58 ROĐENDAN “PLODOVA ZEMLJE”

58 ROĐENDAN “PLODOVA ZEMLJE”

5. prosinca, 2016.

 

 

Najdugovječnija i kultna emisija Hrvatske radiotelevizije (HRT) Plodovi zemlje ovoga prosinca obilježava 58. obljetnicu svojega postojanja. Emisija je to kojoj gledatelji vjeruju i koja ne izbjegava govoriti o važnim problemima, pa nije ni čudo što i u svojemu šestom desetljeću privlači veliki broj gledatelja. Zanimljivo je da osim poljoprivrednika emisiju gledaju i ljubitelji prirode i zemlje koji nemaju veze s poljoprivredom i selom, a to potvrđuje i stalna visoka gledanost emisije tijekom cijele godine. Plodove zemlje tijekom 2016. godine pratilo je prosječno 14 % opće populacije (AMR), odnosno u prosjeku svaku je emisiju gledalo 570 489 gledatelja.

Uvoz jeftine hrane i slab nadzor nad njom, osiromašenje sela i pusta Slavonija, u velikome broju slučajeva besperspektivnost bavljenja poljoprivredom, samo su neke od tema kojima se ove godine bavila emisija, a dugogodišnji urednik i voditelj Vlatko Grgurić kaže kako do priča dolazi razgovarajući svakodnevno s ljudima. Dodaje da se u emisiji ove godine progovorilo o brojnim problemima, ali i pokrenulo njihovo rješavanje.

Plodovi zemlje tako su prvi razotkrili aferu s potporama i poljoprivrednim zemljištima. Prvi su progovorili i o namještenim natječajima iz Fonda za ruralni razvoj. Natječaj vrijedan 870 milijuna kuna trebao je biti usmjeren razvoju malih i srednjih obiteljskih gospodarstava, međutim čak 370 milijuna kuna trebalo je dobiti deset velikih tvrtki. „Iako je natječaj okončan još 15. travnja 2015., dakle, prije godinu i pol dana, novac iz tog programa nije dodijeljen. Ali bit će uskoro, kažu u Ministarstvu, obećali su – do kraja godine. I novac će, vjerojatno, u prave ruke”, ističe Vlatko Grgurić

U ovoj se godini u emisiji često govorilo i o teškome stanju u govedarstvu i proizvodnji mlijeka. Ipak, uz brojne probleme, emisija Plodovi zemlje nikad ne propušta prenijeti savjete i primjere uspješnih hrvatskih poljoprivrednika. Na pitanje može li se živjeti od poljoprivrede i plodova zemlje, urednik Vlatko Grgurić kaže: „Može, potvrdili su to svojim primjerima mnogi uspješni poljoprivrednici i stočari u našoj emisiji. Vjerujemo da su bar neki gledatelji na njihovim primjerima mogli nešto naučiti i poboljšati proizvodnju na svojim gospodarstvima.”

Plodovi zemlje najdugovječnija su emisija u Republici Hrvatskoj, pa čak i na jugoistoku Europe. U srijedu 21. prosinca obilježit će svoj 58. rođendan i to najvjerojatnije radno, sa svojim vrijednim suradnicima i kolegama iz HRT-ovih centara, koji neumorno upućuju na probleme s kojima se poljoprivrednici susreću, ali ističu i svijetle primjere pridonoseći preobrazbi hrvatskoga sela i mora. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code