90 GODINA ZVONIMIRA ŠEPAROVIĆA

90 GODINA ZVONIMIRA ŠEPAROVIĆA

15. rujna, 2018.

Profesor će ostat trajno zabilježen kao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske u čijem je mandatu ostvareno međunarodno priznanje Republike Hrvatske, što u dijelu državne vlasti i diplomatske javnosti još nije primjereno valorizirano.

Na kraju, u bogatoj paleti zasluga slavljenika bitno je spomenuti, a o tome će sigurno više kazati naredni govornici (Ante Beljo, dr. Zdravko Tomac, prof. Nevenka Nekić, Kazimir Mikašek i drugi), da je već prije desetak godina slavljenik u užem krugu najavio osnivanje Hrvatskog etičkog sudišta kojem imam čast bit dopredsjednikom i koje je zaživjelo 2013. i koje je, osim ostalih, izreklo etičku osudu i jednom od najvećih zločinaca 20-tog stoljeća, Josipu Brozu Titu

Napisao: prof. dr.h.c. Nikola H. Debelić

U povodu svečanog uručenja Velike zlatne plakete UHBDR 91. prof. dr. sc. Zvonimiru Šeparoviću, koji je u petak, 14. rujna proslavio 90. rođendan, a svečanost je dan ranije održana u zagrebačkoj Hrvatskoj kulturnoj zakladi-Hrvatskom slovu.

Šeparović će ostati trajno zabilježen u hrvatskoj povijesti.

Osvanuo je posebno lijep i radostan dan, ne samo što uživamo u sunčanoj i bajkovitoj jeseni, nego i stoga što proslavljamo jedan vrlo poseban jubilej – 90-ti rođendan profesora emeritus doktora Zvonimira Šeparovića, uglednog pravnika, pedagoga, znanstvenika, publicista i istaknutog hrvatskog političara. Pozdravimo slavljenika profesora Zvonimira Šeparovića.

A da smo se ovdje okupili možemo zahvaliti neumornom rodoljubnom pregaocu koji se hrabro bori da se sačuvaju, njeguju i bilježe junačka djela i svjetla imena naših živih i palih heroja kroz burnu hrvatsku povijest, a posebno ovih iz obrambenog hrvatskog Domovinskoga rata. Taj je vrijedni pregalac i širem čitateljstvu poznati predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91., pisac i kroničar, gospodin Mladen Pavković. Pozdravimo gospodina Pavkovića. Gospodin Pavković danas će slavljeniku Zvonimiru Šeparoviću uručiit Veliku zlatnu plaketu koju mu u čast i zahvalnost za njegov cjelokupni radni opus dodijeljuje spomenuta Udruga.

Slavljenik profesor Zvonimir Šeparović rodom je iz pitomog i prelijepog kraja, korčulanskog Blata, koje je Stjepan Radić prigodom svoje prve posjete odmah preimenovao u smislu ma kakvo Blato, to je jedinstveno blago.

Radni vijek slavljenika odvijao se u stalnom usponu. Nakon završenog pravnog fakulteta u Zagrebu i sudačke prakse u nekoliko sudova, slijedi imenovanje za asistenta na Pravnom fakultetu u Zagrebu te dalja imenovanja u nastavna zvanja sve do redovitog profesora, prodekana i dekana, te 1989. rektorom Zagrebačkog sveučilišta, što je vrhunac fakultetske karijere koji dosegnu samo rijetki.

No profesorovo poimanje prava i pravde te raščlamba svjetskih zbivanja u 20 stoljeću, teški zločini i nasilje, usmjerili su ga u dublje istraživanje pojma žrtve, pa 1979. postaje prvim potpredsjednikom i 1985. predsjednikom Svjetskog žrtvoslovnog društva. Već 1990. Zvonimir osniva Hrvatsko žrtvoslovno društvo koje je dosad održalo sedam Kongresa koji su uz Zagreb održani u Vukovaru, Voćinu, Škabrnji, Sisku, Varaždinu i drugim mjestima te iznjedrili sedam Zbornika s više stotina radova. Spiritus movens HŽD bio je današnji slavljenik Zvonimir Šeparović koji je od skromne dvije prostorije na brdu u Ilici br. 38 do kojih su vodile brojne neravne i polumračne stube, učinio mjesto gdje bi se rado i s mnogo dobre volje okupljali desetci domoljuba, dogovarala se djelatnost i akcije.

Profesor će ostat trajno zabilježen kao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske u čijem je mandatu ostvareno međunarodno priznanje Republike Hrvatske, što u dijelu državne vlasti i diplomatske javnosti još nije primjereno valorizirano.

Na kraju, u bogatoj paleti zasluga slavljenika bitno je spomenuti, a o tome će sigurno više kazati naredni govornici (Ante Beljo, dr. Zdravko Tomac, prof. Nevenka Nekić, Kazimir Mikašek i drugi), da je već prije desetak godina slavljenik u užem krugu najavio osnivanje Hrvatskog etičkog sudišta kojem imam čast bit dopredsjednikom i koje je zaživjelo 2013. i koje je, osim ostalih, izreklo etičku osudu i jednom od najvećih zločinaca 20-tog stoljeća, Josipu Brozu Titu.

