ARMANDO ČERNJUL JE PRIJAVLJIVAO HRVATSKE PROLJEĆARE

ARMANDO ČERNJUL JE PRIJAVLJIVAO HRVATSKE PROLJEĆARE

15. srpnja, 2022.

Ovo ponavljam zbog članka Armanda Černjula u Glasilu takozvanih Habulinovih antifašista koji je napisao: „Zagrebački desničarski portal tjedno.hr objavljuje svakojake teme, osobito provokativne i smutljive. Jedna o tih tema je regionalna politička stranka, a druga dr. Ante Ciliga, pa su urednik i glavni urednik objavili dva kobasičasta teksta stanovitog mr. sc. Eda Zenzerovića, dipl. inž. elektro. Odmah valja istaknuti da iz objavljenih tekstova tog Zenzerovića, koji se uopće ne zeza, nemaju pojma o navedenim temama. Tako autor E.Z. pod bljutavim i klevetničkim naslovom “Nekada fašizam, a danas istrijanstvo zatire hrvatstvo u Istri” (21. veljače 2021.). Ali tu je i podnaslov “Talijanske su fašističke vlasti 25 godina provodile prisilnu talijanizaciju imena i prezimena i toponima te zabranile javnu uporabu hrvatskog i slovenskog jezika. Hrvatstvo je stanovništvo unatoč mučenjima ricinusovim uljem u fašističkim zatvorima sačuvalo svoj jezik i hrvatski nacionalni identitet. Danas hrvatstvo u Istri zatire IDS šireći istrijanstvo.

Napisao: Edo Zenzerović

Od nastupa ministra unutarnjih poslova u vladi Jadranke Kosor Tomislava Karamarka u Hrvatskom saboru početkom veljače 2011. godine vodile su se u hrvatskim medijima oštre polemike  s neukusnim izjavama nekih političara poput doživotnog bivšeg predsjednika Republike Stipe Mesića i  nekih novinara Jutarnjeg lista o žrtvama ratnih i poratnih komunističkih zločina. Naše pravosuđe i srpsko pravosuđe i dalje progone uglavnom naše branitelja za navodne ratne zločine počinjene u Domovinskom ratu. Naime, bivši ministar unutarnjih poslova Karamarko najavio je tada skoro procesuiranje nekih partizanskih zločina koji su počinjeni nakon završetka Drugog svjetskog rata i proglašenje Dana sjećanja na žrtve komunizma. Hrvatski sabor je 17. lipnja 2011. godine izglasao je 23. kolovoza kao Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, a od procesuiranja partizanskih i četničkih zločina tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata nema više ni spomena. Mali je broj zločina nad Hrvatima i ostalim građanima Hrvatske koje su počinili četnici i  pripadnici zločinačke JNA tijekom Domovinskog rata dosad procesuirano.

Smutljive teme 

Dana 8. svibnja 2011. godine proslavljena je 90. obljetnica Proštinske bune u Istri. Govornici na proslavi: bivši zastupnik IDS-a u Hrvatskom saboru Damir Kajin, doživotni bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SAB-a Stipe Mesić i predsjednik SAB-a Istarske županije Tomislav Ravnić iskoristili su svoje govore za obračun s tadašnjom vladom Jadranke Kosor, a prešutjeli su da je vođa Proštinske bune dr. Ante Ciliga, koji je kao mladi student poveo proštinske seljake da se odupru divljačkom nasilju talijanskih fašista nad tamošnjim hrvatskim stanovništvom, bio žrtva Titovog režima provjerenih staljinista.                                                      Dr. Ante Ciliga, jedan od najvećih političkih mislilaca hrvatskog naroda, bio je žrtva talijanskog fašizma, staljinizma, Pavelićeva kvislinškog režima i titoizma. Proveo je nekoliko godina u gulazima Sovjetskog Saveza i u progonu u Sibiru, preživio je koncentracijski logor Jasenovac, a o tim stradanjima ostavio je pisana svjedočanstva u knjigama »Sam kroz Europu u ratu (1939.-1945.)« u kojoj je opisao uzništvo u Jasenovcu i »U zemlji velike laži« u kojoj je opisao zatočeništvo u gulagu. Vratio se iz progonstva u Hrvatsku nakon promjena 1990. godine, a umro je 1992. godine u staračkom domu u Zagrebu. Ovo ponavljam zbog članka Armanda Černjula u Glasilu takozvanih Habulinovih antifašista koji je napisao: „Zagrebački desničarski portal tjedno.hr objavljuje svakojake teme, osobito provokativne i smutljive. Jedna o tih tema je regionalna politička stranka, a druga dr. Ante Ciliga, pa su urednik i glavni urednik objavili dva kobasičasta teksta stanovitog mr. sc. Eda Zenzerovića, dipl. inž. elektro. Odmah valja istaknuti da iz objavljenih tekstova tog Zenzerovića, koji se uopće ne zeza, nemaju pojma o navedenim temama. Tako autor E.Z. pod bljutavim i klevetničkim naslovom “Nekada fašizam, a danas istrijanstvo zatire hrvatstvo u Istri” (21. veljače 2021.). Ali tu je i podnaslov “Talijanske su fašističke vlasti 25 godina provodile prisilnu talijanizaciju imena i prezimena i toponima te zabranile javnu uporabu hrvatskog i slovenskog jezika. Hrvatstvo je stanovništvo unatoč mučenjima ricinusovim uljem u fašističkim zatvorima sačuvalo svoj jezik i hrvatski nacionalni identitet. Danas hrvatstvo u Istri zatire IDS šireći istrijanstvo i čine veću štetu od fašista za nacionalni identitet Hrvata.”

U dugogodišnjoj profesionalnoj novinarskoj karijeri nisam pročitao tako dugački podnaslov, ali to ostavljam nesposobnom uredništvu, koji ionako radi po svom ćefu. Veliki problem je to što piše u naslovu i podnaslovu, a to sam pripravan raskrinkati tog nadasve probisvijeta koji se upušta u ono što ne razumije i nikad neće razumjeti!“ Poručujem tom novinarskom piskaralu sa svršenom srednjom školom koji se hvali da je novinar, a da smo mi ostali piskarala, skribomani, a po Istrapediji  u  Beogradu je 1966. polazio Novinarsku školu, ali je nije završio, da je Sovjetski savez na 22. Kongresu osudio staljinizam, a on žali što Dr. Ante Ciliga nije prošao kao Lav Trocki u Meksiku.

Stipe Mesić, „elementarna nepogoda i haški krivokletnik“, u svom je govoru nekritički glorificirao antifašizam britanske kraljevske loze. Morao je uzeti u obzir činjenicu da su Istru sile Antante, koje je predvodila Velika Britanija, obećale kao dar Italiji Londonskim sporazumom 1915. godine za njen ulazak u rat protiv Njemačke i Austro-ugarske monarhije, a Rapalskim ugovorom to je obećanje ispunjeno. Pobjedničke sile u Prvom svjetskom ratu nisu omogućile istarskom stanovništvu plebiscit za samoodređenje. Suodgovorne su za stradanje, patnje i masovni egzodus hrvatskog i slovenskog stanovništva Istre u Kraljevinu Jugoslaviju i širom svijeta.

