ZBIRNO IZVJEŠĆE 15. KOLA HNL-a

ZBIRNO IZVJEŠĆE 15. KOLA HNL-a

7. studenoga, 2017.

 

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 15. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

NK INTER ZAPREŠIĆ – NK OSIJEK 3 : 1

Na stadionu u Zaprešiću odigrana je u petak 3. studenoga, u 18 sati, utakmica 15. kola HT prve lige kojoj je nazočilo jedva 400 gledatelja, od kojih je bilo tridesetak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Susret je protekao u sportskom ozračju i bez navijačkih ispada.

HNK HAJDUK : NK RUDEŠ 2 : 3

Utakmica Hajduk – Rudeš održana je u subotu 4. studenoga u Splitu na stadionu Poljud pred 6500 gledatelja od čega oko 2500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) smještenih na sjevernoj tribini i oko 20 pripadnika navijačke skupine Rudeš boys (NK Rudeš) na južnoj tribini. Kao uvod, prije početka utakmice

Torcida je izvjesila veliki broj transparenata preko cijele sjeverne tribine kojim su izražavali nezadovoljstvo sa stanjem u klubu, prije svega sa igrom momčadi i upravom kluba:

“Nonšalantne i katastrofalno odigrane utakmice rješavate izjavama “moramo biti hrabriji”, “trebalo je bolje” i onda opet po starom!

“Iskorak je za pedere – Hajduk za ratnike! Bit će bolje

“Kad se igra derbi hrabrost se ne ostavlja kući!”

“9 minuta tišine za – 9 bodova na tablici!”

Bit će bolje?! Kos (predsjednik uprave Hajduka) 10.06.2016: “Ne mogu podržati stav da je 3 mjesto zadovoljavajuće. To za mene nije prihvatljivo i moram dovesti pobjednike u klub” 04.11.2017. – Odgovornost za neuspjeh?

“Previše teorije, premalo prakse!”

“Šalinoviću (član Nadzornoga odbora Hajduka), to je TA godina…?! Ili opet iduća?”

“Dosta nam je PR sranja i demagogije”

U skladu s porukom s transparenta, Torcida je odšutjela prvih deset minuta utakmice, a zatim započela s organiziranim navijanjem. U 57′ Torcida skandira “HNS pederi”, te u 58′ “jebo vas Mamić”.

U 59′ započinju svoju pjesmu “Tribina Sjever pozdrave ti šalje. U nama srce tvoje živi dalje. Za hrabra djela hvala ti do neba. Tebe će, Blato, pamtit Torca cijela!”, a potom počinje bakljada.

U prvom valu između 61′ i 63′ zapaljeno je oko 25 signalnih baklji bengalki, jedna dimna signalna baklja i bačen jedan topovski udar. Tom prilikom 5 bengalki je bačeno u teren pa je sudac u 62′ prekinuo utakmicu na 2 minute.

U 64′ zapaljene su nove dvije bengalke, u 65′ se skandira “Blažević Ivan” u čast svom pokojnom pripadniku i jedinom osuđenom napadaču na suca Marića.

U 66‘ Torcida pali još 5 bengalki od čega jednu opet ubacuje u teren. Nakon što je Rudeš izjednačio Torcida skandira svojim igračima „igrajte pičkice“ (69′), potom „dobit ćete batine“ (u 70′) i „jebem vam mater“ u (71′).

U 73 istočna tribina skandira “uprava odlazi”, a Torcida ih nadglasava skandirajući “igrajte pičkice”

Od 74‘ do 77Torcida skandira “srami se Hajduče”. U 79‘ ponovo skandiraju “jebem vam mater” u 80 “igrajte pičkice” i 82 “dobit ćete batina”. “Igrajte pičkice” ponavljaju u 85‘ i 88’. U89‘ cijeli stadion plješće Rudešu nakon što je postigao pobjednički gol. U 90‘ počinje skandiranje istoka, ali I većeg dijela sjeverne tribune “uprava odlazi”.

