BESPRAVNE FAVELE U OPĆINI MEDULIN – pismo Građanske incijative iz Premanture

BESPRAVNE FAVELE U OPĆINI MEDULIN – pismo Građanske incijative iz Premanture

29. lipnja, 2022.

 

 

 

Nakon višegodišnje intenzivne akcije Građanske inicijative Premanture u suzbijanju bespravne gradnje, rezultat je sljedeći. Vlada RH, Hrvatski sabor, župani, gradonačelnici, načelnici, Državni inspektorat i DORH i dalje vrijeđaju kolektivni hrvatski mozak. Umjesto da po zakonima Republike Hrvatske brane svoju Domovinu kao što smo je mi branitelji branili od agresora, to stranački instalirano društvo, diže ruke od bespravne gradnje – najveće devastacije naših prirodnih i turističkih resursa. Varaju nas odgodama i nečinjenjem. Uz razaranje estetskih elemenata Domovine nagrđivanjem kolibama i vikendicama uz more i na pomorskom dobru – naš politički vrh dozvoljava i trovanja svoga tla ispuštanjem fekalija u zemlju ili direktno u more. Opće je poznato da se svi ti bespravni objekti nalaze na atraktivnom području i da se svi izdaju (rodbini ili turistima). To su tone fekalija i zagađivanja raznih vrsta, od praznih boca po šumama, plastike i ostataka građevinskog materijala.

Gornji tekst ružan je, ali istinit. I dalje vlast godinama provodi amnestiju bespravne gradnje – posebice 2022. godine. I dalje provodi pasivno poticanje takvih kaznenih djela nečinjenjem koje je također kazneno djelo. (Nedavno je završeno naselje bespravnih vila s bazenima, Rovinj; Mon Perin, Medulin; naselje Ševe, Umag i dr.). Mediji objavljuju, svi znaju, ali „psi laju,a karavane prolaze”. Niko ne miče prstom.

Veliki broj pravnika u državnim i lokalnim upravama mudro šuti i dublje u ladice gura jedan zakon kojim bi bespravna gradnja ”preko noći” postala kao u Švedskoj, Švicarskoj ili u svakoj pravnoj državi – nestala bi!                     

 U članku 212. KZH piše:

“Republika Hrvatska dužna je i svakoga tko gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.” 

Jedno uhićenje bespravnog graditelja rezultiralo bi rušenjem desetaka vikendica po samim vlasnicima, više uhićenja bi momentalno zaustavilo bespravnu gradnju u Hrvatskoj. Što čekamo? Je li razlog čekanja i neizvršavanja Kaznenog zakona korupcija kao temelj svake bespravne gradnje?

Bespravna gradnja

Veliki ”filozofi” reći će da ”sve ima svoj razlog”! Vrlo lako je naći razlog u činjenici da nema bespravne gradnje bez korupcije. Politički vrh duboko je implementiran u amnestiranju bespravne gradnje i u urbanističko – graditeljskom kriminalu promjenama namjena iz nevrijednog zemljišta u skupa gradilišta. Sve je manje koliba od dasaka, a više bespravnih skupih naselja, vila s bazenima ili bespravnih turističkih kompleksa. U potaji tamnog backgrounda korupcije i kriminala vrte se razne vrste kredita koji se ne vraćaju, ”poklonjena” zemlja za gradnju ili ”kupljena” u bescjenje. Iz mraka krađa i prijevara (pa i iz Hrvatskog sabora) smiju nam se u lice kuščevići, marići, ostojići, jakovčići, gabrijele, merzelice, rimacice, dumbovići, horvati, sanaderi… Mnoštvo istarskih gradonačelnika i načelnika obogatili su se promjenama namjena svojih bezvrijednih pustopoljina pretvarajući ih u skupa gradilišta. Istra je postala mamac za svu silu građevinskih prekupaca, švercera zemljištem i moćnih bankarskih lobija. Bivši komunisti koji su promijenili zastavu, bez dinara na svojim jugoslavenskim štednim knjižicama, postali su veliki investitori luksuznih resorta, najčešće kreditima Hypo banke, ali i novcem nepoznatog porijekla. U poslove urbanističko-građevinskog kriminala promjena namjene negrađevinskog zemljišta u gradilišta uletjeli su neki novonastali ministri pa i Tuđmanovi miljenici, Ivić Pašalić i Zagorec.

Priča se nastavlja i danas!

Istra je pravo carstvo političkih vila, kompleksa s bazenima čije vlasništvo nije vidljivo. Vlasnici se lukavo, skrivaju iza off – shore kompanija i imaju zaštitu državne i lokalne vlasti.

