ADVENT U BEČU

ADVENT U BEČU

18. prosinca, 2012.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]bozic3
Predbožićni vikend u austrijskoj prijestolnici

Piše: Franjo Dobrović

Advent počinje četiri nedjelje prije Božića. Riječ ‘advent’ dolazi od latinske riječi ‘adventus’ koja znači ‘dolazak’, a označava razdoblje iščekivanja. I mi smo u noći pred polazak iz snijegom zatrpanog Zagreba u polovici adventskog razdoblja bili puni iščekivanja u modernom hodočašću prema austrijskoj prijestolnici udaljenoj od Zagreba svega četristotinjak kilometara. Po dolasku na granični prijelaz Macelj, prvi puta susreli smo se s novom praksom hrvatske carine i policije da putnici moraju izaći iz autobusa na kolektivni prijelaz državne granice. Mnogi od putnika su to komentirali kao uvježbavanje i pokaznu vježbu državnih organa pred predstojeći ulazak naše zemlje u EU.

MAGNET ZA TURISTE

Kako Austrija, tako i njezin glavni grad Beč, privlači milijune turista iz cijele Europe  i svijeta. Vrhunac  te nemale turističke najezde zbiva se upravo u vrijeme Adventa. Nekadašnja carska Austrija i njezina povijest  pomiješana s modernim trendovima suvremenih turista začinjena nezaobilaznim  novogodišnjim i božićnim šopingom  zagolica maštu mnogih koji ovih dana donose odluke o izboru mjesta putovanja i bijegu iz sivila svojim domova, te radnog i životnog okruženja.

Sa zagrebačkih autobusnih  polazišta  proteklog vikenda prema Beču je krenulo više desetaka autobusa. Po prijepodnevnom dolasku u Beč i prilikom panoramskog razgleda grada u njegovim glavnim avenijama nabrojali smo ih još barem nekoliko iz drugih krajeva Hrvatske. Nakon panoramske vožnje autobusom krenula je ona druga – šetnja ulicama Beča, zasutog „šoderom“ radi sigurnosti pješaka, a koji će tako ostati razasut na pločnicima sve do prvih dana proljeća. Beč je po tome jedinstven na geografskim paralelama gdje su snijeg i poledica uobičajena pojava.

Od stranih posjetitelja najviše smo uočili Talijana, iako je Italija treća zemlja po razmjerima vrlo ozbiljne financijske krize u EU. Osim talijanskog i hrvatski se čuo na svakom koraku. Naš posjet  Beču je pao u trenutku polovice četverotjednog razdoblja Adventa. Datum kada Advent počinje razlikuje se od godine do godine a završava na Badnjak. U njegovom prvom dijelu, koji traje do prve polovine  prosinca, kršćani se pripremaju za Kristov ponovni dolazak, dok se u drugom dijelu pripremaju za proslavu njegovog rođenja.

ŠETNJA CARSKIM BEČOM

Upravo su adventske svijeće bile nekad najprepoznatljiviji znak predbožićnog Beča smještene na centralnom mjestu pješačke zone Grabena, međutim, sveopća kriza je očito uzela svoj danak i u naizgled bogatoj austrijskoj metropoli, tako da za razliku od prijašnjih godina brojni posjetitelji su bili uskraćeni za taj jedinstveni megadoživljaj. Ove godine grad je minimalistički ukrašen kao i mnoge druge metropole EU načete financijskom krizom.

Prolazeći središtem Beča uz katedralu Sv.Stjepana širio se nezaobilazni miris konjske balege koja je usputni sadržaj turističke ponude u ne baš jeftinoj vožnji kočijom bečkim ulicama.

Nastavljajući svoj adventsko-turistički pohod krenuli smo put Opere niz Kärntnerstrasse u gomili ljudi koji su jednako kao i mi razgledavali bogate izloge u najznačajnjijoj šoping ulici Beča. Tako se, popularna tvornica donjeg rublja „Triumph“ pobrinula za živi striptiz u izlozima svoje trgovine, čemu su su najviše radovale mlade turistkinje iz Japana napajajući svoje oči lijepim „trbušnim mišićnim pločicama“ mladog austrijskog manekena. Zastajući na trenutak na tom uličnom performanceu, okrijepili smo smo se nezaobilaznim toplim bečkim punčem.

Prolazeći dalje uz hotel Sacher Ringom niz Ring Galerie prema dvorcu Belvedere, gdje se ove godine u njegovom velebnom parku neočekivano pojavio niz  drvenih nastambi tj. štandova s raznolikom novogodišnjom ponudom, zastali smo pred zgradom na Renwegu, na kućnom broju 3,  pred nekadašnjom Misijom Srbije pri OESS-u i UN koja zjapi prazna i bez vidljivih državnih obilježja, a koja je prije više od pola godine sukcesijom bivše YU imovine  pripala Republici Hrvatskoj. Stekli smo dojam da naše Ministarstvo vanjskih poslova na čelu s ministricom Pusić još nije pokrenulo radnje preseljenja u novostečenu imovinu.

Vrijeme ručka dovelo nas je na istom Renwegu u jednu od najpoznatijih pivnica u Beču – čuvenu Salm Brau, gdje smo se uz kriglu pive počastili nezaobilaznim pečenim svinjskim rebricama s krumpirom.

PREDVEČERJE U SCHONBRUNNU

U popodnevnim satima premjestili smo se u drugi dio Beča – nekadašnju carsku rezidenciju, dvorac Schönbrunn.

Prostor oko dvorca, uz već prije poznatu  Gradsku vijećnicu Beča – Rathaus, postalo je posljednih godina glavno okupljalište Bečana i mnogih turista. Turisti uglavnom posjećuju carske odaje dvorca Schönbrunn po cijeni razgleda od 10 do 30 eura dok se domaći gosti uglavnom okupljaju i druže pred dvorcem na niz kulturnih događanja uz okrepu s „wiener würstlom“ ili nekim drugim specijalitetima, te kuhanim vinom ili punčem. Za one koji su malo jače promrzli u ponudi je i originalna  austrijska rakija od voća. Prostor oko dvorca prepun je štandova s autothonim jelima i pićima, ručno izrađenim igračkama za djecu i Božićno-novogodišnjim suvenirima, a na središnjem mjestu je jednostavno okićena jela s pozornicom.

U ranim večernjim satima i mi smo se oprostili od te lijepe atmosfere i predbožićnog ugođaja Beča, uputivši razglednicu i čestitku djelatnicima Zagrebačke turističke agencije preko kojih smo putovali sa željom za sretan i miran Advent.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”8529,8530,8531,8532,8534″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code