ČAČIĆ TRAŽI KARAMARKA

ČAČIĆ TRAŽI KARAMARKA

11. studenoga, 2012.

 

Cacic-Grijanje-mora-poskupjeti-socijalno-ugrozenima-pomoci-cemo-ugradnjom-brojila ca large
Što je  sve Bajić obećao odraditi 

Piše: Mihovil Tomić

Profesore, dajte 2“ je monokomedija hrvatskog glumca Željka Königsknechta koja u svojoj fabuli na slikovit način ocrtava i usput podsjeća na posljednje događaje u Hrvatskom saboru koji su rezultirali davanjem političke razrješnice za prošlu „poslovnu“ godinu Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Tom saborskom činu su prethodili nizovi prikrivene jeftine kazneno-političke trgovine na relaciji Bajić – Čačić i obratno.

UMJESTO NJEGA ČAČIĆ PROGONI DRUGE

Sredinom rujna ove godine u Varaždinu je uhićen Duško Paripović, direktor Meteor grupe koja je upravljala s više od šezdeset posto objekata izgrađenih prema modelu javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj županiji dok je na čelu te županije bio gospodin Čačić. Prema ovome modelu gradilo se i dogradilo tridesetak varaždinskih osnovnih i srednjih škola sa sportskim dvoranama. Paripovića se tereti da je državu oštetio za više od četrdeset milijuna kuna zbog malverzacija u gospodarskom poslovanju. Neslužbeno, banke i tvrtke potražuju od Paripovića više od 250 milijuna kuna.

Nekako u to isto vrijeme Paripović je podnio kaznenu prijavu protiv Čačića zbog kriminala u poslovanju javno-privatnog partnerstva. Umjesto da Bajić počne predistražne radnje i kazneni progon protiv Čačića, započeo je tajnu trgovinu za svoje ozbiljno poljuljano radno mjesto na najprljaviji mogući način.

Kako je ovdje riječ o sumnji u kazneno djelo zloporabe ovlasti s ciljem da se drugoj osobi nanese šteta, Mladen Bajić bi kao čovjek koji zna napamet Kazneni zakon jednako kako Don Grubišić poznaje Bibliju, morao biti svjestan svojih kriminalnih postupaka. Za tako nešto čime se bavi Glavni državni odvjetnik, predviđena je višegodišnja zatvorska kazna. Siva eminencija Glavnog državnog odvjetnika je njegov prvi zamjenik Dragan Novosel rodom iz sela Belaj nedaleko Karlovca.

Taj „politički kupoprodajni ugovor“ između Čačića i Bajića sadrži i posebni članak koji precizira i da Bajić mora odraditi aktualnog predsjednika HDZ-a i strpati ga u zatvor prije ulaska Hrvatske u EU.  Ne ulazeći u to je li Karamarko crn ili nije, sam čin ponude i potražnje za javnu je osudu i sankcije. Osobe koje su politički „odgojile i stvorile“ Karamarka su Josip Manolić i Stipe Mesić. Obzirom na Bajićevo prijašnje iskustvo u kaznenom progonu HDZ-a, a koje se odvijalo paralelno s posljednjim parlamentarnim izborima, nećemo ni sumnjati u krajnji ishod rezultata. Stoga i ne čudi da je Bajiću u posljednjoj saborskoj raspravi o godišnjem izvješću DORH-a za 2011. godinu, narodni zastupnik otvoreno pred cjelokupnom hrvatskom i međunarodnom javnošću slikovito poručio da mu je mjesto u Remetincu.

TKO JE DUŠKO PARIPOVIĆ?

Duško Paripović je rodom iz Bosne i Hercegovine, a u Varaždin je stigao s titulom nastavnika obrane i zaštite. Tvrtku Meteor osniva u prosincu 1990. godine kapitalom od jedva tisuću ondašnjih maraka. Supruga mu je zaposlena u jednoj školi u Varaždinu. Paripović je prvi veći novac stekao potkraj 90-ih, kada kupuje propalu varaždinsku ciglanu “Dubravka”. Kolone kamiona natovarenih ciglom otišle su put susjedne Republike Srpske. Istovarivši ciglu, kamioni su se vraćali puni konvertibilnih maraka. 2004. godine njegova mala varaždinska trgovina s bojlerima i vodovodnim priborom prerasta u Meteor grupu, dakle, u mini-holding s četiri tvrtke. Paripovićev ulazak u građevinski biznis bio je grandiozni potez. Mnogi danas govore kao da je “znao” da će varaždinskim županom 2005. godine postati Radimir Čačić, te da će njegov glavni projekt biti gradnja ili dogradnja 30-ak škola prema modelu javno-privatnoga partnerstva. Taj varaždinski projekt bio je težak skoro milijardu kuna. Ugovori su sklapani  od 2006. do 2007. godine. Svi utanačeni ugovori završavaju s lijeve strane Čačićevim potpisom  a s desne je strane potpis “utamničenog” Duška  Paripovića. Meteor grupa našla se na popisu donatora HNS-a 2010. godine u predvečerje parlamentarnih izbora.

