unutar Sisačko-moslavačke županije Sisak je s iznosom od 15,50 kuna po glavi stanovnika (upola manje od hrvatskog prosjeka) tek na 11. mjestu; dakle, ako ćemo se odmjeravati unutar jedinice područne/regionalne samouprave, više od Siska svoje su poduzetnike subvencionirali gradovi Novska, Petrinja, Kutina i Popovača, općine Hrvatska Dubica, Lipovljani, Majur i Velika Ludina, Grad Glina i Općina Donji Kukuruzari. U RH Sisak je po ovome pokazatelju na 161. mjestu!

 • stopa nezaposlenosti – prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zaključno s mjesecom prosincem 2017. godine, Sisak je sa stopom od 17,1 posto na 247. mjestu u RH; Sisak je „proizveo“ nešto više od 70 posto nezaposlenih na području Županije!

 • investicije po glavi stanovnika u razdoblju od 2011. do 2015. godine – vrijednost investicija po glavi stanovnika u ovom razdoblju u Sisku iznosila je 11.480,00 kuna što je bilo dovoljno da se ovaj grad u RH pozicionira na 219. mjesto; u istom razdoblju, puno bolje su se na toj ljestvici pozicionirali gradovi Kutina, Novska i Glina, pa čak i Općina Lipovljani!

 • prosječne neto plaće kod poduzetnika – prema podacima Financijske agencije za 2016. godinu, prosječna plaća koju su isplatili poduzetnici s područja regije iznosila je 4.187,00 kuna, na temelju čega je Županija zauzela 13. mjesto u RH; Grad Sisak, s prosječnom neto plaćom u iznosu od 3.808,00 kuna „plasirao“ se tek na 288. mjestu u RH, dok su u istom razdoblju više plaće od onih u Sisku, isplaćivali poduzetnici Grada Kutine, Općine Topusko, gradova Gline i Popovače, Općine Sunja, Grada Petrinje, općina Majur, Donji Kukuruzari i Lekenik, Grada Novske i Općine Gvozd.

Velik je broj ostalih pokazatelja gospodarske i društvene snage nekog grada, općine ili regije koje ostavljamo za neku drugu prigodu. Uglavnom, već na temelju gore navedenih vrijednosti, možemo zaključiti kako Sisak gubi primat najrazvijenije jedinice lokalne samouprave čak i na području ove Županije; Sisak nije ni među najmanje zaduženim gradovima u Hrvatskoj, dok o pripadnosti skupini najbogatijih jedinica lokalne samouprave u RH možemo samo sanjati!

Glavna pitanja Vama, gospođo gradonačelnice, a radi lošeg upravljanja su: zbog čega ne ulažete puno više proračunskog novca u subvencije ili neke druge poticajne mjere postojećim i potencijalnim poduzetnicima? Zbog čega ne surađujete s tim istim poduzetnicima, osobito obrtnicima, dakle, sa svima onima koji pune proračun našega Grada? Što radi gradska razvojna agencija? Upravo ste Vi glavna i najodgovornija osoba za kreiranje poduzetničkog ozračja, za okupljanje i suradnju u našem Sisku! Jeste li zadovoljni činjenicom izrazito nepovoljne gospodarske strukture prema kojoj su najveći poslodavci u gradu, još uvijek, šoping centri, Opća bolnica Sisak, te gradska uprava sa svim svojim tvrtkama i ustanovama? Dopustite nam da Vas podsjetimo kako su to gospodarski sektori koji ne proizvode novu vrijednost!

Pozdravljamo uređivanje našeg grada i shvaćamo da je to nešto što se vidi. No, ako je to jedino što ste uspjeli, onda je to stvarno malo: s jedne strane, nedostatak investicijskih ulaganja i nerazvijenost poduzetničke kulture, a s druge, “nevidljiva” zaduženja koja nam dolaze na naplatu za nekoliko godina. Time ste, prvo, kreditno zadužili i naše praunuke kako biste „uljepšali“ grad u kojem bi valjda gladnim ustima trebalo biti ugodnije, te ste uslijed očigledne političke isključivosti, drugo, od gradske uprave i sebe kao institucije, rastjerali sve najvažnije dionike u odlučivanju o budućnosti našega Siska, čak toliko da kadrove za neke ključne djelatnosti morate „uvoziti“ iz Zagreba.

I, dok većina Vaših sugrađana razmišlja kako se izboriti s važnim osobnim i društvenim, životnim problemima, Vi vrijeme trošite, uz ostalo, na obmanjivanje javnosti manipulirajući ekonomsko-financijskim pokazateljima izvučenima iz konteksta, uspoređujete se s gradovima i općinama na području Županije, umjesto da kreirate konkurentnu razvojnu politiku, brendirate naš Sisak i pozicionirate ga na kartu Europe i svijeta! T

 

11 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Pouzdan zajmodavac.
  #1 Pouzdan zajmodavac. 16 kolovoza, 2018, 05:43

  Zdravo,

  Jeste li zainteresirani za dobivanje pomoći od privatnog zajmodavca?
  Jeste li tražili pouzdanog zajmodavca s kojim se možete pouzdati i raditi s punim povjerenjem?
  Jeste li odbijali vašu banku u vezi s dobivanjem kredita?
  Želite li otvoriti tvrtku ili proširiti postojeće tvrtke?
  Imate li hitnu ili kritičku medicinsku situaciju i trebate hitni zajam?
  Imate li dugove za čišćenje i trebate zajam?
  Jeste li student i treba studentski kredit?
  Trebate li zajam za osobne potrebe?