Drago mi je čuti da su ovu svečanost osobito pozdravili Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ali i biskup Vlado Košić i brojni drugi.

S radošću i harnošću čestitam profesoru 90-ti rođendan sa željom da ih proslavimo još mnogo. Dragi Zvonko, od srca Ti hvala! T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. X.2.
  #1 X.2. 2 listopada, 2018, 15:44

  I,opet ova budaletina =frane,

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. .FRANO
  #2 .FRANO 20 rujna, 2018, 00:06

  TKO JE ZVONIMIR ŠEPAROVIĆ

  POŠTOVANI DOKTOR KLASNE, KAPITALISTIČKE TEOLOGIJE, POKREĆE INCIJATIVU ZA FORMIRANJE ETIČKOG SUDA ČIJA BI SVRHA BILA, JAVNO OBILJEŽAVANJE OSOBA ,HRVATSKIH GRAĐANA, KOJI SU POSTALI KATOLIČKI HERETICI PROKAZAVŠI SPORAZUM U POSLIJEDNJEM VJERSKOM RATU, TUĐMAN-KAPTOLSKE, KATOLIČKE PROVENEIJANCIJE NA JEDNOJ STRANI, SA MILOŠEVIĆEM ,SRBO-PRAVOSLAVNO-RASKOLNIČKE PROVENEIJENCIJE NA DRUGOJ STRANI, KAO GENOCIDNI AKT, A NJEGOVA PRAVA SVRHA BILA JE DA OBE STRANE NAĐU NAJOPTIMALNIJE MODUSE MEĐUSOBNE RAZMJENE GRAĐANA SA PODIJLJENIH TERITORIJA KOJE POSTOJE U VIDU DVIJU DRŽAVA , DA KATOLIČKO STEPINČEVSKA STRANA SA SVOGA TERITORIJA PRIVOLI ILI PROTJERA GRAĐANE PRAVOSLAVNO-RASKOLNIČKE PROVENIJENCIJE U SRBIJU ILI U BOSNU ,U DIO KOJI JE DOGOVOREN PODIJELOM TUĐMAN-MILOŠEVIĆ ,A SRPSKA STRANA SA SVOGA TERITORIJE ,PRIVOLI ILI PROTJERA GRAĐANE KATOLIČKO –KRIŽARSKE PROVENIJENCIJE U HRVATSKU ILI U ONAJ DIO BOSNE KOJI PO DOGOVORENOJ PODIJELI PRIPDA KATOLIČKO-KRIŽARSKOJ DRŽAVI HRVATSKOJ .
  SLJEDSTVENO TOME DOGOVOR NEKI GRAĐANI ,KATOLIČKE HRVATSKE, SU NARUŠILI TAJNOST TOGA DOGOVORA IZMEĐU DVIJU SATRAPIJA PREDSTAVLJAJUĆI TAJ DOGOVOR SUDU U HAGU KAO GENOCIDNI AKT ,A MI SMO HTJELI ISKORISTITI ŠANSU ,JER NEMA GLAVNOG AKTERA ,SVJEDOKA DOGOVORA, OTIŠAO NA DRUGI SVIJET , PA SMO IMALI NAMJERU DA OPTUŽIMO SRBIJU DA JE NARUŠILA RAVNOTEŽU INTERESA KOJI JE UTVRĐEN DOGOVOROM ,TUĐMAN –MILOŠEVIĆ I DA NAPLATIMO ŠTETU OD ONE DRUGE STRANE KOJA JE NASTALA ZBOG PRISILNOG ISELJAVANJA SRBA IZ HRVATSKE I ONOG DIJELA KATOLIČKE BOSNE. A TAJ AKT JE NAS SKUPO KOŠTAO VOJNIČKIH ŽRTAVA I MATERIJALNIH ŠTETA.
  POŠTOVANI, KLASNO-KAPITALISTIČKI TEOLOG, ŠEPAROVIĆ ZATAJIO JE MNOGE PRIMJERE JAVNE OBZNANE, OD SAMOG SATRAPA TUĐMANA, DA SE RADI O DOGOVORU SA MILOŠEVIĆEM, DA SE RUŠI ZAJEDNIČKA DRŽAVA JUGOSLAVIJA . NAŠ SATRAP, TUĐMAN ,ČESTO PUTA JE JAVNO O TOME POSREDNO GOVORIO. IZMEĐU OSTALIOG I NJEGOVA IZJAVA ,DA MU SUPRUIGA NIJE ,NI SRPKINJA ,NI ŽIDOVKA ,JE JEDNE VRSTE NAJAVA, DAVNO PRIJE NEGO SE NAJAVLJIVALA SABLAST RATA U VUKOVARU , DA SE RADI O PLANU ČIŠĆENJA HRAVTSKE OD SVIH DUGIH I DRUGAČIJI ,ONAKO KAKO JE TO NEKDA PLANIRAO STEPINAC. TA IZJVA SATRAPA TUĐMANA TREBALA SE U JAVNOSTI PROTUMAČITI I SVATITI DA SE RADI O DOGOVONOM RUŠENJU ZAJEDNILČKE DRŽAVE ,JUGOSLAVIJE I FORMIRFANJE DVIJU VJERSKIH SATRAPIJA OČIŠĆENIH OD SV IH DRUGIH I DRUGAČIJIH.XX
