BISKUP KOŠIĆ ZA PORTAL TJEDNO: “NEKA SAMO VRIŠTE”

BISKUP KOŠIĆ ZA PORTAL TJEDNO: “NEKA SAMO VRIŠTE”

11. siječnja, 2019.

 

Jaslice je osmislio, sve figurice svetih osoba i pastira, pa i srednjovjekovnih i ratnih hrvatskih vojnika, postavio bivši župnik župe Uzvišenja sv. Križa, preč Antun Sente ml., sada rektor Svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Čak se tu našao i sv. Kvirin, nebeski zaštitnik grada Siska i Sisačke biskupije. Na to nisam imao baš nikakva utjecaja, a sada vidim da su baš mene napali. Baš me briga, ne tiče me se, neka samo vrište. Svi imaju pravo doći doći k Isusovim jaslicama, a kako ne bi na to imali pravo hrvatski branitelji. Nema tu pritiska, kojem bi trebalo podleći”, rezolutan je mons. dr. Košić, biskup sisački

Napisao Josip Frković

Fotografija: Stjepan Vego

Kao i uvijek zluradi internetski portal “Novosti” (“Srbobran”) SNV-a i njegov Milorad Krstulović okomio se na badnjačko-božićnu propovijed mons. dr. Vlade Košića, biskupa sisačkoga, u katedrali Uzvišenja sv. Križa, pa je 28. prosinca 2018, napisao:

U dva i pol desetljeća hrvatske božićne histerije, s neradnim danima, bakalarima, mesom, uvijek istim filmovima na TV-postajama i uvijek istim pjesmama na radijima, često smo svjedočili upitanosti vjernika nad smislom Božića – treba li se pretvoriti u konzumerističku svetkovinu obilježenu peglanjem kartica, pakiranjem poklona i prežderavanjem ili je bit u tome da u skromno uređenim i ne baš pretjerano zagrijanim domovima razmišljamo o bezgrešnom začeću, rođenju sina Božjeg i drugim prokreacijskim čudima iz davnine. Sisački biskup Vlado Košić smisao Božića našao je u pričanju o jednoj od omiljenih popovskih tema – tjelesnosti – na polnoćki u mjesnoj katedrali Uzvišenja svetog Križa u kojoj su, kako čitamo, bile Jaslice s dvije figurice hrvatskih vojnika. “Danas, nažalost, postoje i oni koji već začetom djetetu ne dopuštaju da se rodi, pa sve čine kako bi spriječili njegovo rođenje”, počeo je biskup i dodao: “Za dva mjeseca će u našoj Domovini biti rasprava o novom zakonu o pobačaju. Ubojstvo djeteta se legalizira. Nažalost, i tamo gdje smo mi kršćani većina u društvu. To samo znači da smo mi nedovoljno svjesni o čemu se radi. Stoga mi pastiri moramo govoriti o tome i prosvijetliti svoj narod da se bori za život, a protiv smrti.”

Krstulovića, zapravo, bole Kordić i Merčep

Molitvu suprotiva pobačaju, a u ime zaštite života, izgovorio je pored jaslica s figuricama hrvatskih vojnika. Svi vojnici, pa tako i hrvatski, uz uniforme nose i oružje, taj neophodni minimum da bi se skupina građana smatrala vojskom. Oružje služi da se ne samo začetoj nego i rođenoj osobi oduzme život. Ako ne volite eufemizme, svi vojnici na svijetu, pa tako i hrvatski, ubijaju ljude. Pričati o zaštiti života pored figurica vojnika isto je što i govoriti o humanosti uz figurice Darija Kordića i Tomislava Merčepa ili o demokraciji u sjeni Tuđmanovih spomenika. Gorljiva borba za život uz figurice vojnika zapravo je zazivanje poretka u kojem bogati popovi pozivaju sirotinju da pravi i rađa topovsko meso. No to ionako ne treba zazivati, nego demontirati…”

Nastavivši djela poznatih Pupovčevih, u suštini protuhrvatskih autora i tjednih novina, ustašologa hrvatskih korijena Hrvoja Šimičevića i Gorana Borkovića, Krstulović (Milorad) mudruje o vojnicima u sisačkim betlehemskim jaslicama, odnosno njihovim figuricama s oružjem u skromnoj štalici Kristova rođenja. Čudi poštovanoga “cajtungsšmirera” što biskupa Košića taj detalj uz propovjedaonicu nije zasmetao i “što si je dopustio napomene o skoru donošnju zakona o pobačaju, prema kojem oni koji već začetu djetetu ne dopuštaju da se rodi…”

Pamflet u Srbobranu

Kako su se nakon Krstulovićeva pamfleta u vjerničkoj katoličkoj javnosti pojavile informacije da su srpskoj manjini navodno sporne figurice hrvatskih vojnika u međuvremenu uklonjene, biskup Košić opovrgnuo takve verzije i izjavio za naš portal:

Jaslice je osmislio, sve figurice svetih osoba i pastira, pa i srednjovjekovnih i ratnih hrvatskih vojnika, postavio bivši župnik župe Uzvišenja sv. Križa, preč Antun Sente ml., sada rektor Svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Čak se tu našao i sv. Kvirin, nebeski zaštitnik grada Siska i Sisačke biskupije. Na to nisam imao baš nikakva utjecaja, a sada vidim da su baš mene napali. Baš me briga, ne tiče me se, neka samo vrište. Svi imaju pravo doći doći k Isusovim jaslicama, a kako ne bi na to imali pravo hrvatski branitelji. Nema tu pritiska, kojem bi trebalo podleći”, rezolutan je mons. dr. Košić, biskup sisački. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. IVAN KIRINČIĆ
  #1 IVAN KIRINČIĆ 11 siječnja, 2019, 12:23

  NIJE LI ZADATAK I SVETA OBVEZA SVAKOG VOJNIKA DA ČUVA SVOJ NAROD OD UBOJICA?
  HRVATSKI VOJNIK U DOMOVINSKOM RATU NIJE SAMO ČUVAO HRVATSKOG ČOVJEKA I NJEGOV DOM NEGO JE ČUVAO I SAMOG KRISTA U HRVATSKOM NARODU, KOJEGA SU KRITIČARI BISKUPOVE BOŽIĆNE PROPOVIJEDI, HTJELI SATRTI I UNIŠTITI GA U HRVATSKOM VJERSKOM BIĆU. OVDJE TREBA GOVORITI O ŽIVOTU I OBRANI ŽIVOTA A NE RASPREDATI S TOTALNIM BEZBOŽNICIMA!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • anno
   anno 11 siječnja, 2019, 20:54

   Ovima trorogima očito smeta sve što je rvatsko.
   Pa neka se više opredjele. A nije im smetalo kad su nosili šubare i četiri godine haračili po Hrvatskoj.
   neka pati koga smeta.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code