ŠEKS ŽELI ČOBIJA NA ČELU HDZ-a

ŠEKS ŽELI ČOBIJA NA ČELU HDZ-a

19. prosinca, 2011.

cobankovic
I Sanader tipuje na istog igrača

Piše: Franjo Dobrović

Kada je ugledni novinar  i književnik Ante Tomić  u svojoj kolumni u Jutarnjem listu otkrio  da mu je bivši premijer Ivo Sanader, kada ga je ovaj posjetio u zatvoru u Remetincu, na kraju polusatnog razgovora šapnuo u uho tko će, po njegovom  mišljenju, biti novi predsjednik HDZ-a, mnogi su,  u medijima ali i političkim kuloarima, počeli nagađati  kojeg je to HDZ-ovca  spomenuo bivši premijer. S obzirom da Tomić nije želio otkriti ime koje mu je šapnuo Sanader, Večernji list je napisao da je riječ o Petru Čobankoviću, koji je, zapravo, po njihovom mišljenju, Sanaderov favorit broj jedan  za čelnu poziciju  te stranke. No, iz izvora bliskih Sanaderovoj obrani može se čuti da njihov branjenik, sve i da hoće, nema previše vremena se baviti političkim i stranačkim pitanjima, a pogotovu se zamarati s  tim tko bi mogao biti novi predsjednik HDZ-a,  te da će se on isključivo usredotočiti na svoju obranu i dokazivanje nevinosti u kaznenim postupcima koji se vode protiv njega. Ipak gdje ima dima ima i vatre, pa u tom kontekstu gledano, nije slučajno što se baš  u ovom trenutku u igru za budućeg predsjednika stranke ubacuje i Petar Čobanković, kao jedan od, nesumnjivo, najomiljenijih HDZ-ovaca.

POMAGAO I PAŠKO

Naime, Čobanković ima veliki ugled među članovima stranke i stranačkim simpatizerima, ali ono što je najvažnije u ovome trenutku, jeste notorna činjenica da je taj simpatični Slavonac, zapravo glavni favorit najmoćnijeg HDZ-ovca Vladimira Šeksa, te da upravo Šeks ima razrađen  plan kako Čobija na stranačkom saboru progurati za budućeg predsjednika  HDZ-a. Dobri poznavatelji prilika u HDZ-u znaju da je Šeks oduvijek bio Čobijev politički pokrovitelj, on ga je, uostalom,  preporučio  i Ivi Sanaderu, i svesrdno mu pomagao za vrijeme Kosoričine vladavine. U stranačkim kuloarima se prepričava da je Petar Čobanković, nakon Sanaderova odlaska s mjesta premijera 2009. godine, kada je u Kosoričinoj vladi uz podpredsjedničku funkciju dobio i resor ministra poljoprivrede koji je do tada bio u rukama HSS-ovca Božidara Pankretića, nezadovoljan otrčao svom političkom mentoru Vladimiru Šeksu i zatražio od njega pomoć. Naime, novi-stari ministar poljoprivrede Čobanković  se navodno Šeksu požalio da je nakon Pankretića zatekao financijsku pustoš u ministarstvu, te da su njemu praktički vezane ruke. Šeks se, ne časeći ni časa, odmah  našao s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem i rekao mu da se Čobiju promptno mora pomoći. ‘Paško (tako je Šeks zvao Bebića kada je s njim bio u prijateljskim odnosima- op.a.), sutra će ti u Sabor doći Čobanković i mi mu moramo pomoći’, inzistirao je Šeks.  To je samo jedan od primjera kako je Šeks skrbio da ne pate Čobijevi poslovi u Vladi, a takvih i sličnih slučajeva ima bezbroj, tvrde dobro upućeni HDZ-ovci.  Stoga i nije čudno što je veliki kombinatorik Vladimir Šeks u svojoj glavi skovao još jedan pakleni plan u rješavanju stranačke kadrovske križaljke po svojoj mjeri.   Po tom planu  Šeks  i Čobanković bi  javno bili najveći zagovornici aktulane predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, kako bi kod nje stekli apsolutno povjerenje i uljuljkali je u uvjerenju da s njima dvojicom za svoju predsjedničku budućnost ne treba brinuti, a tajno bi joj izmicali  fotelju na koju bi u veljači iduće godine trebao zasjesti nitko drugi do Petar (Veliki) Čobanković.  U tom kontekstu Šeks je i dao nedavni intervju Jutarnjem listu u kojem je bacio rukavicu u lice svim potencijalnim pretendentima  za taj najviši stranački tron, izjavivši kako aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor neće imati protukandidata na stranačkom  izbornom saboru koji će se održati već početkom iduće godine.