U Poletu 1986.  

Ponavljam da su talijanske su fašističke vlasti 25 godina provodile prisilnu talijanizaciju imena i prezimena i toponima te zabranile javnu uporabu hrvatskog i slovenskog jezika. Hrvatsko je stanovništvo unatoč mučenjima ricinusovim uljem u fašističkim zatvorima sačuvalo svoj jezik i hrvatski nacionalni identitet. Od 1918. godine do danas hrvatstvo u Istri su zatirali talijanski fašisti, jugoslavenski komunisti, a sada to čini IDS šireći istrijanstvo. Na popisu 2011. Godine oko 25 tisuća stanovništva se izjasnilo kao istrijani. Jugoslavenski komunisti i IDS učinili su veću štetu od fašista za nacionalni identitet istarskih hrvata. Ja se regionalno izjašnjavam kao istrijanac poput dr. Ante Cilige, ali roda hrvatskoga.

Ciliga špijun OVRE i Gestapoa!

U Poletu (17.10.1986.)  pisao je Armando Černjul o “slučaja Ciliga” u kome mi je umnogome pomogao članak “PROTIV TROCKISTIČKIH ŠPIJUNA I NJIHOVIH POMAGAČA” (Agent fašističke špijunske službe u ulozi “pisca”) koji je objavio Rundschau, glasilo Kominterne (9. lipnja 1938 – u Poletu su pogriješili i tiskali godinu 1983. – op. A.Č.).), a potpisao ga je autor W. Viktorov. To je, zamislite, pseudonim Josipa Broza Tita, koji kao W. Viktorov, uglavnom se osvrće na Ciliginu publicističku aktivnost u Francuskoj te kritizira redakciju francuskog lista Populaire, koji pohvalno piše o djelu nekadašnjeg jugoslavenskog komuniste. “Ali jugoslavenski radnici poznaju vrlo dobro Ciligu i kao fašističkog agenta i provokatora, kao izrazitog neprijatelja radničke klase…” – između ostalog piše Viktorov. Tito ističe da se Ciliga “uvukao” 1919. u Komunističku partiju Jugoslavije. “S gnušanjem se sjećaju jugoslavenski radnici ovog nenadmašnog karijeriste i dvoličnjaka, tada još vješto maskiranog anti klasnog lupeža. Ciligina tvrdnja da je on, navodno, bio član Politbiroa KP Jugoslavije čista je laž”. Nadalje, Viktorov, odnosno Tito, opisuje Ciliginu karijeru, pa uz ostalo, navodi: “Godine 1926. Ciliga je, izdajući se za političkog emigranta, uspio da dođe u Sovjetski Savez i postane član Komunističke partije SS. Tamo je počeo da organizira trockističke grupe i među jugoslavenskim emigrantima sprovodio frakcijski i podrivački rad. Godine 1929. bio je isključen iz KPSS, a kasnije uhapšen zbog kontrarevolucionarne djelatnosti i veze s ilegalnim trockističkim aparatom. Tito zatim navodi da je Ciliga od talijanskog izaslanstva u Sovjetskom Savezu dobio putovnicu i posjećuje europske zemlje po nalogu OVRE (Talijanska politička tajna policija) i Gestepoa, kao sasvim obični fašistički najamnik, prljavu antisovjetsku i antikomunističku propagandu.” Armando Černjul potvrđuje da je Tito denuncirao jugoslavenske komuniste, a Armando Černjul hrvatske proljećare nakon Karađorđeva: Ivu Siljana, Ivana Pletikosa i profesora Miroslava Bertošu.

Černjul napada

Za sve žive i mrtve o kojima sam pisao negativno, i za one koje nisam spominjao iz brutalnih hrvatskih proustaških elektroničkih publikacija, ostavljam im povijesnu poruku D. Eisenhowera, generala i američkog predsjednika:” TITO JE NAJVEĆI HEROJ DRUGOG SVJETSKOG RATA” (pod. A.Č.). A settebandiere (prevrtljivac) dr. A.C. do smrti je pisao gluposti, kao npr. da je predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito nije Hrvat iz Kumrovca, već Austrijanac iz Austrije. Otkako je živio u Rimu od 1956., nije dolazio u Jugoslaviju jer se bojao da će ga osuditi na zatvorsku kaznu. Tek uspostavom neovisne i samostalne RH preko svojih prijatelja iz HDZ-a koji su se vratili iz emigracije, došao je u Zagreb gdje je živio do smrti – 21. listopada 1992. u 94 godini. Nije mi poznato je li u tom kratkom razdoblju posjetio rodno selo Šegotiće, ali to vjerojatno znaju piskarala i skribomani E.Z. i L.B., a možda zna Miroslav Bertoša koji je u međuvremenu postao sveučilišni profesor i umirovljenik. Za grad Pulu, Istru i Hrvatsku posebno je razočaravajuće i sramotno da je u Puli osnovana Udruga “Dr. Ante Ciliga”, čiji je predsjednik bivši HSP-ovac i HDZ-ovac Ninoslav Mogorović, nepopravljivi ultradesničar i ljubimac djela Ante Cilige. U prljavi politikantski posao vezano za dr. Ante Ciligu umiješao se desničarski tjednik Istarski glas u Labinu koji je 1999. godine objavio feljton u više od pedeset nastavaka, točnije odlomke iz Ciligine knjige “Sam kroz Europu u ratu (1939.1945.) koji su mu učinili veliku propagandu propalom političara.

Europski parlament usvojio je 19. rujna 2019. rezoluciju naziva “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))“, kojom je osudio i izjednačio nacističke i komunističke zločine kao i zločine svih ostalih nedemokratskih autoritarnih režima.

Rezolucija Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP), među inim, ističe:

Uzimajući u obzir Rezoluciju 1481 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarističkih komunističkih režima koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 26. siječnja 2006.; uzimajući u obzir prašku Deklaraciju o europskoj savjesti i komunizmu, usvojenu 3. lipnja 2008.; uzimajući u obzir rezolucije i izjave o zločinima totalitarnih komunističkih režima koje je usvojio niz nacionalnih parlamenata…; budući da su sjećanje na žrtve totalitarnih režima i priznanje i podizanje svijesti o zajedničkom europskom naslijeđu zločina koje su počinile komunističke, nacističke i druge diktature od ključne važnosti za jedinstvo Europe i njezina naroda te za izgradnju otpornosti Europe na današnje vanjske prijetnje od ključne važnosti za jedinstvo Europe i njezinih naroda te za izgradnju otpornosti Europe na današnje vanjske prijetnje…

Na temelju gore konstatiranog, Europski parlament poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režimi te se zalaže za zajedničku kulturu sjećanja koja će odbacivati zločine fašističkih, staljinističkih i drugih totalitarnih i autoritarnih režima iz prošlosti i služiti kao sredstvo za izgradnju otpornosti na današnje prijetnje demokraciji, naročito među mlađim naraštajima.                                          Hrvatski mediji su većinom prešutjeli rezoluciju, a SDP i Možemo bi vratili Trg maršala Tita, a Armando Černjul piše hvalospjeve o njegovom zločinačkom režimu.

