ALBUM ANDRIJE KONCA

ALBUM ANDRIJE KONCA

19. prosinca, 2017.

 

Ovaj nosač zvuka oživljava uspomene na Andriju Konca, šansonjera, popularnog pjevača šlagera, tenora koji je zavidnu glazbenu karijeru ostvario u predratnom i ratnom Zagrebu. Kako je stradao u poratnim Ozninim likvidacijama, dugo ga se nije spominjalo pa mlađi naraštaji gotovo da i ne znaju za njega. Rođen je 10. rujna 1914. u Somboru. U Zagrebu je od 1936. do 1939. učio pjevanje kod M. Reizera i L. Vrbanića u srednjoj školi Muzičke akademije. Kasnije se usavršavao i kod poznatog budimpeštanskog profesora Molnára. Tijekom školovanja igrao je i nogomet te se tako uzdržavao. Pjevao je u zboru opere Narodnog kazališta u Zagrebu, ali i u operetama u manjim ulogama. Prvi nastup imao je u zagrebačkom Malom kazalištu 22. prosinca 1934. u opereti Jare Beneša “Sveti Anton svih zaljubljenih patron”. Najveći uspjeh kod publike imao je u opereti Milana Asića “Pjesmom kroz život” izvodeći pjesmu “Zar ne znaš”. Prvi je put glavnu ulogu dobio u operetnoj reviji Slavka Miđora i Maksa Mottla “Snovi male Luane” 1945. godine. Nastupio je u devet opereta i jednoj komediji. Osim u kazalištu, nastupao je i na koncertima u zagrebačkim dvoranama i kabaretima. Godine 1942. gostovao je s članovima Hrvatskog državnog kazališta u raznim njemačkim gradovima na priredbama za hrvatske radnike. Gostovao je i u programu europskih radijskih postaja gdje je uglavnom izvodio hrvatsku vokalnu liriku i pjesme zabavne glazbe.

Godine 1938. zagrebačka tvornica gramofonskih ploča Edison Bell Penkala (EBP) snimila je tri 25-centimetarske šelakove ploče s Andrijom Koncom uz klavirsku pratnju Rikarda Šimačeka. Program je bio sastavljen od poznatih pjesama i šlagera koji se nalaze i na ovom CD-u. Godine 1943. Konc je za tvrtku Durium Patria iz Budimpešte snimio deset 25-centimetarskih ploča. Pjevao je na mađarskom, njemačkom, hrvatskom i talijanskom jeziku. Posljednje dvije ploče snimio je 1945. za zagrebačku tvornicu ploča Elektroton.

Andrija Konc skladao je i šlagere koje je publika vrlo dobro prihvatila ne samo u njegovoj nego i u izvedbi ostalih pjevača zabavne glazbe 40-ih godina. U travnju 1938. prvi je put nastupio na Radio Zagrebu. Otada Konc bez prekida nastupa na radiju. Najpopularnija melodija koju je izvodio bila je “Snivaj” Nenada Grčevića. Okušao se i u operi. Godine 1943. nastupio je u Verdijevoj “Traviati” u ulozi Alfreda. Dana 23. travnja 1945. nastupio je 1000. put na radiju. Ubrzo nakon toga nova ga je vlast uhitila, a zatim i smaknula pod nerazjašnjenim okolnostima. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code