Po završetku utakmice Torcida je natjerala igrače Hajduka da dođu ispod sjeverne tribine skandirajući “dođite amo”. Nakon prvotnog individualnog dobacivanja i vrijeđanja počinju im skandirati “skinite dresove”, a kada igrači to nisu učinili počinje pljuvanje i gađanje raznim predmetima.Uslijedilo je trganje i bacanje stolica na sjevernoj tribini, a igrač Hajduka Tudor pogođen je upaljačem. Prilikom udaljavanja igrača Torcida prijeteći skandira “dobit ćete batine”.

Igrači Hajduka ispračeni su iz svlačionice prema svojim domovima od strane predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Policija je privela osmoricu navijača.

Napomena: Promatračima HHO-a ponovno su uskraćene ulaznice za profesionalno obavljanje posla promatrača u zaštićenom dijelu gledališta koje bi odgovaralo 100%-nom invalidu. To je samo nastavak huliganskog ponašanja predsjednika uprave Hajduka Ivana Kosa, samoproglašenog stručnjaka za „vwerbalni delikt“ nezadovoljnog sadržajima naših izvješća. Od ovakve vrste huliganizma do pokušaja fizičkih obračuna u ložama samo je korak, što smo vidjeli i na utakmici Hajduk-Dinamo prije dva tjedna. Događanje na utakmici Hajduk-Rudeš ukazuje na povijesnu istinu da svaka batina ima dva kraja.

NK LOKOMOTIVA – HNK RIJEKA 1 : 0

Utakmica 15. kola HT prve lige odigrana u nedjelju, 5. studenoga, u 15. sati, u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj pred blizu 1.000 gledatelja, među kojima se isticala poveća skupina pripadnika Armade (HNK Rijeka), njih preko 150.

Veći dio susreta protekao je u korektnoj navijačkoj atmosferi , ali je Armada u nekoliko navrata „iskočila“ iz tog ozračja vulgarnim skandiranjima. Tako su u 18′ i 27′ započeli sa „Purgerske pičke“, pa onda u 31′ se čulo „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, da bi potom u više navrata skandirali „Jebo vas Mamić“ i „Jebo te Mamić“ (sucima) u 26′, 41′, 63′, i 72′. Eskalacija uvreda uslijedila je po ulasku Marija Gavranovića (HNK Rijeka) u igru u 67′ kada mu nekoliko minuta ustrajno pjevaju… “Gavranoviću, pičko jedna purgerska“, a nakon kraće stanke opet ponavljaju „…Mario, Mario, govno purgersko“, a sve zbog najavljenog prijelaza spomenutog nogometaša u redove zagrebačkog Dinama.

NK SLAVEN BELUPO – GNK DINAMO 0 : 1

Pred oko 2.500 gledatelja u Koprivnici na Gradskom stadionu odigrana je u nedjelju u 19 sati utakmica 15. kola HT prve lige. U gledalištu se posebno isticala grupa Bad Blue Boysa (GNK Dinamo) kojih se okupilo 400–500, koja je u više navrata grubo vrijeđala bivšeg direktora kluba Zdravka Mamića. Uz već standardne povike „Zdravko Mamić, ratni profiter“ i „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman“, u nekoliko su navrata po više minuta pjevali/skandirali „Zdravko Mamić, srpsko kopile“. Krajem poluvremena čulo se i „Za dom i Dinamo svoj“.

Sredinom prvog poluvremena (24′) uslijedio je prvi piromanski ispad pa je na travnjak bačena jedna bengalka, a druga ostala zapaljena među BBB, a uz to je ispaljena i jedna petarda. Mnogo intenzivnija piromanska fešta uslijedila je u 73′ kad je nekoliko bengalki zapaljeno među navijačima, a zatim osam (8) bačeno na travnjak među igrače, dok je preko ograde uz sam rub igrališta bačeno još nekoliko signalnih baklji. Uz to čulo se i „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“. U oba navrata reagirao je službeni spiker i zamolio navijače Dinama da ne bacaju pirotehnička sredstva.

Za HHO:

Ivan Zvonimir Čičak T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code