“Diktatori Pavelić i Tito i njihovi režimi bili su negacija slobode” napisao je 23. kolovoza ove godine povodom Dana siječanja na žrtve totalitarnih režima HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier. Iako se ta činjenica rijetko ističe u javnosti, na početku Drugog svjetskog rata, od 23. kolovoza1939. do 21. lipnja 1941. godine, nacisti i komunisti su imali pakt o nenapadanju, napisao je Stier. Puno prije komunista u Istri su se suprotstavljali fašistima hrvatski kršćanski antifašisti, a među njima bili su: Antun Milovan kojega su komunisti ubili 1945, otac biskupa Ivana i bliski suradnik mons. Bože Milanovića. Danas se prisjećamo Antuna Milovana, blaženog Miroslava Bulešića, kao i svih nevinih žrtava fašizma i komunizma. Njihova žrtva svjedoči o istinskoj ljubavi prema slobodi, o kršćanskom i demokratskom suprotstavljanju svakom totalitarnom režimu i ideologiji. Totalitarizam se ne može opravdati pukim otporom drugom totalitarizmu, bez iskrenog zalaganja za slobodu i demokraciju. Zato će svaki istinski demokrat odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog “antifašizma”. Iako međusobno suprotstavljeni, ti su diktatori i njihovi režimi bili negacija slobode.                   Savezništvo  Tita, Staljina i Hitlera trajalo je 637 dana, a 72 dana savezništvo Tita, Pavelića, Staljina i Hitlera. Koliko je poljskih židova i poljaka stradalo za 709 dana savezništva Tita, Staljina i Hitlera u nacističkim logorima u Poljskoj i koliko je stradalo u staljinskim čistkama u Poljskoj i okupiranim baltičkim državama pitam članove “antifašističke” koalicije? U tom su razdoblju stradali poljski časnici u Katinskoj šumi. U tom razdoblju Hitlerova Njemačka je okupirala Francusku, Belgiju, Dansku i skoro cijelu Europu.  Kraljevina Jugoslavija je pristupila Trojnom paktu. Komunistička partija Jugoslavije na čelu s Josipom Brozom Titom nije reagirala. Napadom Hitlerove Njemačke 22. lipnja 1941. odmetnuli su se provjereni staljinisti u šumu Brezovica da pomognu obrani “Zemlji velike laži” kako je Staljinov Sovjetski savez opisao  vođa Proštinske bune dr. Ante Ciliga u knjizi “U zemlji velike laži”.

Prijeki sudovi

Istrani su zbog fašističkog nasilja masovno pristupili partizanima nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943. godine, a organizatori ustanka bili su predstavnici KPJ-a koji su po tom zadatku došli iz ostalih dijelova Hrvatske i Slovenije u Istru.

Prema knjizi »Krik iz fojbe« Jacoma Scottija instruktori neiskusnim istarskim partizanima bili su provjereni lički borci, koji su nakon kapitulacije Italije došli u Istru te su  partizani izvršili osvetu osudivši prijekim sudovima navodno samo suradnike fašističke talijanske vlasti na smrtnu kaznu, a žrtve su pobacali u fojbe. Jacomo Scotti dokumentirao je neke zločine koje su partizani počinili samo do njemačke okupacije Istre, a prešutio je masovna stradanja istarskih talijana i hrvata, protivnika boljševizma i fašizma koji su masovno završili u istarskim kraškim jamama                                        ( fojbama )  nakon njihovog dolaska i oslobođenja Istre tijekom svibnja 1945. godine.                                                                                                                                Tako je 80 žrtava tragično završilo u jami kod Vineža blizu Labina to zna Armando Černjul sin sindikalnog i privrednog rukovodioca, a iz Golubinčine kraj Raklja vatrogasci su 18. prosinca 1943. godine izvukli tijela dvojice fašista. Prema književniku Milanu Rakovcu do dolaska njemačke vojske u Istru bilo je između osamsto i tisuću žrtava fojbi.

U utorak 18. listopada 2011. godine, prema nalogu Županijskog državnog odvjetništva Istarske županije, policijski su istražitelji proveli očevid kraške jame (fojbe) Golubinčine kod Raklja u Istri u koju su, prema pričama stanovnika okolnih sela, partizani bacili 9. svibnja 1945. godine nekoliko stotina zarobljenih okupatorskih vojnika, uglavnom njemačke i austrijske narodnosti, koji su se pod zapovjedništvom kontraadmirala Georga Waue predali partizanima na Muzilu u Puli 7. svibnja 1945. godine.

U Glasu Istre od 20. listopada 2011. godine objavljena su potresna svjedočenja o tom događaju dviju starijih mještanki Raklja. Ta svjedočenja potvrđuju navode iz članka pokojnog župnika Ližnjana Ivana Graha, koji je u članku »Tko su antifašisti u Istri?«, objavljenom u Glasu Koncila 3. svibnja 2009. godine, pisao o zvjerskom ponašanju komunističkih zločinaca prema nenaoružanim mladim ljudima. Zapovjednici i komesari partizanskih jedinica bili su članovi komunističke partije te zbog toga smatram da je za sve partizanske zločine prema zapovjednoj odgovornosti kriv Politbiro komunističke partije Jugoslavije s provjerenim staljinistom i denuncijantom maršalom Josipom Brozom Titom na čelu.                                                                                  Televizijski studio HTV-a u Puli ima snimljene neke materijale o tom ratnom zločinu, ali ih HTV nije prikazao gledateljima i nije obavijestio o obavljenom očevidu i time sprječava istinito informiranje javnosti o naravi tih zločina i o njihovim nalogodavcima te time sudjeluje u prikrivanju zločina, a to je kazneno djelo prema Kaznenom zakonu. Iako su očevidom pronađene ljudske kosti s gomilom smeća, kamenja i životinjskih kostiju niti jedan elektronički medij nije do danas objavio tu informaciju. Za šestu obljetnicu od izvršenog očevida jame Golubinčina bio bi red da Hrvatski radio i televizija istinito izvijeste hrvatsku javnost o sudbini neprijateljskih vojnika koji su se predali partizanima. Godinama udruge građana iz Austrije, Italije i Savezne Republike Njemačke traže od naših vlasti da se pokrene istraga o tim zločinima kako bi pronašli ostatke svojih: djedova, očeva, muževa ili braće. Nakon brojnih pisama saborskim zastupnicima iz Istre, udrugama za ljudska prava i povjesničarima i uzaludnog čekanja na odgovor, prijavio sam taj zločin 13. siječnja 2011. godine Županijskom državnom odvjetništvu Zagrebačke županije, a uviđaj je izvršen tek nakon pisma kojeg sam poslao tadašnjem Glavnom ravnatelju policije Oliveru Grbiću i HHO-u upozorivši ih na opravdanu sumnju za kazneno djelo prikrivanja ratnog zločina.

