AMERIČKI MILIJARDER PRIJETI PANDEMIJOM GOROM OD KORONE

AMERIČKI MILIJARDER PRIJETI PANDEMIJOM GOROM OD KORONE

21. siječnja, 2022.

 

Bill Gates, osnivač Microsofta, pozvao je bogate zemlje da ulože milijarde dolara u razvoj vakcina kako bismo se mogli pripremiti za sljedeću globalnu epidemiju.

Gates je kazao da iako su delta i omikron varijante kovida 19 neke od najzaraznijih virusa do sada, u budućnosti bi nas mogao zadesiti jednako zarazni patogen, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, piše Finacial Times.

Fondacoja “Bill & Melinda Gates” i britanski “Wellcome Trust” donirali su 300 miliona dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (CEPI), koja je pomogla pri formiranju programa Covax koji obezbjeđuje vakcine zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Organizacija nastoji prikupiti 3,5 milijardi dolara kako bi se moglo smanjiti razdoblje dobijanja nove vakcine na samo 100 dana. Gejts je kazao da su svjetski prioriteti “čudni” te da se danas filantropi i bogate vlade moraju uključiti u rješavanje problema nejednake raspodjele vakcina, prenosi Index.

“Kada je riječ o trošenju milijardi za spasavanje triliona u smislu ekonomske štete i desetina miliona života, rekao bih da se radi o prilično dobroj polisi osiguranja”, rekao je Gates, napominjući kako bi takav naizgled ogroman napor, čak i u ekonomskom smislu, spriječio mnogo goru štetu.

Gates je rekao da su dva velika donatora razvoja vakcine tokom pandemije kovida 19, CEPI i američka vlada, bili “hrabri” jer su uložili u razvoj potencijalnih vakcina.

 Profesorica Sherry Gagandip Kang, članica odbora CEPI-ja i virologinja na Christian Medical Collegeu u Velloreu u Indiji, rekla je da bi trebalo da očekujemo ​​da će zemlje svoje nacionalne interese staviti na prvo mjesto.

“Ostatku svijeta koji si ne može priuštiti takva ulaganja treba neko na njihovoj strani. A CEPI je ta organizacija”, rekla je Kang.

Jeremy Farar, direktor Wellcome Trusta je rekao da je CEPI nastao prije pet godina nakon epidemije ebole.

“Sada živimo u, po mom mišljenju, eri češćih i složenijih epidemija i pandemija”, rekao je Farar.

IZVOR: oslobodjenje.ba T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO-MARXISTA
    #1 FRANO-MARXISTA 23 siječnja, 2022, 12:15

    OVAKO ISKEŽEN I PREPOTENTAN,KAKVA JE KARAKTERISTIKA OVIH BOGATI POJEINACA NA NAŠOJ GEJI,NISU SVJESNI,BORAVKA NA MARSU DA IM OVA CIVILIZACIJA PORUČUJE; VI KOJ STE DO SAD SE LAČALI POSLA KOJIM STE SAMO ZGRTALI BLAGO ,SAD VIŠE NE JER SE ,VRIJEME PROM IJENILO PA VAS NITKO ZA VAŠE BOGATSVO NEĆE PITATI JER ĆE LJUDI UDRUŽENO SE BAVITI OVOM SVEMIRSKOM TEHNIKOM I STAVARALAŠTVOM KAO OSNOVNOM IDEJOM UDRUŽENOG GRAĐANSKOG ODNOSA.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code