PEDESET GODINA KIC-a

PEDESET GODINA KIC-a

26. siječnja, 2013.

pedesetgodinakic

Na konferenciji za novinare Gabrijela Krmpotić – Kos, v. d. ravnateljice, Petar Bujas, urednik tribina i Andrea Grgić – Marasović, organizatorica programa, predstavili su javnosti program kojim žele što bolje predstaviti dugogodišnji rad i ulogu ovog već kultnog centra javnosti.

Gabrijela Krmpotić – Kos istaknula je kako je odlukom Skupštine grada Zagreba, 26.12.1963. godine osnovan Centar za kulturu i informacije Zagreb, danas Kulturno informativni centar. – Kako bismo na najbolji način predstavili prvih 50 godina izvrsnosti, pripremamo cijeli niz događanja, projekata, izložbi, tribina…Isto tako prisjetit ćemo se svih onih umjetnika, intelektualaca, javnih osoba koje su sudjelovale u stvaranju KIC-a.- pojasnila je. Ovu su godinu nazvali ‘kreativni Zagreb’, a ulaz je na sva najavljena događanja besplatan.

Slavljenička godina započinje izložbom ‘Emocionalna ratišta’ hrvatskog apstraktnog slikara Ferdinanda Kulmera čije će otvorenje biti  večeras u 19 sati u Galeriji Forum, a moći će se pogledati do 16. veljače. Bit će to umjetnikovo prvo zagrebačko predstavljanje nakon 15 godina, a izložit će se osam slika većih dimenzija nastalih od šezdesetih do osamdesetih godina te po jedna foto i video instalacija.

Izbor radova ne odnosi se ni na jednu određenu umjetničku fazu ili razdoblje, nisu odabrani iz perspektive povjesničara umjetnosti već su osobni izbor njegove kćeri.

Za vrijeme trajanja izložbe u dvorani KIC-a publika će moći posjetiti i dva događanja u okviru popratnog programa. To su predstava/platforma/incijativa/projekt 12/2, (u srijedu, 30. siječnja u 20 sati) i razgovor Barbare Kulmer sa psihologinjom Mirjanom Krizmanić na temu Emocionalnih ratišta (u srijedu, 13. veljače, u 19 sati).

Kazališni projekt Javno čitanje koncertno je izvođenje u Hrvatskoj još neizvođenih drama te je time jedinstven primjer javnog čitanja. Naime, radi se o skraćenom izvođenju dramskih tekstova u kojem bi sudjelovala oko tri glumaca u okviru jedne predstave, pri čemu jedan glumac može tumačiti više uloga. Na taj se način mogu promovirati sami autori, ali i glumci, na isti način kako je to uobičajeno u kazalištima diljem Europe (npr. Schauspielhaus Zürich, Schauspielhaus Wien, itd.). Od istaknutih glumaca pojavljivat će se Dragan Despot, Boris Svrtan, Zdenko Jelčić, Perica Martinović, Zlatko Ožbolt, Duško Valentić i mnogi drugi. Također, najavljena je suradnja s Akademijom dramskih umjetnosti i Muzičkom akademijom čiji bi se studenti okušali u ovom zanimljivom projektu.

Dani slovenske kulture odrzavat će se od 4. do 8. veljače, a program uključuje ciklus dokumentarnog filma, izložbu filmskih plakata, kratki tečaj slovenskog jezika i mnoge druge sadržaje.

Najavljen je i novi vizualni identitet prostora koji je osmislio poznati dizajnerski par Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić, ali i nova tiskovna konferencija povodom Dana slovenske kulture koja će se održati 30. siječnja u 12 sati, na kojoj će biti otkriveni svi detalji sadržajno bogatog programa.

Andreja Smolé T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Nedeljko
    #1 Nedeljko 30 siječnja, 2013, 16:05

    Veselimo se novom vizualnom identitetu 🙂

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code