  Ovo je privatni zajmodavac po imenu gospodin Rod Alfred; registriran za posudbu širom svijeta. Ja sam sposoban izdavati sve vrste zajmova s ​​maksimalnim iznosom od 35 milijuna dolara. Pružam 24 sata online gotovinskih kredita s neprekidnom službom za korisnike na čekanju da prisustvujem vama. Bez obzira na vaš posao (zaposleni ili nezaposleni) i dalje ćete dobiti zajam. Dajemo kratkoročne i dugoročne zajmove. Sve ove usluge zajma su kamatna stopa od 3%. Molimo, ako vam treba zajam, kontaktirajte nas dolje ..

  E-adresa: [email protected]
  WhatsApp: + 2 3 4 8 0 2 5 9 3 4 6 9 9

  Ovdje ste uvijek dobrodošli. Dobit ćete svoj zajam ovdje i mi ćemo obrišiti vaše suze. Imamo dobru poslovnu reputaciju. Slobodno nas posjetite danas.

  Hvala vam.
  Direktor.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 18 veljače, 2018, 13:50

  Što na takve optužbe kaže ” Gospođa Zaduženica”.
  Ta očito ne osjeća potrebu da se obrati široj javnosti.
  dama se drži malo previsoko na drvetu na kojem sjedi.
  samo da ne bi grane počele pucatiili joj oporba pili noge od stolca.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. AZ MOD
  #4 AZ MOD 11 veljače, 2018, 11:43

  Antifašistima doista nije lako.Imaju samo 2 izbora.Prvi je biti na ili uz vlast i tako sakrivati svoje porijeklo i zločine koje su počinili , drugi je dobiti po zaslugama i krasiti Maksimir svojom okomitom figurom koja se njiše u ritmu vjetra.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. saša leopold
  #5 saša leopold 10 veljače, 2018, 20:50

  Žalosno i istinito. Činjenice u ovom slučaju brojke ne griješe. Grad Popovača je do 2013. godine bila samo općina, Glina, Topusko, Majur do 1995. okupirani od strane kokarde i zvijezde u koju se gradonačelnica zaklinje.
  Ovo je preslika – odnosno preljevak sranja s državnog nivoa za vrijeme komunističke vlasti prvo Račana a potom i Milanovića na grad Sisak i sveopćeg uništenja (da li zbog namjere ili neznanja). Komunisti jedino znaju otimati, ocrnjivati svoje ne istomišljenike a u gospodarstvu se suludu zaduživati i rasprodavati sve što mogu. I to je na žalost to.
  A glede dičnih anno i ispod anonimno ne možete biti jadniji. HDZ je započeo graditi dvoranu, možda ju nije trebao raditi. Možda je nije trebao raditi na mjestu gdje su papiri zadnjeg komunističkog vlastodršca Siska rekli da je sve u redu za gradnju i da je otpad saniran. Za to i za sva sranja koje komunisti rade nikad ne odgovaraju već i dalje optužuju kao sada BM 365 jer nisu s njima i jer misle svojom glavom. Kakva povreda poslovnika?
  A mi katolici, hrvati i dalje šutimo i trpimo komunistički dernek započet na ovim prostorima 1941.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 11 veljače, 2018, 13:57

   Povreda Poslovnika ti je od strane predsjenice Skupštine SMŽ za sjednicu 12. veljače.
   Nije uvrstila prijedlog oporbenog viječnika VČ o oslobađanju cestarine na nedovršenoj auto cesti.
   ZNA SE zašto nije, jer prijedlog nije išao od vladajućih.

   Odgovorite na ovaj komentar
 5. Black Jack
  #6 Black Jack 10 veljače, 2018, 18:00

  Hrvatska treba uvesti porez solidarnosti.
  Taj porez ce plaćati bivši komunisti i njihovi potrcki-udbasi!
  Sa novcima koji se ubere od poreza solidarnost zaposlitince se ljudi koji ce iskopavati Žrtve komunističkog nasilja kako bi se ako moguce indentificirali i onda civilizirano zakopali u groblju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Marino
  #7 Marino 10 veljače, 2018, 14:49

  Baš je dobra prigoda vidjeti i glavnoga mislioca sisačkoga nasilja nad zdravom pameti, darka ikića baničeka, iz kumrovca, komunističke županije kolarove i gajdaša dončića. Spomenuti uza svoju nedotupavu drugaricu nazoči i nekoj svečanosti u Capragu, gdje crkvi duguje tri milijona kuna i gdje se kvart naziva po Juri i Bobanu. Za dom – spremni!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Anonimno
  #8 Anonimno 10 veljače, 2018, 13:36

  Ovo je banda lopovi IZDAJICE

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. anno
  #9 anno 10 veljače, 2018, 09:58

  Kažete da je ona zadužila unuke.
  A što su radili njeni prethodnici. To se zaboravlja.
  Ono što su započeli graditi još nije dovršeno.
  Zato su ostale rupe koje treba začepiti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Anonimno
  #10 Anonimno 10 veljače, 2018, 09:31

  Što ste Vi gospodo iz stranke BM 365 učinili svojim istupima da pomognete Gradu Sisku i županiji.
  Prodali ste se da dignete ruku za predsjednicu Skupštine županije, a svojim sudjelovanjem kroz oporbu mogli ste dati svog predsjednika i time kontrolirati župana.
  Ovako ste se priklonili HDZ- u i kršite Poslovnik Skupštine.

  Što ste kroz županiju učinile za napredak Siska grada, osim što ste uhljebili svoje kadrove.

  Vi najmanje svojim nastupima možete dijeliti savjete.
  Zato se pokrijte po ušima i dajte kroz suradnju s Ikićkom mogućnost da Sisak opet bude odskočna daska za dalje.

  Da ne bude jednostrano i gradonačelnica neka malo otvori svoje horizonte, a ne biti narcisoida,

  ja volim samo sebe i jedino sebe…kaže pjesma…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code