AUTIZAM MARKOVOG TRGA

AUTIZAM MARKOVOG TRGA

2. veljače, 2013.

 

Piše: Saša Radović

Inauguracijski nastup Baracka Obame i najava promocije prekarijata (sloja obespravljenih!) kao relevantnog subjekta budućnosti još je više naglasio razliku razmišljanja razvijenih društava i zaostalih sustava. Obama se obratio onoj 99 postotnoj nezadovoljnoj većini, koja želi da im bude bolje i da se ne osjećaju neravnopravnim. Takav pristup zapravo je nešto vrlo predvidljivo – jasno timovima realnih analitičara, pa je bilo logično da Obamine poruke odlaze u tom pravcu. 1% ili 2% bogatih, bez obzira na silni kapital, kordone plaćenika, tjelohranitelje i na osiguranja svojih posjeda neće moći odbiti prijetnje nezadovoljnih. Kritična masa rapidno raste i diktira vrijeme zaokreta ka jačanju širokog sloja, nekada zvanog – građanski sloj.

VLADA SE PRIKLANJA KAPITALU

Hrvatska politička elita, sukladno zaostalom sustavu tranzicijske pljačke – razmišlja dijametralno suprotno. Ne želi se obraćati obespravljenoj masi nezadovoljnih nego jasno izražava priklon kapitalu. Vlada RH zanemaruje realnost; slomljeni građanski sloj, osiromašene seljake, 370.000 nezaposlenih i silnu hordu gladnih umirovljenika. Vlada na sve načine pokušava održati „hrvatski sindrom“ – kriminalom dostignuti rezultat od 2% bogatih, povlaštenih i zadovoljnih u odnosu na 98% ostalih, koji su loše prošli u pljački i nepoštenoj raspodjeli društvenog bogatstva.

Politička elita ne obazire se na tamne oblake – zdušno fabricira nove zakone, PDV, namete i poreze u cilju totalnog kraha svekolikog puka i fanatične zaštite ratnog i pretvorbenog profiterstva. Milanovićeva izjava 2012. godine da se vlast „neće baviti vješticama“, znači da se država Hrvatska ne želi baviti procesuiranjem i oduzimanjem imovine stečene kriminalom i korupcijom u ratnom profiterstvu, pretvorbi i privatizaciji. Tom amnestijom zločinaca zgaženi su i posljednji ostaci moralnih normi i elementarne pravde. Premijer je jasno naznačio daljnje smjernice – nastavak puta kriminala i korupcije, zaštićenog državnim institucijama. Najjači zaštitnik crnog kapitala, Državni odvjetnik Mladen Bajić nastavit će dugogodišnju praksu optužujući samo bogate „političke mrtvace“, sitniji kriminal i prijavitelje kriminala. Sve instance njegovog DORH-a nastavljaju pažljivo izbjegavanje optužba bogatih ratnih i pretvorbenih profitera o čijim milijunima i milijardama bruji cijela hrvatska javnost.

NEMA POZITIVNIH PORUKA

Ni s Markovog trga, ni s Pantovćaka nema pozitivnih poruka hrvatskom „prekarijatu“, kako se internacionalno naziva sve veća višeslojna zajednica neizvjesnih i nezavidnih sudbina koju čine mladi, žene, imigranti, nezaposleni, skupljači plastičnih boca, umirovljenici s minimalnim primanjima, stanovnici zapuštenih prigradskih naselja i opustjelih sela. Tu su i podcijenjeni obrazovani mladi ljudi, mlade obitelji kojima su krediti stvorili iluziju života u blagostanju, zaposlenici s niskim primanjima, neuvaženi majstori masovne komunikacije i mnoštvo drugih. Danas je veliki dio radno sposobnog stanovništva subjekt fleksibilne eksploatacije ili „fleksoploatacije“ – jednostavnije rečeno, problem niske i nesigurne plaće, nesigurno radno mjesto, neredoviti prihodi i dr. Egzistencijalni prekarijat još je gori, to je visoki rizik od isključenja iz društva zbog niskih primanja, visoki troškovi života, golo preživljavanje i t.d.

Jedini stvarni interes hrvatskog političkog vrha je održavanje statusa quo. Što dulje to bolje, stalna borba za vlastita previsoka primanja i privilegije, primarna je zadaća elite.

Obamin inauguracijski pristup obespravljenom i zanemarenom sloju visoko je ocijenjen, čak nazvan povijesnim. Njegov tim savjetnika dobro je shvatio poruke pokreta prekarijata Occupy Wall Street, 2011. godine o neodrživoj povezanosti kapitala i politike, i o teškom, opasnom raslojavanju društva na bogate i odbačene. Najjača svjetska sila, respektira dolazeću silu, mora se pokoriti neminovnom i okrenuti se zanemarenoj većini.

Pa, zašto hrvatski političari zatvaraju oči pred očiglednim? Odbijaju svaki kontakt s 98%  svoga naroda! Hrvatska je na dnu i kataklizma je samo pitanje vremena.

Netko će reći da je teško uspoređivati razmišljanja bogate i napredne Amerike s okoštalim mentalnim sklopom političara osiromašene i moralno posrnule Hrvatske. Međutim u percepciji budućnosti Obama ne bi trebao biti ili mnogo lucidniji od Milanovića, Josipovića ili od svakog realnog analitičara društvenih kretanja. Čak i prosječni građanin shvaća apsurd nasilja 2% bogatih nad 98% izrabljenih, osiromašenih i obespravljenih. Otvorene komunikacije i podaci dostupni u svakoj kući, stavljaju pred svakog zainteresiranog decidirane odgovore: Bogati moraju postati manje bogati – siromašni moraju postati manje siromašni. Fundamentalna pitanja našeg vremena su; sloboda i jednakost. Sve ostalo je pitanje vremena i otpora povlaštenih u određenim ozračjima. Gladan hrvatski građanin u punoj životnoj snazi neće mirno gledati disco orgije elite i tajkuna ili dubajske novogodišnje zabave naših političara. Tolerancija ima svoje granice – kad prestaje biti tolerancija.

Pasivna hrvatska javnost može odgađati konačno izjašnjavanje i prisilu odlaska nedemokratskog, arhaičnog sustava – ali to je samo odgađanje! Korjenita promjena – imperativ je sutrašnjosti! 

Anno Domini MMXIII. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Zadar
    #1 Zadar 5 veljače, 2013, 15:20

    Zato, jer je Hrvatska poligon za iživljavanje masončina,( mega lažova, lopova i džabalebaroša na tuđi račun), da vide na primjeru HR, zemlje – eksperimenta, di je granica strpljenja ljudi, a di je točka pucanja.
    Koliko može poligon izdržati dok ne pukne?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code