Porečki speleolozi su 1998. godine poduzeli opasan poduhvat istraživanja jame i pričalo se da su bili prisutni policajci i da su tada speleolozi pronašli ljudske kosti. Ljeti 2012. godine vidio sam slike nekoliko lubanja žrtava iz Golubinčine s rupama na potiljku. Tko je prikrio nalaz policije? Taj je počinio kazneno djelo!                                              O tom sam zločinu pisao u članku »Ratni su zločini ratni zločini«, objavljenom u rubrici Tribina u Vjesniku od 6. travnja 2011. godine, uoči izricanja presude našim junacima Domovinskog rata Gotovini i Markaču, potaknut selektivnim progonom naših branitelja, da se otkriju pravi krivci, a ne da se kriminalizira sve antifašiste i partizane u Istri te da nam se takve strahote više ne ponove. Poručujem svima da je Republika Hrvatska nastala u Domovinskom ratu brojnim žrtvama naših branitelja i da nema drugih temelja. Istinom, pravdom i oprostom do pomirbe je geslo koje trebamo slijediti. Kao protivnik svih totalitarizama ponosim se kao Istranin istarskim antifašizmom i doprinosom NOP-a u Istri za pripojenje Istre Hrvatskoj. U njemu su sudjelovali golemom većinom hrvatski domoljubi. Istinom i individualiziranjem krivnje skinut će se crna mrlja s antifašističkog pokreta i NOP-a Istre. Bivšoj predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović su takozvani antifašisti 25. rujna zviždali na spomen zasluga don Bože Milanovića i drugih svećenika antifašista na konačno pripojenje Istre Hrvatskoj mirovnim ugovorom u Parizu 21. rujna 1947. godine. Poznata je izjava don Bože Milanovića na pitanje koje su mu postavili novinari zašto se zalaže za priključenje Istre komunističkoj Jugoslaviji, a ne katoličkoj Italiji: “Granice se određuju za stoljeća, a režimi prolaze” odgovorio im je. Umrli su provjereni staljinist Tito i Hitlerov kolaboracionist Pavelić, a Istra je danas dio Republike Hrvatske.                Zalažem se da se u Istri 23. kolovoza odaje poštovanje svim žrtvama koje su tragično završile u kraškim jamama ( fojbama) u Istri kod Golubinčine i u tom smislu pokrenuo sam inicijativu preko tadašnjih saborskih zastupnika: Furia Radina predsjednika Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava u nekoliko saziva Hrvatskog sabora, Damira Kajina i Gorana Beusa Richembergha početkom 2011. godine da se to ostvari ali niti jedan zastupnik nije odgovorio. Bivšem zastupniku Branku Vukšiću pisao sam kao predsjedniku Odbora za informatiku, informatizaciju i medije 28. veljače 2012. godine, a Programskom vijeću Hrvatske radiotelevizije 30. siječnja 2012. godine ali nikad nisam dobio odgovor. Oni osuđuju i preuveličavaju samo zločine ustaškog režima i lažu o fašizaciji hrvatskog društva kao masovnoj pojavi, a prešućuju zločine totalitarnog komunističkog režima. Etiketiraju sve koji se zalažu za otkrivanje istine o naravi Titovog režima provjerenih staljinista etiketom klerofašista ili filoustaša. Smatram da sve žrtve zaslužuju poštovanje. Na taj način ćemo omogućiti rodbini žrtava da posjećuju mjesto stradanja svojih: djedova, muževa, očeva, ili braće. Prošlo je skoro šest godina, a još nije učinjeno ništa da se obilježi mjesto stradanja zarobljenih njemačkih vojnika, a HRT i dalje šuti o tome. Zločin je prikrivati zločin i po našem Kaznenom zakonu to je kazneno djelo. Ratni su zločini ratni zločini i ne zastarijevaju, a DORH ih mora istraživati po službenoj dužnosti. Zašto šute o tome HHO i Dokumenta? Tko je prikrio nalaz ostataka žrtava 1998. godine i zašto DORH nije po službenoj dužnosti ništa poduzeo nakon objave članka ližnjanskog župnika Ivana Graha ” Tko su antifašisti u Istri” u Glasu koncila 3. svibnja 2009. godine? Prema tvrdnji Tomislava Ravnića višegodišnjeg predsjednika SABA Istarske županije  u fojbama su završili samo neprijateljski vojnici ili suradnici neprijatelja, a prema podatku objavljenom u Glasu Istre 12. veljače 2010. godine, takvih je žrtava bilo 286. Gospodin Tomislav Ravnić i saborski zastupnik Damir Kajin znaju Golubinčinu i mogli su povesti doživotnog bivšeg predsjednika Republike i počasnog predsjednika SABA Stipu Mesića kod nje da zajedno sa bivšim župnikom Raklja Ivanom Princem 9. svibnja 2011. godine odaju počast žrtvama koje su provjereni staljinisti bacili u jame širom Istre.                                                                                                                    Brinu me izjave nekih »antifašista« da su sve žrtve fojbi to zaslužile. Iako su fašisti  zapalili moje i majčino rodno selo, ubili dva ujaka istog dana, bratića i brata, smatram da nitko nije zaslužio takvu smrt, pa ni ratni zločinci.

Radi pomirbe

Brojni ratni zarobljenici nakon Drugog svjetskog rata završili su u jamama i masovnim grobištima samo zato što su bili na poraženoj strani, a stradali su i mnogi nedužni civili, istarski narodnjaci poput oca Porečko-puljskog biskupa u miru Ivana Milovana i partizana Guida Delbianca iz Krnice kojeg su partizani bacili u jamu Golubinka kod sela Trlji. Gospodin je Ravnić tadašnji predsjednik SABA Istarske županije na proslavi 90. obljetnice Proštinske bune izjavio da se politički manipulira kostima komunističkih žrtava. Slažem se s gospodinom Ravnićem da se radi pomirbe naših naroda prestane politički manipulirati žrtvama i da policija, arheolozi, speleolozi, državno odvjetništvo, sudovi, forenzičari i povjesničari neovisno istraže sumnjiva mjesta masovnih stradanja tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata. Zalažem se da se istraže barem neki četnički,  ustaški I komunistički zločini: Jasenovac, Jadovno, Macelj i drugi. U Macelju, Hudoj jami, Jazovki, Golubinčini i drugim komunističkim stratištima pronađene su kosti žrtava, a u Jasenovcu i Šaranovoj jami kod Jadovna nisu, a kojekakvi “antifašisti” šire laži o stotinama tisuća žrtava bez ikakvog dokaza. Za Jasenovac se broj žrtava procjenjuje od nekoliko tisuća pa do sedamsto tisuća. Logor Jasenovac je postojao 1.337 dana. Prosječni broj žrtava prema onima koji tvrde da je u Jasenovcu stradalo sedamsto tisuća žrtava iznosi 523 dnevno odnosno svakih 2,7 minuta jedna žrtva. U Jasenovcu nije bilo plinskih komora niti krematorija. Prema pisanju dr. Ante Ciliga u Jasenovcu su zatvorenici proizvodili ciglu, radili u kožari, mogli su pisati pisma i dobivali su pakete od rodbine i nije bilo masovnih ubojstava, a njemu su omogućili da piše knjige. Ako je istinit službeni broj žrtava od 83.145 prosječno dnevno su ubijane ili umrle 62 žrtve. Trebalo bi istražiti da se utvrdi prava istina o Jasenovačkom logoru. Je li Savom plutalo na stotine ili tisuće leševa dnevno? Tijekom Drugog svjetskog rata Savom su plovile lađe. Istraživanju Jasenovca se protive “kriminalci u znanosti” ili u politici kako ih naziva Vladimir Mrkoci u knjizi ” Kratka povijest komunizma” objavljenoj 2017. godine.

