5 DANA SARAJEVA U ZAGREBU 2019.

5 DANA SARAJEVA U ZAGREBU 2019.

8. listopada, 2019.

 

U utorak 7. listopada, u 19,30 sati, u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević otvorit će festival „Ja BiH- 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2019., u organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH“, Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Napretkovog kulturnog centra iz Zagreba.
Na otvaranju će nastupiti glazbeni trio predvođen jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, koji će tada predstaviti svoj nosač zvuka ‘Voyage’. Pridružit će mu se Ante Gelo na gitari i Bruno Philipp na klarinetu.

Idući dan u Galeriji Bošnjačke nacionalne zajednice se otvara izložba grafika likovnog umjetnika Admira Mujkića pod nazivom ‘Putovanja’, a događanje će sevdalinkama začiniti višeglasni instrumentalni sastav ansambla ‘Bosana’.

Za srijedu, 9. listopada, su najavljene projekcije filmova u Kinoteci, izbor ‘najbolji od najboljih’ recentnih bosanskohercegovačkih kratkih igranih filmova.

Prikazat će se, između ostalih “Dah” u režiji glumca Ermina Brava, ujedno osvajača nagrade ‘Srce Sarajeva’ za najbolji kratkometražni film 2018., te od struke hvaljena, triler drama “Pivac” u režiji Sabrine Begović Ćorić.

U programu je i dokumentarni “Intervju” Nermina Hamzagića te “Majkino zlato” Irfana Avdića, ovjenčan nagradom za najbolji studentski film u Sarajevu.

Četvrti dan festivala dovodi u Napretkov kulturni centar izložbu slika i skulptura PULS 2018., pod umjetničkim ravnanjem akademskog slikara Ante Kajinića, na kojoj će svoja nova djela predstaviti devet umjetnika iz Hrvatske i BiH, nastala tijekom umjetničkog likovnog simpozija Puls u Garevcu u Bosanskoj Posavini.

U Kinu Kinoteka Aljazeera Balkans priređuje projekciju dokumentarnog filma “Uže” redateljskog dvojca Nermina Hamzagića i Zijaha Gafića, uz posebnog gosta, direktora dokumentarnog programa Aljazeera Balkans Seada Kreševljakovića.

Kao vrhunac večeri najavljuje se koncert proslavljenog kantautora Narcisa Vučine, autoru brojnih domaćih evergreena, koji će tim nastupom proslaviti 50 godina umjetničke karijere.

Završni dan festivala posvećen je ‘malim ljudima koji čine velike stvari, počevši od predstavljanja Udruge Zamisli, koja s čak 28 uspješnih projekata (pot)pomaže obrazovanje mladih i osoba s invaliditetom, kao i udruge ‘Kultura za sve’.

U večernjim satima, u kinu Kinoteka, prikazat će se dugometražni igrani film “Dobar dan za posao” scenarista i redatelja Martina Turka, koji je prilagođen osobama s oštećenjem vida, a u Napretkovom kulturnom centru, uz goste Narcisa Vučinu i Seada Kreševljakovića, razgovarat će se o razvoju i dometima projekta ‘Kradeni ljudi’.

Festival će zatvoriti koncert glazbenog dua ‘La Papa’, poznatog po dramatičnim frizurama i egzotičnim instrumentima – čelu, ukuleleu i virtualnom bubnju.

Ulaz na gotovo sva događanja je Slobodan. T

 

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code