5. CONCERT CANTUS ANSAMBLA

5. CONCERT CANTUS ANSAMBLA

24. svibnja, 2024.

 

 

Koncert, u ponedjeljak 27. svibnja, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, od 20 sati, otvara Luciano Berio i skladba Circles, koja na simboličan način „zatvara još jedan krug”, još jednu koncertnu sezonu u višegodišnjem kruženju Cantus Ansambla vrtlozima i strujama Nove glazbe. Krugovi su skladba pisana za veliku Cathy Berberian, a u Zagrebu će je tumačiti za nas isto tako velika Martina Gojčeta Silić. U povodu praizvedbe Berio je zapisao: „Glazba nikad nije čista: ona je stav, ona je teatar”. Tako da znate što nas očekuje.

Na rasporedu koncerta ponovno je i „something entirely new”. Berislav Šipuš odlučio je nadovezati se na Circles za glas, harfu i udaraljke, tako što upravo dovršava skladbu … s ruba pjesme…, za pjevačicu i glumicu, uz tri harfe, s udaraljkama i dubokim instrumentima te elektronikom. U skladateljstvu autora koji je ove godine odnio čak četiri Porina pisati do posljednjeg daha nikad nije bilo „nešto neobično”. Hoće li se notni tekst do početka koncerta stići osušiti? Provjerite u ponedjeljak!

U Šipuševu djelu predstavit će nam se druga vokalna diva večeri, Ivana Srbljan, a i jedna nova, glumačka, Dora Dimić Rakar. A onda, za završetak koncerta Stockhausenov Goldstaub – kao još „nešto drukčije”. Ako se nikad niste susreli s pojmom intuitivne glazbe, sad je prilika za to!

Na završnoj postaji ovosezonskoga puta – u Goldstaubu, toj „doista drukčijoj” skladbi u kojoj nema nota, već se izvedba temelji na tek nekoliko redaka teksta – Cantusovcima će se u izvedbi pridružiti i veliki talijanski flautist Roberto Fabbriciani, potom naš ugledni saksofonist Tomislav Žužak, cijenjeni gitarist i skladatelj Zoran Šćekić, skladatelj i elektroničar Tomislav Oliver, pa i sam Šipuš za klavirom.

Ulaznice osigurajte na blagajni Lisinski ili u sustavu ulaznice.hr: https://bit.ly/3QVVbrP. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code