BLAGDAN VELIKE GOSPE U GORI I POTOKU

BLAGDAN VELIKE GOSPE U GORI I POTOKU

17. kolovoza, 2015.

File032
Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je u subotu 15. kolovoza proslavljena u Marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori, misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su svećenici Petrinjskog i Glinskog dekanata predvođeni dekanima preč. Josipom Samaržijom i fra Goranom Rukavinom, te rektor svetišta preč. Paško Glasnović.
Blagdanskom slavlju nazočilo je veliko mnoštvo hodočasnika, od kojih je glavnina pristigla pješice iz tri petrinjske župe, te iz župa Glina i Viduševac, a prisutni su bili i župan Sisačko-moslavčake županije Ivo Žinić i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.
Selo Potok s kapelom Majke Božje na nebo uznesene (župa sv. Ane Osekovo) desetljećima najveće je hodočasničko okupljalište na blagdan Velike Gospe u južnoj Moslavini. Nakon dobro posjećenih trodnevnih priprava, na sam blagdan, osobito od 1990. godine misne poruke izriču se u perivoju pred crkvom. Uz vjernike Potoka prostor ispune i brojni hodočasnici koji do svetišta dolaze u procesiji, obogaćenoj konjskim zapregama, vatrogasnim i mimohodom u narodnim nošnjama više kulturno-umjetničkih društava, sudionika potočkih Marijanskih susreta. Tako je bilo i ove godine.
Zahvalan okupljenima predvoditelj misnog slavlja vlč. Nedeljko Pišković župnik sv. Ane Osekovo posebno je poručio da se uz štovanje Marije za vlastitu pripravu za nebo nikako ne smije izgubiti ovozemaljska budnost u očekivanju Božjega glasa. Marija nam je primjer pobjede ne u površnoj slavi već iskrenošću služenja: kalvarijom, križem, trpljenjem… Pobjeda je u onome tko ljubi čovjeka. Taj čin darivanja, a Marija je i više od tog simbola, upravo najjače osnažuje ljudsko srce. Danas u silini i brzini vrlo često od iskrenosti života udaljenih informacija, pod zaštitom Marijina plašta treba slušati Božji glas u našoj savjesti, naglasio je župnik Pišković.
Hodočasničko misno slavlje završeno je zavjetnim ophodom oko oltara zaštitnice Potoka. Uz župni zbor pjesma prihvaćena iz svih grla Majko Božja Potočka moli se za nas, bila je potvrda da je ona tu štiteći domove njoj odanih. No na brežuljku nizinskog sela i ona je tu našla svoj dom. Njegov temelj blagoslovljen je u najteže vrijeme početkom Drugog svjetskog rata. Izgrađeno svetište, a što se godinama primjerom naglašava – zalog je istinske sloge i jedinstva Marijinih štovatelja. Na blagdan Velike Gospe to se Mariji u zahvalu zaista otvorenih domova, a posebno srdaca Potočana zaista i doživljava.
(SV)T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code