Kod nas ne postoji politička volja da se komunistički i četnički zločini istraže i da se svim žrtvama odaje počast. To su mentalni boljševici dokazali otkazivanjem pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu i pokušajem da se spriječi izručenje Perkovića i Mustača njemačkom pravosuđu donošenjem „ lex Perković“ u Hrvatskom saboru nekoliko dana prije ulaska Republike Hrvatske u EU.                                                                                   O komunističkim zločinima do danas se kod nas nije smjelo glasno govoriti. Krajnje je vrijeme da se nakon 77 godina suočimo s istinom i krivnjom i da sve strane prestanu licitirati i politizirati s brojem žrtava te da se obilježe sva grobišta žrtava fašizma, nacizma i komunizma širom naše domovine. To nisu pojedinačni zločini iz osvete, kako ih neki žele prikazati. Masovni zločini, kao što su Jasenovac, Jadovno, Jazovka, Tezno, Ovčara, Srebrenica, Golubinčina i mnogi zločini u kojima su stradale stotine ili tisuće žrtava, »udruženi su zločinački pothvati« s pojedinačnom »zapovjednom odgovornošću«.                                                                                                                                   Zakon o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobišta žrtava komunističkih zločina od   9. svibnja 1945. do 1990. godine pružao je mogućnost temeljitog istraživanja tih tragičnih događaja naše prošlosti. Pozivam naše građane da svjedoče o njima. Međutim vlasti u Republici Hrvatskoj ne provode taj Zakon, a nametanjem ćirilice u Vukovaru pravdali su da moraju provoditi zakone Republike Hrvatske. To je selektivan pristup provođenja zakona ,a ne pravda za žrtve zločina nakon Drugog svjetskog i Domovinskog rata. Zločin je prikrivati zločin! Prikrivanje zločina je kazneno djelo prema Kaznenom zakonu, a takvi zločini ne zastarijevaju. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Lili Benčik
  #1 Lili Benčik 2 studenoga, 2022, 09:11

  Evo ja ništa ne skrivam , niti se bojim i bez imalo straha objaviti ću velikana misli i pisane riječi 20.stoljeća našeg Istranina, dr.Antu Ciligu i njegovu važnost za Hrvatsku. I ovom prigodom najavljujem konferenciju o liku i djelu dr.Ante Cilige koja će se održati u Puli u veljači 2023, godine, prigodom njegova rođendana.
  I naravno da Dr.Franjo Tuđman nije pogriješio kada je po starog i bolesnog dr.Ante Ciligu poslao zrakoplov u Rim i dopustio da ga se pokopa u Aleji velikana na Zagrebačkom Mirogoju. Postupio je potpuno ispravno, a to što jedan ostarjeli 80 godišnji nositelj titove štafete misli o tome irelevantno je i potpuno beznačajno.
  I to što Armando Černjul, Ciligu smatra svojim neprijateljem je njegov osoban stav, koji nikoga i ništa ne obvezuje. Uostalom tko je i što je Armando Černjul? Ah da zaboravih, „nositelj “ titove štafete, koji će u siječnju 2023. godine napuniti 80 godina i koji je mene trebao „ smiriti“?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO MARXISTA
  #2 FRANO MARXISTA 17 srpnja, 2022, 00:52

