AFGANISTAN BOGAT LITIJEM

AFGANISTAN BOGAT LITIJEM

18. kolovoza, 2021.

 

Poljoprivreda i šverc su jedini poslovi u Afganistanu koji rade. O poslovnoj klimi i korupciji, koja je i prije dolaska talibana vladala zemljom, ne treba trošiti riječi, dovoljna je tek ilustracija da u Afganistan u protekle dvije godine nije došla nijedna greenfield strana investicija, a od 2014. do danas zabilježene su sveukupno četiri. Maleni Nepal u isto vrijeme privukao je 40 stranih greenfield investicija, a prilično nestabilna Šri Lanka čak 200 njih.

Privatni sektor, kako ga opisuje Svjetska banka, u Afganistanu je uzak. Čak 60 posto kućanstava zarađuje bavljenjem poljoprivredom, po tehnologiji proizvodnje uglavnom na razinama s početka 20. stoljeća.

Najvredniji kapital koji zemlja ima čine rudna bogatstva. Afganistan je prepun bakra, kobalta, ugljena, željezne rude, dragog kamenja, nafte i plina. No zbog nesigurnosti i raširene korupcije niti jedna strana kompanija nije se upuštala u velike investicije koje bi pokrenule proizvodnju i otvorile radna mjesta.

U Afganistanu su i velike zalihe litija, danas jako traženog u svijetu jer se koristi u proizvodnji baterija za mobilne uređaje i električne automobile, a pojedini američki dužnosnici kazali su da je potencijal iskorištavanja litija toliki da bi Afganistan zbog te rude mogao postati nova Saudijska Arabija. No Afganistance i talibane litij očito ne zanima.

Zanima zato Kineze te su s bivšom afganistanskom vladom dogovorili crpljenje nafte i rudarenje bakra, no od dogovora nije se dogodilo gotovo ništa konkretno. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code