NAJNOVIJE NA PORTALU

BICIKLISTI NEZADOVOLJNI SITUACIJOM U GRADU

BICIKLISTI NEZADOVOLJNI SITUACIJOM U GRADU

26. veljače, 2015.

heinzelova_stup-468x310

U ponedjeljak 23. veljače, održan je prvi službeni sastanak ZG Cycle Unita s biciklističkim udrugama i klubovima s područja Zagreba kako bi im predstavio svoje planove za 2015. godinu i poslušao prijedloge udruga.  Jedini projekti i konkretni planovi koje su predstavili su nastavak projekta Biciklom na autobus i registracija Zagreba u međunarodno natjecanje European Cycling Challenge. I dalje nema nikakvih sustavnih planova gdje, kada i za koliko novca će se graditi nove biciklističke staze ili popravljati postojeće.

ZG Cycle Unit je nova gradska radna skupina za biciklistička pitanja u Zagrebu, osnovana prije 6 mjeseci s 18 predstavnika iz svih gradskih ureda koji su na bilo koji način povezani s razvojem biciklističkog prometa i cikloturizma. Svrha joj je “Izrada operativnog plana za povećanje mobilnosti građana, organiziranje i koordiniranje provođenja aktivnosti za nadogradnju biciklističkog prometa u prometni sustav grada Zagreba, stvaranje nužnih uvjeta za učinkovit, održiv i ekološki sustav urbane mobilnosti te razvoj cikloturizma“. “S obzirom na to, kako je moguće da su dva mala projekta jedine planirane aktivnosti za cijelu 2015. godinu, bez ikakvog sustavnog plana i rada na poboljšanju i održavanju infrastrukture?”, komentira Mislav Kirac iz Sindikata biciklista.

Sindikat biciklista ovakve inicijative grada načelno podržava, međutim smatra kako su ZG Cycle Unit i grad Zagreb pogrešno odabrali prioritete te da gradske službe prije svega trebaju poboljšavati infrastrukturne uvjete za sigurnu vožnju bicikla gradom. “Ovakvo sazivanje sastanka vidimo kao zamagljivanje stvarnog (ne)rada i neučinkovitosti novoosnovane gradske radne skupine. Duboko smo razočarani time što centralno koordinacijsko tijelo koje bi trebalo povezivati sve gradske službe i dalje umjesto rješenja nudi izgovore. Pozivaju se na kompleksnost gradske strukture i brojnost organizacijskih problema, zbog čijeg rješavanja i koordiniranja su uopće i osnovani. Ako i dalje ne mogu uskladiti suradnju čak niti Sektora za ceste sa Sektorom za promet, koja im je uopće svrha postojanja osim privida da se nešto radi?”, pita se Vladimir Halgota.

Sindikat biciklista dalje objašnjava svoj stav o održanom sastanku i radu ZG Cycle Unit: “Zagreb je s figom u džepu pozvao udruge da daju svoje prijedloge koji neće biti usvojeni. Mi smo u protekle 3 godine Gradu predložili mnogo prijedloga od kojih su neki obećani, ali gotovo niti jedan nije realiziran. 2013. godine su obećali milijun kuna za dokumentaciju i provedbu biciklističke magistrale, ali sada govore da novca nema. Iako se ništa nije napravilo i novca nema, pozivaju se udruge da ponovno daju svoje prijedloge. Sastanak će poslužiti Gradu da u javnosti stvori privid kako surađuje s udrugama, ali kao i u protekle 3 godine, suradnja je nepostojeća jer – nema predviđenog novca, prividne formalno-pravne mogućnosti, a niti stvarne volje. Tako možemo očekivati da će i u 2015. godini biti besmislenih iscrtavanja staza u slalomu oko rasvjetnih stupova na netom završenim rekonstrukcijama, umjesto da se ekipa iz susjednih sektora unaprijed dogovori gdje će se biciklističke staze graditi, a ne samo naknadno farbati.”, zaključuje Tena Šarić.

Izvještaj s održanog sastanka i širi osvrt Sindikata biciklista o problemima s gradskom upravom možete pročitati na web stranici udruge: http://sindikatbiciklista.hr/tko-zeli-nade-nacin-tko-ne-zeli-osnuje-zg-cycle-unit/ T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code