  ČIJE SU ŽRTVE K O M U N I Z M A ?????
  NAŠI DINARSKI , KATOLIČKI ,ANTROOPIDNI TALIBANI ,SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA PITAJU ČIJE SU ŽRTVE KOMUNIZMA.??? A TAKVIH ŽRTAVA NIJE BILO JER SVI KOJI SU NESTALI U CRNOJ RUPI A BILI SU STEPINČEVI KRIŽARI ILI PRAVOSLAVNI BRADATI KRVOLOČNI ČETOBOJCI, PLJAKAŠI, NISU ŽRTVE VEĆ ZLOČINAČKE HORDE RAZBOJNIKA ,SPODOBE . ALI POSTAVLJA SE ,JEDNO PROTUPITANJE ZA SVE ONE KOJI DANAS OPTUŽUJU SOCIJALIZAM I NARODNO-OSLOBODILAČKU REVOLUCIJU,
  A ČIJE SU ŽRTVE KATOLIČKOG KAPITALIZMA IZ ČIJIH DRUŠTVENIH ODNOSA JE EMANIRAO ONAJ NAJEKSTREMNIJI KATOLIČKI NACIFAŠIZAM KOJI JE PROIZVEO 55 MILIJUNA LJUDSKIH ŽRTAVA, A MATERIJALNA RAZARANJA SE NISU NI VREDNOVALA ,JER JE TO BIO APSURD VREMENA.
  EVROPSKA REZOLUCIJA JE SMIŠLJENA POLITIČKA PREVARA ,NAMJENJENA ISKLJUČIVO ZA NOVO-PRIKLJUČENE DRŽAVE ISTOČNE I JUGOSITOČNE EVROPE I BALKANA ,IZ NEKADAŠNJEG SOCIJALISTIČKOG LAGERA ,DA IH SE ODMAH OBILJEŽI KAO ČLANICE IZ KOMUNISTIČKOG LAGERA ,KOJI JE VEĆ DAVNO ,U ZAPADNOJ KATOLIČKOJ, NACI-ŠOVINISTIČKOJ SVIJESTI PROKAZAN KAO NAJODIOZNIJI POJAM DRUŠTVENIH ODNOSA I TREBALO IM JE ODMAH ODUZEITI PRAVO NA ŽRTVU OD TE ISTE NACI-ŠOVINSTIČKO-PLJAČKAŠKE EVROPE KOJA JE SVA ,OD NARVIKA DO GIBRALTARA, BILA NACI-KATOLIČKO-ZLOČINAČKA HORDA KOJA JE PALILA ,RUŠILA ,UBIJALA SVE ONE DRUGE I DRUGAČIJE KOJI SE NISU EUGENIČKI UKLAPALI U GENETSKO USTROJSTVO NOVOG ČOVJEKA ,ARIJEVCA. DAKLE ,TA DANAŠNJA EVROPSKA MUMIJA KOJU SADA VODE POTOMCI , ČIJI OČEVI SU EUGENIČKI RAZVRSTAVALI EVROPSKE GRAĐANE IZ KOJE SE DANAS ŠIRI TAJ SMRAD KAPITALISTIČKE-KATOLIČKE DEMOKRACIJE PO ČIJIM MJERILIMA GRAĐANI ,ŽRTVE OČEVA DANAŠNJIH UPRAVLJAČA I PLJAČKAŠA EVROPSKE MUMIJE, NEMAJU ATEST TAKOZVANE DEMOKRTASKE PRAKSE ZAPADNE KATOLIČKE –PLJAČKAŠKO-ZLOČINAČKE EVROPSKE MUMIJE, JER SU IZ KOMUNISTIČKOG BLOKA A TAMO SE NIJE USELILA ,KAKO TO TUMAČI ,KATOLIČKO-PLJAČKAŠKA I ZLOČINČAKA EVROPSKA MUMIJA ,TA NJIHOVA DEMOKRACIJA . PA IH SE DANAS SUMNJIČI ZA NEPODOBNE JER SU ŽIVJELI I POBJEDILI NACIZAM ,PROTJEREALI GA S’ PUŠKOM U NJEGOVU JAZBINU, U TU NJEGOVU KATOLIČKU EVROPU IZ KOJE SU SE I IZLEGLI KAO POŠAST. I NARAVNO , DANAS SE NE MOGU POMIRITI DA SMO KAO LJUDI I GRAĐANI SA SVIM CIVILIZACIJSKIM SPOZANJAMA RAVNOPRVANI DA U NOVIM UVJETIMA STVARAMO NOVE I DRUGAČIJE DRUŠTVENE ODNOSE.
  IZ TE ISTE EVROPE, KOJU SADA VODE POTOMCI TOG ZLOČINAČKOG DUHA ZAPADNE KAPITALISTIČKE EVROPE , KOJA JE SVA ,OD NARVIKA DO GIBRALTARA , LOJALNO I PREDANO PROVOPDILA NACIFAŠISTIČKI PROGRAM TREĆEG REICHA O ISTREBLJENJU POJEDINIH NARODA ,RASA I VEJERSKIH SKUPINA A POSEBNO SLAVENSKIH NARODA, SADA NAS OPTUŽUJU ZA TOTALITARIZAM, ZA NEKE ZLOČINE PO NJIHOVIM KATOLIČKIM MJERILIMA, TE NAM NAMEĆU POSEBNI DRUŠTVENI USTROJ KOJI TREBA BITI KAO NJIHOV ,PLJAČKAŠKO KATOLIČKO-KAPITALISTIČKI ,A SVE ONE GRAĐANE KOJI SE PROKAŽU ILI SE ZA NJIH ZNA DA SU BILI PROTIVNICI KAPITAL ODNOSA ,A I DANS SU, TREBA IH LUSTRIRATI PA IH SUDITI I OSUDITI , JER ONI MIRIŠU NA KOMUNIZAM. DAKLE, ZEMLJE SOCIJALISTIČKOG LAGERA SU MORALE PRIHVATITI ONU ZAPADNO KAPITALISTIČKO-KATOLIČKU DOGMU DA JE KOMUNIZAM ZLOČINAČKI DUH IAKO JE ,NA SVA IZNENAĐENJA, BIO GLAVNI OSLONAC I SNAGA KOJA JE POBJEDILA TAJ NACIFAŠIZAM, TE IZ TOGA RATA IZIŠAO KAO POBJEDNIK NAD POBJEDNICIMA ,ŠTO MODERNOJ TEHNIKI I TEHNOLOGIJI AMERIKE NIJE NIKAKO BILO PRIHVATLJIVO . ON JE DRUŠTVENI ODNOS KOJI NE PRIZNAJE PRIVATNO VLASNIŠTVO ,ŠTO JE NAJOSNOVNIJA PREPREKA SURADNJE AMERIKE SA ISTKOM,A POGOTOVO ŠTO TAJ DUH ANTIKAPITALIZMA ZNAČI NOVI RAT. DAKLE , SADA NOVA ZAPADNA EVROPA ,ALI PO DUHU SVOJIH NACIKATOLIČKIH AMBICIJA NIJE NIŠTA DRUGAČIJA, JER JU VODE SINOVI JUČERAŠNJIH KREATORA NAJZLOGLASNIJEG PROGRAMA UNIŠTENJA NACIJA,NARODA ,RASA,VJERSKIH ZAJEDNICA I BIOFIZIČKIH STRUKTURA ,EUGENIČKI OCIJENJEIH KAO NESPOSOBNE DA SE PRODUCIRAJU U ZDRAVE EVROPLJANE, ARIJEVCE. PREMA TOME NJENA DRUGA I VAŽNA SVRHA JE DA SE SKINE ODIOZNOST SA NACIKATOLICIZMA I BREME RATNOG ZLA PREBACI NA TAJ NOVI DRUŠTVENI ODNOS ,SOCIJALIZAM, KOJI JE, NARAVNO ,DIKTATURA VEĆINE NAD MANJINOM, ALI APSOLUTNO NEPRIHVATLJIV ZA KATOLIČKO-KLASNI PROIZVODNI ODNOS. REZOLUCIJOM SE TAKOĐER TREBA SKINUTI SVA ODIOZNOST SJEĆANJA NA NACIFAŠIZAM KOJI JE EMANACIJA KATOLIČKOG DUHA TOTALITARIZMA ZAPADNE EVROPE I KOJI ŽELI EVROPU SAMO KATOLIČKU , ČISTU PO TRADICIJI, KULTURI ,RASI I DUHOVNIM NAZORIMA, PA JE SVRHA REZOLUCIJE DA SE KOMUNIZAM ,KOJEG PO SUŠTINI TEORETSKOJ NI PRAKTIČNOJ NIJE NIKADA BILO U EGZISTENCIJI NA OVOJ NAŠOJ GEJI, NATOVARI EVROPSKOJ SVIJSTI NOVIH GENERACIJA KAO GLAVNI UZROK DRUGOG SVIJETSKOG RATA . MEĐUTIM TO JE I PROGRAM AMERIČKOG I ENGLESKOG KAPITALA KOJI SE POSLIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA OSJETIO PRIKRAČEN, TIČUĆI SE UTJECAJA ,NE SAMO U ZAPADNOIJ EVROPI NEGO I ISTOČNOJ ,PA JE U TU SVRHU SMIŠLJEN I HLADNI RAT ,INAUGURIRAN ČERČILOVOM IZJAVOM IZ FULTONA 1946 GODINE, DA SE NJOME KONAČNO SKINE SA DNEVNOG REDA KATOLIČKI NACIFAŠIZAM KOJI JE PLOD TOTALITARNOG KAPITALIZMA KAO EMANACIJE KATOLIČKOG DUHA.
  DAKLE ,GOSPODO, NIJE NEVAŽNO SPOMENUTI I OCIJENITI VAŠE ISTUPE I PISANJA U KOJIMA SE VI PREDICIRATE ,LIČNO, POJEDINAČNO,SVOJIM ATAVISTIČKIM KATOLIČKIM PREDRASUDAMA KADA PIŠETE SLIJEDEĆE: NIJE BEZ VEZE ZA DATUM IZABRAN 23 KOLOVOZA ,JER JE TAJ DAN 1939 GODINE U MOSKVI POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU NACISTIČKE NJEMAČKE I SSSR-a O NENAPADANJU = DALJE ,IZ VAŠIH TEKSTOVA I JAVNIH NASTUPA SE STALNO SPOMINJE PODJELA INTERESA ,KOJI SE PROTEGAO DO RUMNUJSKE.MAŠALA!!!.