  KADA JE RAT ZAVRŠEN ,NAKON =OLUJE=, U SVOJIM RAZDARGANIM IZJAVAM ,PUTUJUĆI VALKOM OSLOBOĐENJA ,ODNOSNO OČIŠČENJA KRAJINE OD SRBA ,NIJE PROPUSTIO JOŠ JEDAN IZLJEV ZADOVOLJASTVA PA JE JAVNO REKAO I OVO:SRETAN IM PUT= ,ZNAČI SRBIMA KOJIH VIŠE NEMA U KRAJINI.
  DAKLE ,TREBALO SE IČITATI IZ TE NJEGOVE IZJAVE ZADOVOLJSTVA DA JE SPORAZUM SA MILOŠEVIĆAM IZVRŠEN U CIJELOSTI.
  E, SAD SE DOGOVORNI INTERSI PRENIJLI U BOSNU. NAJEKLATANTNIJI JE PRIMJER STAVRANJE HERCEG-BOSNE I SRPSKE REPUBLIKE . TADA SE OBE VOJSKE ,ONA PRAVOSLAVNA I ONA KTAOLIČKO –STEPINČEVSKA U HERCEG –BOSNI, POKAZALE U PRAVOM SVIJETLU DOGOVORENE PODIJELE. ODMAH SU OBJE VOJSKE OKRENULE SVOJE ORUŽJE PROTIV ONE TREĆE STRANE, MUSLIMANA. U TU SVRHU DOLAZE DELEGACIJE BUDUĆE SRPSKE DRŽAVE BOSNE U ZAGREB ,KOJU JE NAJČEŠĆE PREDVODIO PROFESOR KOLJEVIĆ A SA HRVATSKE STRANE POŠTOVANI GOSPODIN MISTRIJA ,ŠARINIĆ I NEKI POVREMENI DODACI ,PAŠALIĆA I MILASA.
  TREBA SE SJETITI ,PARAFRAZIRAT ĆU IZJAVU PROFESORA KOLJEVIĆA ,GALAVNOG IZASLANIKA RADOVANA KARAĐIĆA U ZAGREBU: NA PITANJE NOVINARA KAKO SE OSJEĆA U ZAGREBU I PO KOJEM JE PITANJU DANAS SASTANAK SA VAŠIM HRVATSKIM PARTNERIMA???.MENI JE DRAGO DOĆI U HRVATSKU ,JER SAM JA OVDJE STUDIRAO I MENI HRAVTSKA NI NAJMANJE NIJE STRANA. DOŠAO SAM DA SE DOGOVORIMO O NEKIM NAŠIM PEROBLEMIMA U BOSNI .SADA SMO TAMO SAVEZNICI I MORAMO DOVRŠITI ONO ŠTO SMO ZAPOČELI=.
  I NAŠ ŠEPAROVIĆ IMA NAMJERU DA SVE OVO ZABORAVI KAO DA SE NIŠTA OD TOGA NIJE DOGODILO OSIM ONIH RATNIH STRAHOTA S OBJE STRANE ,A SAMO MU JE NA UMU ONA TAMO PRAVOSLAVNO –RASKOLNIČKA JER JE BILA JAČA U VUKOVARU KOJI JE POSLUŽIO KAO OKIDAČ ZA PALJENEJ NACIONALNO- VJESKE MRŽNJE ,KOJA JE IMALA UVOD ,ONAJ LUBURIČEVSKI ,KOJEG JE PROVODIO IZASLANIK MERČEP , DA UBIJA I PLJAČKA SRBE I DA IH VJEŠA O ČENGELE U VUKOVARSKOJ KLAONICI ,KAO ŠTO JE TO ČINIO NJEGOV UZOR LUBURIĆ .E TO JE BIO PRAVI OKIDAČ ONOG SLIJEPOG VJERSKOG NADMETANJA S OBE STRANE ,A ZAVRŠIO SE NEKOM VRSTOM POBJEDE ONE KRVOLOČNO SVETOSAVSKO –ČETNIČKE STRANE. E ,TO JE ONAJ PSIHOLOŠKO-KRIŽARSKI POKRETAČ OSVETE KOJU NAMJERAVA NAŠ TEOLOG ISKAZATI KAO IZDAJU NEKIH HRVATSKIH HERETIKA ŠTO JE UMANJILO ŠANSU ZA KONAČNI OBRAČUN KATOLIČKOG, SA PRAVOSLVAVNIM NACIONALIZMOM.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 16 rujna, 2018, 21:14

  Slažemo se.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 15 rujna, 2018, 19:27

  Svaka čast cijenjenom pravniku i ministru.
  Neka još dugo poživi u dobroj kondiciju.
  Ne bi mu nitko rekao da ima toliko na leđima.
  Ostaje uvijek zapamćen po svojim djelima za dobrobit Hrvatske.
  Pa gospodine Šeparović doživjeli vi nama i stotu 100.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code