Sluteći stečaj Meteor grupe, Duško Paripović je 2011. godine svu opremu i pokretnine prebacio na četiri nove tvrtke kćeri i to: Meteor trgovinu, Meteor graditeljstvo, Meteor proizvodnju i Meteor grupu privatno partnerstvo. Nadležnom sudu se nije svidio taj “pretvorbeni” potez Paripovića s izdvajanjem imovine iz stečajne mase i poslovanje kompenzacijama. Sud je zbog toga odbacio Paripovićev prijedlog o likvidaciji. Osim tvrtke Korni za pokretanje stečaja Meteor grupe, financijski udar na Paripovića bila je i naplata jamstva od 11 milijuna kuna koje su u Hypo banci aktivirale Terme Tuhelj. Meteor Grupa je kasnila s radovima na gradnji hotelskog kompleksa Termi Tuhelj pa je 1. ožujka 2012. godine ugovor raskinut. Paripović, koji je inače poznat po velikom broju ugovora o gradnji objekata prema modelu JPP-a, priznao je da je ugovorio previše gradnji istodobno, ali također napomenuo kako je za propast modela kriva i nelikvidnost podizvođača. Navodno su tijekom gradnje Termi Tuhelj nastali dubiozni troškovi od 10 do 15 milijuna kuna.

KAKO JE ČAČIĆ POKRAO HRVATSKU

Čačić kao direktor prouzročio je stečaj težak preko 450 milijuna kuna, uključujući i nikad vraćeni dug prema državi od 50 milijun kuna bez kamata, te je pravnim malverzacijama prebacivao imovinu s tvrtke na tvrtku kako bi izbjegao plaćanje stotina milijuna kuna dugova. Zanimljivo je da je stečajni postupak Coninga, koji je trajao sedam godina, završio ove godine i to samo par mjeseci prije objave Linićevog popisa poreznih dužnika. Linić i Čačić su sijamski blizanci rođeni u bankrotu nekadašnje “Riječke banke” u trenutku kada je Čačić poticao ali i uz pomoć svog brokera prije ostalih neopaženo podigao milijunske uloge i izašao na stražnja vrata Riječke banke, dok su naivni štediše čekali na riječkom Korzu da se otvore vrata već propale banke. Slična formula je viđena i kod aktualnog predsjednika Hrvatske u slučaju štedionice “Zlatica”.

Čačićevi poslovi nisu bili vezani samo u lokalnim okvirima , čak nisu bili vezani ni samo uz Hrvatsku. Naš portal dobio je na uvid dokumente koje je izdalo Britansko veleposlanstvo u Zagrebu s kojima se dokazuje platni promet ratnih devedesetih godina jedne hrvatske tvrtke prema fantomskoj kompaniji u Londonu u Čačićevoj vlasničkoj piramidi, ali koje nema u sudskim registrima. Mladen Bajić u posjedu je tog dokumenta još od daleke 2002. godine, te ga je ovjerio žigom DORH-a ali oštećena stranka do današnjeg dana nije dobila ni pisani ni usmeni odgovor u vezi toga. Bajićeva čuvena poštapalica – “međunarodna pravna pomoć” u ovom slučaju je izostala, ili je, bolje rečeno, opstruirana. To prikrivanje i krim-neistaživanje osobe za koju postoji vjerodostojan dokument kao i ozbiljn krug zatvorenih indicija može se slobodno nazvati saučesništvom u kaznenom djelu. Međutim, Bajićev daljnji rođak je to preformulirao u „prerano kukurikanje kojim bi tužitelj osobno završilo u loncu“.