  ALI GOSPODO ,TKO ŽELI MERITORNO O TOM VAŽNOM POVJESNOM DOGAĐAJU SUDITI I OVAKO GA PLASIRATI PO NOVINSKIM ČLANCIMA I JAVNIM ISTUPIMA, MORAO BI IMATI I IZVJESNOG ZNANJA ,U PRVOM REDU POVIJESNOGA ,A JOŠ VAŽNIJE JE DA IMA MERITORNO DRUŠTVENO POLITIČKO OBRAZOVANJE.MORAO BI TAJ PISAC I JAVNI TELAL DA NEŠTO KAŽE I O RAĐANJU TOGA ZLOČINAĆKOG SISTEMA ,NACIZMA ,IZ ČEGA JE ON EMANIRAO I ZAŠTO.
  DA BIH BIO JASNIJI ŠTA ŽELIM REĆI, CITIRAT ĆU NJEMAČKOG FILOZOFA ,KARAL JASPERSA, IZ NJEGOVE KNJIGE =PITANJE KRIVNJE= IZ KOJE ĆE BITI POUČNO ZA VAS ČUTI UPRAVO DRUGAČIJI POGLED NA SVA ZBIVANJA TOG PREDRATNOG VREMENA KOJA DAJU SASVIM DRUGAČIJU SLIKU NACIZMA I NJEGOVIH KATOLIČKIH KORIJENA KAPITALIZMA.CITIRAM: U RANO LJETO 1935 GODINE VATIKAN JE SKLOPIO KONKORDAT S HITLEROM.PAPEN JE VODIO PREGOVORE. BILA JE TO PRVA VELIKA POTVRDA HITLEROVU REŽIMU,SILAN PORAST HITLEROVOG PRESTIŽA.ISPRVA JE IZGLEDALO NEMOGUĆE.ALI BILA JE ČINJENICA . I NAS ,U NJEMAČKOJ JE UHVATILA JEZA;
  1936 U BERLINU SE SLAVI OLIMPIJADA.ČITAV SVIJET SLIO SE TAMO; 1936 HITLER JE ZAPOSJEO RAJNSKU OBLAST,FRANCUSKA JE TO TOLERIRALA;
  1938 .TIMES JE OBJAVIO ČERČILOVO OTVORENO PISMO HITLERU, U KOJEM SU STAJALE REČENICE POPUT OVE : AKO BI ENGLESKU SNAŠLA NACIONALNA NESREĆA USPOREDIVA S NACIONALNOM NESREĆOM NJEMAČKE IZ 1918 , MOLIO BIH BOGA DA NAM POŠALJE ČOVJEKA SA SNAGOM VAŠE VOLJE I DUHA=;
  1935 GODINE ENGLESKA JE POSREDSTVOM RIBENTROPA SKLOPILA POMORSKI PAKT S HITLEROM. TO JE ZA NAS ZNAČILO : ENGLESKA ĆE ŽRTVOVATI NJEMAČKI NAROD SAMO DA MOŽE ZADRŽATI MIR S HITLEROM.=
  A POGLEDAJMO KAKO SU AMERIKA I ENGLESKA ,UOPĆE ,GLEDALE NA USPON NACIZMA, PIŠE NOAM CHOSKY:USPON FAŠIZMA U MEĐURATNOM RAZDOBLJU IZAZIVAO JE ZABRINUTOST,ALI SU AMERIČKA I BRITANSKA VLADA NA NJEGA UGLAVNOM GLEDALE PODOSTA BLAGONAKLONO, JEDNAKO KAO I POSLOVNI SVIJET I VELIKI DIO ELITNIH KRUGOVA. RAZLOG, DA JE FAŠISTIČKA INAĆICA
  EKSTREMNOG NACIONALIZMA OMOGUĆAVALA ZAPADU VELIK EKONOMSKI PRODOR,A UNIŠTAVALA ONO ČEGA SE ZAPAD TOLIKO BOJAO:RADNIČKI POKRET I LJEVICU I PREVELIKU KOLIČINU DEMOKRACIJE;
  GODINE 1939 FRANKLIN DELANO RUZVELT JE TALIJANSKI FAŠIZAM I DALJE SMATRAO POKRETOM KOJI JE IZNIMNO VAŽAN ZA CIJELI SVIJET , A GODINE 1938 JE SA ODOBRAVANJEM PRIMIO VIJEST O HITLEROVU MINHENSKOM SPORAZUMU KOJIM JE RASKOMADAO ČEOSLOVAČKU;
  U TRAVNJU 1941 GODINE ĐORĐ KENAN SA SVOJEG JE KONZULARNOG MJESTA U BERLINU PISAO DA NJEMAČKI VOĐE NIKAKO NE ŽELE DA „DRUGI PATE POD NJEMAČKOM VLAŠĆU“ KAKO“ SVIM SILAMA ŽELE DA NJIHOVI NOVI PODANICI BUDU SRETNI“ TE PRISTAJU NA“ VAŽNE KOMPROMISE“ KAKO BI OSIGURALI TAKAV POVOLJAN ISHOD;=
  DO IZBIJANJA RATA 1939 , PIŠE SCOTT NEWTON, BRITANIJA JE JOŠ VIŠE PODUPIRALA HITLERA A RAZLOG JE BIO JEDNOSTAVAN, DUBOKI KORIJENI ANGLO –NJEMAČKIM INDUSTRIJSKIM ,POSLOVNIM I FINANCIJSKIM VEZAMA.=
  PA POŠTOVANA GOSPODO , KAD JE POČEO I SKIM KOALIRATI NJEMAČKI NACIZAM I TKO GA JE PODRŽAVAO DO ZADNJEG ČASA???. DAKLE, SVI SPORAZUMI SA HITLEROM ,PO VAMA I DANAŠNJIM NJEČKIM POTOMCIMA TOG ZLOČINAČKOG NACIZMA ,KOJI NAPISAŠE OVAJ ANTIKOMUNISTIČKI PASQUIL, O OSUDI ,KOGA DRUGG NEGO, KOMUNIZMA ,SMATRAJUĆI DA JE TO VRLO UČINKOVITO, JER SE TIME SKIDA SVAKO ODIOZNO SJEĆANJE NA NACIZAM,A EFIKASAN NAČIN ZA TOTALNO RAZARANJE SVAKE POMISLI NA DRUGAČIJE DRUŠTVENE ODNOSE OSIM KAPITALISTIČKIH . KAKO STOJI U ARGUMENTIMA KOJE NAVEDOH, SVI UGOVORI I AKTIVNA SURADNJA ZAPADNIH KAPITALISTIČKIH DRŽAVA SU BILI JAVNI A SURADNJA AKTIVNA. A ŠTA JE STALJINU PREOSTALO KONSTATIRAJUĆI NAVEDENU SURADNJU ZAPADA SA HITLEROM?? RUSIJA JE BILA ,SASVIM NAČISTO DA SA HITLEROM NEMA SPORAZUMA KOJI BI OTKLONIO OPASNOST HITLEROVOG NAPADA NA SSSR.TO JE ,U TOJ KONSTELACIJI MEĐUNARODNIH ODNOSA MOGAO SVAK ZAKLJUČITI ,JER JE SSSR IPAK BIO GLAVNA META KAPITALIZMA SAMO ZATO ŠTO JE TO ANTIKAPITALISTIČKI SUSTAV I ŠTO JE ON POJAVA KOJA UGROŽAVA MITSKU AUREOLU KATOLIČKE CRKVE ,A TIME I NJEZINU PRIMAT U DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI. SSSR SE TAKOĐER JOŠ TEŠKO OPORAVLJAO OD KONTRAREVOLUCIJE I SVIH PRETHODNIH RATNIH I PORATNIH RAZARANJA PA JE I ON IMAO SVOJA PRAVA NA PROCIJENU SVIH ZBIVANJA O KOJIMA REKOH,DA JE NA MANEVAR HITLEROVE POLITIČKE ŠPEKULACIJE ,PONUDE IZVJESNOGA SPORAZUMA ,RAZUMNO ODGOVORIO ,OTKLANJAJUĆI ,MAKAR NA IZVJESNO KRATKO VRIJEME NAPAD NA SSSR.ŠTO JE TO ZA SSSR ZNAČILO MNOGO ,A ŠTO ĆE SE SAZNATI TEK POSLIJE RATA ,DA JE STALJIN SKLONIO SVU SVOJU INDUSTRIJU IZA URALA KOJA JE MOGLA ,CIJELORATNO VRIJEME RADITI BEZ IKAKVIH OMETANJA. TA INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA ,IZA URALA ,JE BILA SPAS ZA ČOVJEČANSTVO,JER SU RUSKE ARMIJE POSTALE DOBRO NAORUŽANE MODERNIM I EFIKIASNIM SREDSTVIMA KOJIM SU ZAVRŠILE SVOJU ODISEJU ,SLAMANJEM BERLINA I KAPITULACIJU HETLEROVIH ARMIJA.OVO JE KOMENTAR JEDNOG MARXISTE KOJI DAJE PRAVU SUŠTINU EVROPSKE ,NACISTIČKO-KATOLIČKE REZOLUCIJE POSLANE OVOJ SOCIJALISTIČKOJ SIROTINJI KOJU JE STEPINČEVSKI SLJEDNIK,TUĐMAN OGOLIO,SA SVOJIM PAJDAŠOM ČETNIČKIM BALIJOM,MILOŠEVĆEM I KRŠČANSKOM ZLOČINAČKOM KASTOM.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Lili Benčik
   Lili Benčik 19 srpnja, 2022, 21:43