 

Država ne poštuje svoje zakone

Ako se sruši koliba u šumi izgrađena od dasaka i rđavog lima ili se makne auto prikolica s pomorskog dobra – neće se dogoditi ništa! Ali, ako se ukloni stotina bespravnih vikendica uz more ili bespravnih objekata iz zaštićenih parkova prirode – netko će se pobuniti i prstom pokazati na one bespravne vile nedodirljivih. Danas se rijetko naplaćuju simbolične kazne, ne uklanjaju se prljave kolibe ni vikendice, ništa se ne vraća u prvobitno stanje. Table inspekcije o zabrani gradnje nestaju isti čas kad se postave.

U pozadini su i psihološke blokade koje nam postavlja bahata i arogantna vlast svojim ignoriranjem naroda. Mom prijatelju iz Pule sasvim je svejedno što je netko bespravno sagradio neboder u Parku prirode Kopačkom ritu. Ili; stanovniku Požege postalo je svejedno hoće li se srušiti pulska arena i tamo se bespravno izgraditi apartmani. Vlast je tolerancijom kaznenih djela bespravne gradnje otupila ponos Hrvata i srozala domoljublje.

Priče koje slijede mali su isječak stotina sličnih koje Hrvatsku svrstavaju u pojmove nepravde i bezvlađa.

Kad kruh poskupi na 30 kuna – opet ništa! No, možda će se kod 50 kuna konačno probuditi uspavana Hrvatska. Upitat će, zašto imamo dvadesetak ministara kad Njemačka s 82 milijuna stanovnika ima samo 15 ministara? Imamo i najveću upravu u Europi po glavi stanovnika. Radnici i stručnjaci bježe, ostaju bolesni i sve više umirovljenika. Tko će nahraniti prenapuhani balon uprave i tisuće pratećih uhljeba?

Možda će bijesni građani upitati zašto policija ne uhiti i privede političkog tajnika HDZ-ea Antu Sanadera u istražni zatvor. On živi u blizini Splita u bespravnom objektu koji nema i nikada nije imao građevinsku dozvolu. Gradnja takvog bespravnog objekta i korištenje, po Kaznenom zakonu Republike Hrvatske kazneno je djelo koje se kažnjava zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Vrijedi li taj Sanader više nego svi mi zajedno zato što je član osuđene zločinačke HDZ?

Ako se zaista sruši koja bespravna vikendica u našem najljepšem parku Kamenjaku (blizu Pule), hoće li župan Miletić koji se zdušno bori protiv bespravne gradnje – ukoriti svoga referenta iz svoje pulske uprave. Naime, bivši redar, a sada arhivar u Miletićevoj gradskoj upravi – po svojoj je izjavi izgradio bespravnu kuću od 119 m2 i u njoj živi. Hoće li župan Miletići ili možda gradonačelnik Pule, Zoričić odvesti u službenom automobilu svoga službenika koji čini kazneno djelo do pulskog zatvora?

I još malo pulskog moralnog smeća – još jedna HDZ-ova uobičajena mučka! Šef pulskih HDZ-aca, Anton Kliman gradi 36 apartmana i 10 poslovnih prostora u Barbarigi. Bit će tu i hotel. Tek nakon nekoliko godina Kliman je konačno uplatio 6,5 milijuna kuna komunalnog doprinosa, ali ne želi objasniti odakle mu novac koji nije imao prijavljen u imovinskoj kartici. Još manje želi reći odakle mu ostali silni milijuni za gradnju. Doduše, kao HDZ-ov saborski zastupnik ima neku ”plaćicu”, ali to nije dovoljno za gradnju apartmana i hotela. Međutim, Kliman krije ime svoga (ili svojih) partnera kao zmija noge. Može li skrivanje porijekla imovine egzistirati u pravnoj državi? Što je s porezom?

Na kraju šećer – opet politika! U našoj metropoli vječne mućke političkog vrha. Nikica Valentić uspio je pokrenuti radove na Črnomerec centru u Zagrebu, četiri mjeseca nakon što je njegova Niva inženjering preuzela većinski udjel od Jure Radića i IGH za 96 milijuna kuna (odakle mu 96 milijuna?). Na prostoru bivšeg Tekstilnog kombinata Zagreb predviđa izgradnju 600 stanova i nebodera od 26 katova, piše Poslovni dnevnik. Nikica Valentić, bivši premijer jedan je od onih koji su Hrvatsku smjestili na dno, dna po svim mjerilima siromaštva i bijede. I taj neboder, spomenik velikog Nikice, vjerojatno će ostati u dugovima koji će plaćati naši praprapraunuci…

Sve ove pričice zna javnost i institucije, i ništa, godine prolaze!

Iz ove kratke elaboracije jasno nam je zašto država Hrvatska ne poštuje svoje zakone. Kaznenim djelom (članak 302.,KZH) – nečinjenjem, čuva lopove i kriminalce! Bilo bi dobro da se to promijeni dok ne bude kasno.

 Premantura, 26.6.2022.                                               

 Građanska inicijativa Premanture T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code