BESKUĆNIK LUKA SPREMA SVAKODNEVNE PROSVJEDE NA MARKOVU TRGU

BESKUĆNIK LUKA SPREMA SVAKODNEVNE PROSVJEDE NA MARKOVU TRGU

20. kolovoza, 2021.

 

Bivši je pomorac Lošinjske plovidbe, ispostava Rijeka. Osam godina je bilo dobro, njegovo poduzeće iznajmljivalo ga je talijanskim brodarima, zarađivao je po 1200 dolara mjesečno. Dolaskom tranzicije, pretvorbe i privatizacije, početkom 1990.  u Lošinjskoj plovidbi je dobio otkaz, a to je saznao tek 1993. Dobio je otkaz, preciznije bez njegova znanja i odobrenja novi vlasnici Lošinjske plovidbe prijavili su ga kao obrtnika, trebao je sam plaćati mirovinsko, zdravstveno i ostale namete kakve imaju obrtnici u Republici Hrvatskoj. Budući da nije ni znao da kao obrtnik radi na stranim brodovima nije plaćao namete i Porezna uprava Rijeka ispostava Crikvenica na osnovi presude Općinskog suda u Crikvenici 2008. ovršuje njegovu jedinu nekretninu, kuću koju je počeo graditi u selu Ladvić i tako namiruju dug za doprinose

Napisao: Dražen Stjepandić

„Žrtva sam udbaško-terorističke diktature“ u zadnjih 30 godina“, parola je s kojom se Luka Njegovan, registrirani beskućnik u Zagrebu priprema danima prosvjedovati ispred Sabora i Vlade na Markovu trgu od početka rujna.

„Udbaši, krvopije  dokad ćete ubjat’ hrvatski narod. Što niste pobili to ste protjerali i raselili. Gdje je kraj?“, poruka je s prosvjednog plakata s kojim je već bio ispred Banskih dvora. Sve dok ga nisu uhitili  i osudili kao beskućnika bez adrese na zatvor od 14 dana zbog skitnje.

Porezna mu uzela kuću

Premda se preziva Njegovan- život ga baš nije njegovao. Luka Njegovan, rođen je 1961. u Tribanj Kruščici, općina Starigrad Paklenica odakle je odselio u Ladvić pored Crikvenice, bivši je pomorac Lošinjske plovidbe, ispostava Rijeka. Osam godina je bilo dobro, njegovo poduzeće iznajmljivalo ga je talijanskim brodarima, zarađivao je po 1200 dolara mjesečno. Dolaskom tranzicije, pretvorbe i privatizacije, početkom 1990.  u Lošinjskoj plovidbi je dobio otkaz, a to je saznao tek 1993. Dobio je otkaz, preciznije bez njegova znanja i odobrenja novi vlasnici Lošinjske plovidbe prijavili su ga kao obrtnika, trebao je sam plaćati mirovinsko, zdravstveno i ostale namete kakve imaju obrtnici u Republici Hrvatskoj. Budući da nije ni znao da kao obrtnik radi na stranim brodovima nije plaćao namete i Porezna uprava Rijeka ispostava Crikvenica na osnovi presude Općinskog suda u Crikvenici 2008. ovršuje njegovu jedinu nekretninu, kuću koju je počeo graditi u selu Ladvić i tako namiruju dug za doprinose. Presudu je donijela sutkinja gospođa Iva Polić, ispred Porezne uprave od suda je to tražila stanovita Emira Manestar. Još je jedno vrijeme živio u ovršenoj kući, a onda budući da u Zagrebu ima pučkih kuhinja dolazi u glavni grad gdje od 2017. spava po napuštenim vagonima i noćnim tramvajima. U međuvremenu je obolio i kao invalid drugoga stupnja ima liječničku potvrdu da više nije sposoban za rad. Luka ima četiri brata, znaju kako živi, ali ni njima nije lako, pa se ne ljuti na nikoga što mu nisu pomogli.

Pisao predsjednici i premijeru

„Najgora je bila zima 2017. preživio je grijući se u noćnim tramvajima, ali uvijek se našlo onih vozača koji su ih izbacivali van na zimu, jednako kao i policijaca  ako je pokušavao prenoćiti na kolodvoru. „Ajmo, marš van nije ovo hotel, nego kolodvor“, tjerali su nas policajci, premda znaju da nemamo gdje…“. Požalio nam se Luka.

Pisao je bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Plenkoviću, dobio je odgovor od oboje da njegov problem nije u njihovoj nadležnosti.

I dalje je na cesti, ovisan o pučkim kuhinjama, jedino mu je pomogao jedan gospodin, izašao mu je u susret i prijavio ga je na svojoj adresi. Nažalost, sama prijava u Zagrebu nije mu pomogla da dobije smještaj u Prihvatilištu za beskućnike u Velikoj Kosnici, „kad god pita nema mjesta“, ali više ga zbog toga što mu je država sve uzela što je imao,  više ga neće imati pravo ako zbog toga bude prosvjedovao samo tako optužiti za skitnju i maknuti ispred zgrada gdje stoluju oni koji često ne pravedno i ispravno odlučuju o našim životima.

Uzgred, po novom Zakonu, država više ne može zbog nameta pretvorenih u porezni dug ovršiti jedinu nekretninu, ali Luki to ne pomaže, može zbog svega toga može još više žaliti.

Obratio se nekolicini redakcija i novinara, ali do sada nije naišao na razumijevanje. Spremajući se za nastavak svojih vlastitih svakodnevnih prosvjeda na Markovu trgu obratio se portalu Tjedno. Mi mu želimo i stišćemo palčeve da se uspije izboriti za bolje životne uvjete i pratit ćemo njegove prosvjede. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code