   Frano Marksista, to je novi nick istog Frane Petrušića koji je zapeo u vremenu i prostoru, negdje prije 50 godina pa zahvaljujući demokraciji baljezga i zagađuje medijski prostor u RH. U Jugoslaviji bi odmah završio na Golom otoku i tukao macom kamen umjesto pisanja komentara!

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. Armando Černjul
  #3 Armando Černjul 16 srpnja, 2022, 21:25

  mr. sc. Edo Zenzerović, dipl. inž. elektr., ova put piše bez titula, valjda zbog toga da bi ga čitatelji ozbiljno shvatili jer piše o povijesti i politici. VIDMI DA ME JE “UKRCAO” U NASLOV KOJI JE UVREDLJIV I KLEVETNIČKI. PIŠE DA SAM PRIJAVLJIVAO “HRVATSKE PROLJEĆARE” I SPOMINJE IVU SILJANA, IVANA PLETIKOSA I MIROSLAVA BERTOŠU. NIKAD U ŽIVOTU NISAM BIO KONFIDENT, ŠPIJUN I DOUŠNIK!!! ISTINA JE SAMO DA SAM SVU TROJICU KRTIZIRAO U NOVINAMA, A ONI SU MENI UZVRAĆALI UVREDAMA I KLEVETAMA. S OBZIROM DA PO ZAKONU IMAM PRAVO NA ISPRAVAK, POSLAO SAM NA ADRESU DVA LISTA U ZAGREB I PULU, ALI NISU MI OBJAVILI. BIO SAM PRISILJEN TUŽITI SUDU PLETIKOSA I NJEGOVE KOMPANJONE OPĆINSKOM SUDU U PULI I OSUĐENI SU NA UVJETNE ZATVORSKE KAZNE I DA SE CJELOVITA PRESUDA OBJAVI U ZAGREBAČKOM TJEDNIKU POLET! ŠTO SE, PAK, TIČE BERTOŠE, PULSKI GLAS ISTRE NIJE HTIO OBJAVITI MOJ ODGOVOR NA NJEGOVE OBJEDE, PA SAM PROFESORA POVIJESTI I BIVŠEG GENERALNOG KONZULA RH U TRSTU TUŽIO SUDU. SUDSKI PROCES JE BIO DUGOTRAJAN, ALI NA KRAJU SAM DOBIO SPOR I NOVČANU ODŠTETU! SA SILJANOM NISAM IMAO SUDSKI SPOR – ISTINA JAVNO MI JE ZAPRIJETIO TUŽBOM – ALI BOJAO SE I SVE JE OSTALO NA PRAZNIM RIJEČIMA… DA NE DUŽIM, OSTAVLJAM LAŽOVA I FALSIFIIKATORA E.Z. I ŠTO ČEKA OBJAVITI DA JE NJEGOV “HEROJ” ANTE CILIGA, MOJ NEPRIJATELJ, BIO UREDNIK KOMUNISTIČKOG LISTA BORBA I USTAŠKOG LISTA SPREMNOST U ZAGREBU!! MISLIM DA OPŠIRNIJE OBJAVI, ALI SKRIVA EE KA ZMIJA OD…
  Armando Černjul

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code