VIJENCI I MOLITVA U BORIČEVCU

VIJENCI I MOLITVA U BORIČEVCU

26. srpnja, 2021.

 

 

Na subotnjoj obilježbi 80. obljetnice masovnoga stradanja hrvatske obitelji Ivezića, te tisuća Hrvata Boričevca, Brotnje, D. Lapca i brojnih naselja susjedne BiH od četničke zločinačke ruke tzv. horde gerilaca Đoke Jovanića i drugih kasnijih narodnih heroja Jugoslavije i JBT-a, članovi sisačkoga Ogranka “Hrvatskoga domobrana” i ličke zavičajne udruge “Vile Velebita” iz Budaševa, odali su počast nevinim žrtvama zajedničkom molitvom uz grobnicu pronađenih i nedostajućih zemnih ostataka članova obitelji Ivezića. Uza Siščane, skupu sjećanja nazočili su i članovi udruga Zadra, Rijeke, Osijeka, Našica, Zagreba i Đakova

Zajedno s predsjednikom Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Antom Beljom i Ivonom Paltrinieri, dužnosnicom Ministarstva hrvatskih branitelja, te gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem, uz vijenac predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, vijenac “Hrvatskoga domobrana” i “Vile Velebita” kod spomenika stradanju Hrvata položili su i svijeću zapalili Drenka Smernić, Tomo Car i Josip Preloščan.

Uslijedila je potom sveta misa zadušnica u crkvi BDM, koju je predvodio vlč. Dino Rupčić uz koncelebraciju svećenika Korenice, Udbine i D. Lapca.

Novinar portala “Tjedno.hr” zabilježiio je zanimljive trenutke komemoracijske svečanosti u opustjelom Boričevcu. Ponajprije pozdravni susret vlč. Dine Rupčića sa živopisnim bračnim parom Markuz, Ljubice i Josipa, zastavnika “Hrvatskog domobrana”, koji sličnim domoljubnim skupovima nazoče u bakinim izuzetno vrijednim narodnim nošnjama zavičaja Radićeve martinske Posavine.

U procesiji od crkve do groba ubijenih Ivezića sudjelovali su i Budaševljani, Mijo Balog, Željko Borić, Zdravko Vasilik i Željko Pajdaković.

Na rastanku s domaćinima i svećenikom D. Lapca, poznatu ličku “Pivaj mi, pivaj, sokole” otpjevali su i banjalučki Siščanin Josip Mijatović i Josip Preloščan iz češkoga Jazvenika kod Sela.

Dok su Hrvati u Boričevcu oplakivali poginule Hrvate, Milorad Pupovac je u Banskom Grabovcu ponavljao tisuću puta ponavljane mitove o napadu četničkih razbojnika Vasilja Gaćeše i Nikole Demonje na željezničku postaju i potomke talijanskoga vlasnika tamošnje ciglane, kako su govorili “na nepoželjnu državu Hrvatsku”. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO-MARXISTA
    #1 FRANO-MARXISTA 29 srpnja, 2021, 23:15

    POKOLJ SRBA U GUDOVCU ,KOD BJELOVARA!!!

    SADA JE GODIŠNJAC POKOLJA SRBA U GUDOVACU , KADA SU USTAŠKO-STEPINČEVSKO-KRVOLOČNO-KATOLIČKE HORDE DRAKULA I VAMPIRA U GUDOVCU KRAJ BJELOVARA NAPRVILI PRAVI POKOLJ SRBA .DO DANAS SE NIJE OGLASIO OVAJ ZLOČINAČKO-KRVOLOČNI KAPTOL O TOME PA OTIŠAO JEDAN ZATUCANI ILI POSLANI FRATAR ,POZVAVŠI SVOJU SLJEDBU I JAVNO ,U VIDU MISE SE ISPRIČAO I ZATRAŽIO OPROST OD NARODA I JAVNO SE POKAJALA ZAGREBAČKA ZLOČINAČKO-PLJAČKAŠKA BISKUPIJA. TAKAV JEDAN PRIMJER JE UČINIO ,PRVI PUTA U ZLOČINAČKOJ CRKVI PAPA U OSTAVCI ,HITLER JUGEND I JAVNO SE ISPRIČAO NA JEDNOM MEĐU-RELIGIJSKOM SKUPU U GRADU ASSISSIU,PRIJE CC-A 5 GODINA , KOME JE BILA POKROVITELJ RIMSKA ZLOČINALČKA CRKVA NA ČELU SA ,SADAŠNJIM PAPOM U OSTAVCI KOJI SE JAVNO NA TOM SKUPU , POKAJAO ZA SVE ZLOČINE KOJE JE UČINILA RIMSKA CRKVA,ODNOSNO KRAŠĆANSTVO KROZ SVOJU ZLOČINAČKO-PLJAČAKŠKU POVIJEST.PA JE TOM PRILIKOM ,PAPA U OSTAVCI KONSTATIRAO DA SE RIMOKATOLIČKA CRKVA ,DUGO I DUGO KROZ SVOJU POVIJEST BORILA ,USMJERAVJAUĆI SE TAKO ,PROTIV SVIH KANONA I POSTUALTA,PREMA OSVAJANJU VLASTI ,PLJAČKI ,ZLOČINAČKOM ODNOSU PREMA SLJEDBENICIMA KOJI SU SE USUDILI JAVNO PROTESTIRATI PROTIV NEKIH CRKVENIH ODLUKA I ČINIDBI ,PA IH JE CRKVA OSUĐIVALA NA LOMAČE.TOM PRILIKOM JE JAVNO ZATRAŽIO OPROST OD SVIH SLJEDBENIKA CRKVE I JAVNO OBEĆAO DA SE TAKVA DJELALTNOST NIKADA NEĆE PONOVITI ,JER JE DANAŠNJA CRKVA OKRENUTA PREMA SVOJIM SLJEDBENICIMA I ISKLJUČIVO ĆE SE OKRENUTI NJIMA U SLUŽBI. NARAVNO JA SAM OVO SVE PARAFRAZIRAO ,ALI JE SUŠTINA ISTA .TO ŠTO JA REKOH ,DA SE PROVJERITI. MEĐUTIM SLIJEDBENICI TOG ZLOČINAČKOG KRŠČANSTVA I DALJE SU VJERNI SVOJOJ CRKVI KOJA I DALJE POSTOJI DA BI DIJELILA ,PLJAČKALA I PRAVILA ZLOČINE , A POSEBNO JE AKTIVNA U TOJ SLUŽBI DIOBE ,PLJAČKE I ZLOČIN NA BALKANU !!!!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code