BAJIĆ SPRIJEČIO ISTRAGU O POGIBIJI MIRE BARIŠIĆA

BAJIĆ SPRIJEČIO ISTRAGU O POGIBIJI MIRE BARIŠIĆA

11. travnja, 2014.

 

 

metakuledja Custom

Promocija knjige: Metak u leđa za Mira Barišića

 

Priredio: Franjo Dobrović

U srijedu 9. travnja u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu održana je promocija knjige pod naslovom: „Metak u leđa za Mira Barešića“, autora Darka Petričića, Ivice Bačića i Ante Belaka koja rasvjetljava pogibiju najpoznatijeg hrvatskog emigranta i borca za samostalnu Hrvatsku – Mira Barešića. Iz samog naslova knjige može se zaključiti kako je Miro Barešić poginuo od metka kojeg je ispalio netko od njegovih suboraca, iako se cijelo vrijeme kroz ovih 20-tak godina u javnost pokušala plasirati drugačija verzija ovog događaja. Na promociji ove knjige govorilo se o ovom događaju, ratnim okolnostima u kojima je nastajala hrvatska državama, ali i o ulozi pripadnika tajnih službi koje su se transformirale iz bivše UDB-e u nove hrvatske sigurnosne institucije, ali i u i izvršnu i zakonodavnu vlast.

Na predstavljanju knjige govorili su sveučilišni profesor Ante Barišić, prvi zapovjednik Vojne policije – Ivan Grbavac Cobra i autori. U svojem izlaganju Barešić se osvrnuo na ulogu predsjednika Franje Tuđmana u stvaranju države u okolnostima teške pozicije Hrvatske s obzirom na nesklonost međunarodne zajednice na raspad Jugoslavije, ali i zbog aktivne uloge tajnih službi iz bivše države koje nisu željele miran razlaz. Vezano za likvidaciju Mira Barešića, izlagač je naglasio da nijedan takav slučaj iz Domovinskog rata ne bi smio ostati nerasvijetljen, a počinitelji, nalogodavci i planeri trebali bi odgovarati na sudu.  Barišić je podsjetio kako je tokom Domovinskog rata, u nerazjašnjenim okolnostima, poginulo 26 zapovjednika HOS-a za koje nikad nije provedena nijedna istraga.

NEJASNOĆE IZ DOMOVINSKOG RATA

Ivan Grbavac Cobra, s bogatim iskustvom iz Domovinskog rata, pratio je napredovanje pojedinih osoba koje su bile nesposobne za služenje vojnog roka, ali to nije bio razlog da se ne napreduje u Hrvatskoj vojsci gdje su takvim osobama dijeljeni visoki činovi i pozicije. Cobra je osobno pomogao u izdavanju ove knjige, ustupajući raspoložive dokumente i informacije.  Na izlaganju Cobra se zauzeo za pokretanje inicijative za organizaciju okruglih stolova na kojim bi se rasvijetlile sve nejasnoće iz Domovinskog rata kako bi se odvojili čestiti hrvatski branitelji od onih koji su počinili ratne zločine.

Ivica Bačić, na predstavljanju knjige, opisao je svoje kontakte sa Srbima koji su sudjelovali u ovoj akciji u kojoj je život izgubio Miro Barešić. Na temelju tih informacija došlo do zaključka da Barešić nije poginuo zbog toga što je akcija bila dojavljena suprotnoj strani, već se njegov ubojica nalazio u redovima hrvatskih boraca – Mirovih suboraca.

BAJIĆ I GALAOVIĆ

Petričić je kratko opisao uvjete u kojima je nastajala ova knjiga, izrazivši ogorčenost kako o ovoj likvidaciji nije provedena nikakva kvalitetna istraga zahvaljujući opstrukciji iz državnih pravosudnih institucija. Na promociji su za najodgovornije osobe koje su spriječile provođenje istrage o ovom, kao i o drugim neriješenim slučajevima likvidacija, imenovani županijski državni odvjetnik iz Zadra Ivan Galović i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. U suradnji s obitelji poginulih Petričić je najavio pokretanje inicijative za ekshumaciju i pokretanje istrage kako bi se utvrdile okolnosti u kojima su izgubili život Miro Barešić i hrvatski branitelj Mladen Mustač.

Od poznatijih javnih osoba, promociji su prisustvovali Branko Borković – Mladi Jastreb, Boris Prebeg – sudionik akcije u kojoj je poginuo Miro Barešić, Pavle Kalinić – pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Marija Mustač, majka poginulog Mladena i mnogi drugi. (R)T

 

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 17 travnja, 2014, 11:45

  [quote name=”podguzna muha”]ovaj petričić je ko mesić. ne uzima čekove ali našim pojedincima iz dijaspore uzima velik novac u cashu kako bi piskarao o nekim hrvatskim idejama i to prepisujući već objavljene tekstove. žalosno…[/quote]

  darkec najviše voli ljudima otimati švicarske franke i amerčke dolare

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. podguzna muha
  #2 podguzna muha 16 travnja, 2014, 19:18

  ovaj petričić je ko mesić. ne uzima čekove ali našim pojedincima iz dijaspore uzima velik novac u cashu kako bi piskarao o nekim hrvatskim idejama i to prepisujući već objavljene tekstove. žalosno…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. subidubidubidupe
  #3 subidubidubidupe 16 travnja, 2014, 13:59

  Ej koji smo mi bijedni narod kad trpimo na vlast nam instaliranu ovu opskurnu cetnicko-bizantijsku bratiju i pred njima pokorno spustamo glave. Gdje su nestali hrvatski ratnicki duh i hrabro hrvatsko srce? Pretvorili smo se u narod jadnih seronja po kojem svaka djukela moze pisat po miloj volji. Najzalosnije od svega je za citat po novinama tuzaljke kako nam desetine tisuca mladih obrazovanih odlaze iz Hrvatske i sanjaju svoju buducnost u svjetskim kolonijama uopce ne pokusavajuci promijeniti stanje u svojoj vlastitoj zemlji. Kakovo su to oni znanje stekli? Pa zar bas nista od toga ne mogu upotrijebiti za uredjenje vlastite kuce i cupanje korova koji tu kucu sustavno gusi irazara!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Rade
  #4 Rade 15 travnja, 2014, 14:51

  Pročitah knjigu. Dosta zanimljivo, ali velik dio stvari je već otprije poznat i objavljen.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. gustirna
  #5 gustirna 13 travnja, 2014, 21:10

  koliko je meni poznato perkovic,tatica od savjetnika bledogog jove ,je vec u pismu koje je za vrijeme rata uputio svojima u beograd iz mađarske priznao ubojstva parađika,kraljevica,baresica………’mi smo svoju ustase likvidirali kada ce te vi svoje cetnike’.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. udbas
  #6 udbas 12 travnja, 2014, 02:12

  miro baresic je ubio rolovica.zbog toga je udba likvidirala olofa palme i sta se moglo ocekivati nego da udba ubije miru barecica kad im je dosao u dvoriste.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Branitelj
  #7 Branitelj 11 travnja, 2014, 12:23

  Hoće li tko napisati knjigu o Mladenu Bajiću? I hoće li konačno Bajić na put u Lepoglavu?

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. jedan
  #8 jedan 11 travnja, 2014, 09:32

  Zanimaju me počinitelji i organizatori!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code