ŠEKSOVA UDICA

Na tu Šeksovu udicu odmah su se upecali, najprije,  Darko Milinović, koji je izjavio da njemu nitko neće određivati hoće li se kandidirati ili neće za predsjednika stranke, potom Andrija Hebrang koji se jasno distancirao od te Šeksove izjave rekavši da ga ta izjava  podsjeća na  komunistička vremena i najavio svoju borbu za daljnju demokratizaciju stranke, te na koncu Luka Bebić, koji, istini za volju, odlazi u mirovinu među masline i mandarine, ali zasigurno neće  iz umirovljeničke fotelje nezainteresirano  promatrati buduća zbivanja u njegovoj stranci kojoj je vjerno služio više od 20 godina. Na taj je način lukavi političar, kakav je nesumnjivo Vladimir Šeks, uspio svojom izjavom ne samo promptno razotkriti tko su potencijalni pretendenti i njihovi eventualni pomagači na narednom izbornom saboru stranke za predsjedničku  funkciju HDZ-a, nego stvoriti nove frontove oko aktualne premijerke, kako bi se njezin predsjednički stolac još više rasklimao u narednom periodu. Ni Čobi, za to vrijeme nije mirovao, pa je na zadnjoj sjednici Kosoričine Vlade, sukladno ulozi koju mu je dodijelio Šeks,  svojoj stranačkoj šefici izrekao hvalospijev:’ S ponosom ćemo moći reći da smo bili u vladi Jadranke Kosor. Vaš radni elan i vaš radni kapacitet nije uvijek billo lako pratiti. Visoko ste postavili ljestvicu i morali smo dobro trčati za vama da bi vas sustigli, kazao je tom prigodom Čobanković. Jadranka Kosor uživala je u tim Čobijevim riječima bezuvjetno vjerujući u njihovu iskrenost. Daljni Šeksov plan trebao je biti da u javnosti još više glumi Kosoričin gromobran, a zapravo bi svojim rigidnim izjavama o ‘Jadranki, jednoj i jedinoj’, trebao izazvati pravi  revolt među HDZ-ovim članstvom te potaknuti njezine protukandidate na još žešći obračun s njom. Ipak najodaniji prijatelji Jadranke Kosor, čini se, na vrijeme su uvidjeli o kakvoj se Šeksovoj igri radi, te kada su shvatili da bi Petar Čobanković zapravo mogao biti njezin najopasniji protukandidat odlučili su pustiti u javnost priču o tome da je Čobi zapravo Sanaderov favorit. Znali su da će nakon te medijske priče Čobijeva popularnost među HDZ-ovim članstvom splasnuti a da će se  pozicija Jadranke Kosor  znatno popraviti. Zanimljivo je što će o svemu ovome reći glavni kreator Vladimir Šeks a što  glavni junak ove priče Petar Čobanković. Možda ipak, ma koliko to čudno zvučalo, ključeve ove dramatične HDZ-ove kadrovske križaljke, u svojim rukama drži književnik i kolumnist Jutarnjeg lista Ante Tomić. On naime, za sada, jedini zna što mu je na uho prišapnuo bivši premijer i bivši čelni čovjek HDZ-a Ivo Sanader, kada ga je ovaj posjetio u Remetincu. Dakle, zna ono što drugi nagađaju-ime Sanaderova favorita. Sve dok to ime ne otkrije javnost će se pitati :‘Je li moguće da i Šeks i Sanader, dva zakleta neprijatelja, tipuju na istog igrača’? (Ne)moguće! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. ptsp
  #1 ptsp 25 prosinca, 2011, 16:02

  kakav cobankovic,on moze posluziti samo da od njega cvarke napravis

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Promona
  #2 Promona 20 prosinca, 2011, 22:41

  Predsjednik HDZ-a treba biti mladi Plenković….Pametan, obrazovan, govori jezike….Sve naj …naj…Sve ostalo je dovođenje stranke do ruba provalije, na kojoj se već neko vrijeme klati i samo što se ne strmoglavi…Šeki tvoje je vrijeme isteklo….

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Plava trava zaborava
  #3 Plava trava zaborava 19 prosinca, 2011, 19:28

  Što će li taj jadan “Cho”, kakav HDZ , pa više mu pašu vile da s njima premeće kravlju balegu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. PAPAK
  #4 PAPAK 19 prosinca, 2011, 18:01

  NE ZNAM ZAŠTO ALI TOMIĆ ME POSJEĆA NA ZLATKA CANJUGU I NJEGOV RAZGOVOR S PREDSJEDNIKOM TUĐMANOM NA POSMRTNOJ POSTELJI.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. pms
  #5 pms 19 prosinca, 2011, 09:59

  koji crni humor…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code