Čačić nikad ne bi ništa postigao da ga korumpirano pravosuđe nije štitilo i usput favoriziralo što ukazuje na kancerogenu bolest našeg društva. To je prokušani i već viđeni recept  YU komunizma u kojem se politika miješa i isprepleće s gospodarstvom. Onaj tko je Čačiću sve to omogućio i tko je vukao konce sve ove godine bio je pokojni Ante Marković. Marković je bio ekonomski vladar korumpirane Hrvatske a posjedovao je i banku sa sjedištem u Grazu. To saznanje posjeduju svi saborski zastupnici. Marković je posložio formulu s 200 obitelji i plasirao je putem ostataka obavještajnih službi propale države kao zlokobnu glasinu pokojnom predsjedniku Tuđmanu čiji najmlađi sin danas kao rezultat toga “žica” lovu po Zagrebu. Jedna od Markovićevih glasnogovrnica na tu temu bila je Vesna Pusić, inače Čačićeva stranačka “djevojka za sve”. Tko danas nakon Markovićeve smrti kontrolira to “Kraljevstvo nebesko”, nije poznato. Čačić je samo jedan od postojećih 200 “figura” u Hrvatskoj. Među njima se spominje i Zlatko Tomčić, nekadašnji direktorčić iz “Novogradnje” koji je nekim čudom dogurao do predsjednika HSS-a i Sabora Republike Hrvatske. U to vrijeme šef pravne službe “Novogradnje” bio je Vice Vukojević. Danas u nekadašnjoj upravnoj zgradi “Novogradnje”  u Zagrebu stoluje jedan dio Ministarstva vanjskih poslova Vesne Pusić.

PANDORINA KUTIJA ZVANA “CONING”

Pretvorba Coninga samo je jedna u nizu onih čiji su vlasnici, zahvaljujući sumnjivoj pretvorbi devedesetih, postali danas vrlo bogati poslovni ljudi. Neki izvori iz Coninga tvrde da je Čačić radnicima još u Izraelu prijetio 1991. godine slanjem u rat u zamjenu za neposlušnost. Da ga je tada dograbilo izraelsko pravosuđe, koje je bilo daleko odlučnije i djelotvornije u kažnjavanju Coninga od hrvatskog, njegova građevinska i politička karijera bila bi davno zapečaćena a on na dugogodišnjoj robiji. Bilo bi dobro da državne institucije Republike Hrvatske konačno reagiraju budući da privatizacijski kriminal više nije obuhvaćen zastarom. Osim toga, vjerujemo da  je došlo vrijeme da Čačića netko ozbiljnije priupita o načinu privatizacije Coninga, a i šire. Mladen Bajić, sada je sasvim izvjesno, to sigurno neće biti.

Ovdje se može otvoreno postaviti pitanje i za druge kazneno-pravne varaždinske slučajeve, tj. zašto se sudi samo Čehoku, a ne sudi se Čačiću? HNS je sa Čehokovim HSLS-om kreirao politiku Varaždina i imao dogradonačelnika svih ovih godina. Gotovo identičnu sudbinu sa pritvaranjem i kaznenim progonom doživio je i Milan Horvat, Čačićev potrčko iz  hotela Trakošćan. O tragičnoj sudbini bankara propale Glumina banke – Marka Marčinka, Čačićevog poslovnog partnera, bolje ovom prigodom ni ne govoriti.  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Corruption
  #1 Corruption 20 studenoga, 2012, 15:52

  Riba smrdi od glave, veli narodna poslovica…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Serpa
  #2 Serpa 19 studenoga, 2012, 09:11

  “Kraljevstvo nebesko” ima ime i se zove Hypo banka…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. facebook
  #3 facebook 18 studenoga, 2012, 14:27

  Vijesti s facebooka govore da bi preko 50.000 građana RH platilo prijevoz Čačiću do zatvora u Budimpešti a oko 10.000 naših građana se ponudilo da ga osobno tamo odveze.Evo još par zanimljivih komentara s facebooka :
  -„Čačić je sam kriv što ovakva presuda izaziva nužan osjećaj zadovoljštine“
  -“Bik koji će odsjediti”
  -“Legalan način da ga se riješimo na skoro cilu godinu. Neutuživo!”
  -“Pa znamo da je Čačić čudo od čovjeka! On može vodit hrvatsku ekonomiju i iz zatvora.“
  -“I kaj sad? Polančec je locked, Sanader samo što nije, Čačića već čeka službeni vozač – zatvorske uprave. Tko ce vodit bandu, tko ce nabavljat pljuge, tko ce kopat tunel?”
  -„Na pomolu nova koalicija: Čačić-Sanader. Izborna jedinica Lepoglava. Tko kaže da se u našoj politici ne događa ništa dobro?”
  I za kraj – jedan je korisnik komentirao da je otvoreno novo radno mjesto u zemlji: “U pitanju je mjesto Prvog potpredsjednika Vlade”

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. shit ipak happens
  #4 shit ipak happens 18 studenoga, 2012, 00:24

