BM 365: IZLAZ SLOVENIJE NA OTVORENO MORE RIJEŠITI MEĐUDRŽAVNIM UGOVOROM

BM 365: IZLAZ SLOVENIJE NA OTVORENO MORE RIJEŠITI MEĐUDRŽAVNIM UGOVOROM

24. srpnja, 2015.

images

Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti oglasila se priopćenjem u kojem je komentirala međunarodni skandal na arbitraži između Hrvatske i Slovenije, a koji su razotkrili Večernji list i beogradski Kurir.
– Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti drži skandaloznim i u potpunosti odbacuje način arbitraže Savudrijske vale kojim se krši neovisnost i nepristranost postupaka arbitraže. Ukoliko je Sud podložan lobiranju bilo koje strane, u ovom slučaju slovenske, zahtjeva odlučnu reakciju.
Ako se zaista utjecalo na Sud tražimo da se odmah ukine cijeli proces, te da se pitanje granica riješi sukladno Arbitražnoj komisiji u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji. Zaključak Mirovne konferencije (Badinterova komisija) je da su granice bivših federativnih jedinica priznate kao njihove međunarodne državne granice, što u konkretnom slučaju znači da granica s Republikom Slovenijom ide sredinom Savudrijske vale. Pri tome izlaz Republike Slovenije na otvoreno more može se, na obostrano zadovoljstvo, riješiti međudržavnim ugovorom.
Na tome inzistiramo. Ovdje se radi o vitalnim nacionalnim interesima Republike Hrvatske. Na isti način, kako je zaključeno Badinterovom komisijom, riješeno je i pitanje granica Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom. Naša je domovina članica Europske unije i po pitanju svojih granica ne treba arbitražu, niti smije bilo kome davati svoj državni teritorij- poručuje se u priopćenju stranke kojeg potpisuje Milan Bandić.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code