  Država je ostala bez PP,a reklo bi se i pravog predsjednika vlade. Nije bio od velike koristi,ako ćemo iskreno radio je štetu i vladi i državi,ali to uopće nije važno.Ono što je važno je da je sramotno je da je takav čovjek uopće zasjeo u svoju fotelju.U ovoj državi čak i čistačica mora podnijeti potvrdu da nije kažnjavana ako želi raditi u državnoj službi.Da je živio u Americi, ne bi imao pravo na obavljanje javnih i državnih funkcija. Bio bi građanin drugog reda, a ne PP,što god ta nakaradna titula koju je sam sebi dodijelio i koja ne postoji u službenim dokumentima RH značila.Čačić nije samo pokušao zatajiti nesreću u Mađarskoj, nego je kad se od Mađara saznalo za to prvo lagao da se radilo o manjoj nesreći s materijalnom štetom.Bogu hvala sačuvan je video iz stožera I.Josipovića u izbornoj noći, dva dana nakon nesreće, na kom se jasno vidi kako i koliko nasmijanog i samouvjerenog Čačića muči savjest zbog dvoje ljudi koje je netom ubio. Nastavak pročitajte na http://www.Fizzit.net

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. supozitorij
  #5 supozitorij 17 studenoga, 2012, 07:32

  I Mladi jastreb-Goran Borković je nedavno gostujući kod Velimira Bujanca u TV Bujici prozvao je vrlo oštro Bajica i odvalio mu javni šamar za kaznene prijave koje mu je osobno predao još daleke 2002. godine i gdje do dandanas ovaj nije ni zamukao a ni rekako „A“ ni „B“ o tome. Pazite, 10 godina tip ne odgovara na pozive i češka svoju bradicu…Koliko je ta mašinerija od DORH-a s 1600 ljudi dosad potrošila para i koliko „buljubašića“ tamo ima zaposlenih samo dragi Bog zna!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Tokajac
  #6 Tokajac 16 studenoga, 2012, 03:45

  Dio današnjeg intervjua K.Liptak Jutarnjem listu:

  Taj udarac zauvijek je unišio moj život, a Čačića kao da to nije bilo briga. Tek je poslije na sudu rekao da mu je žao – rekla je.
  Upravo joj je on, koliko se sjeća jer je bila u šoku, otvorio vrata auta.
  – Vikao je, širio ruke, čudio se. Upomoć su nam priskočili neki ljudi, ne znam tko je to bio. Čačić je stalno bio na telefonu – objasnila je. Ponovila je kako je sigurna da je s njim u autu bila i misteriozna žena, crnka, u tamnom kaputu, frizure nalik na Kleopatrinu.
  – Ona je dotrčala provjeriti kako su ostali u mom autu. Znam da je bila tamo jer su nam se pogledi sreli. Stajala je naslonjena na Chrysler – rekla je K. Liptak.
  No, Čačićevi odvjetnici, pa i on, to su demantirali.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. VL
  #7 VL 15 studenoga, 2012, 17:34

  Čačić nije osuđen zbog svoga bahatog ponašanja i stava “znate li tko sam ja?” i “meni nitko ništa ne može”, već zbog krivnje za prometnu nesreću u kojoj su dvije osobe poginule. PP morat će pokucati na vrata zatvorske zgrade u Puli jer će tamo provesti najmanje 11 mjeseci!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Mayer
  #8 Mayer 15 studenoga, 2012, 17:12

  Nece Ratimir u zatvor gospodo! Tko ce se Ollschen?

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. L.di Caprio
  #9 L.di Caprio 14 studenoga, 2012, 08:56

  Predlazem da drugovi iz Dorh-a odu do prve videoteke i pogledaju fil “Uhvati me ako mozes”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. gustirna
  #10 gustirna 12 studenoga, 2012, 12:36

  gospodo,pa ocevi su im isplazili iz iste koljacke komunisticke partije .zato se ne bi jedan komunjara JAVNI TUZILAC malo omastio o svoje drugove koji provode jugokomunisticku PravDU.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. fudbaler
  #11 fudbaler 12 studenoga, 2012, 08:30

  Pa, ne bi Mladen to ucinio,fini je on gospodin!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. TOTO
  #12 TOTO 12 studenoga, 2012, 03:11

  Znaju li ovi u Dohi uopće tko im je došao u goste?

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Navigator
  #13 Navigator 11 studenoga, 2012, 15:23

  Šteta da zrakoplov na današnjem letu za Dohu u kojem se nalazi PP nema međuslijetanje po gorivo u Tel Aviv !?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code