SMRT BEZ SAHRANE

SMRT BEZ SAHRANE

3. studenoga, 2017.

 

 

Zadnji put smo se čuli nakon smrti Tanje Tagirov, njena smrt ju je jako pogodila. Tada nisam znao da je i Jasna dobila rak. Saznao sam to od Dragana Đurića, kolege iz onog starog Nacionala, jednako kao što sam od njega čuo da neće biti Jasnine sahrane, nego samo komemoracija u ponedjeljak 6. studenoga, jer je svoje tijelo ostavila Medicinskom fakultetu. Ne znam zašto je to napravila? Je li morala iz financijskih razloga? Službeno je bila prijavila osobni bankrot, posljednjih godina je kao mnogi od nas često bila ispod granice siromaštva. HND joj je navodno finacijski već pomagao, a govori se da pokriva troškove sahrane svojim članovima, pa možda financijski razlozi nisu bili presudni. Uglavnom učinila je isto kao prijeonajratni novinar Eustahije u Kiklopu Ranka Marinkovića

Napisao: Dražen Stjepandić

“Najbolje sam se osjećala nekoliko dana prije nego što će mi odrezati nogu, toliko su me nafilali morfijem da mi nikada u životu nije bilo ljepše”, rekla mi je kad sam je sreo u Božidarevićevoj na terapijama. U toj ustanovi za rehabilitaciju naši putevi za kratko su se ponovno spojili. Bila je u invalidskim kolicima i čekala je taxi koji ju je vozio u njen stančić na Borovju.

Zvao sam je nakon što je ostala bez noge izražavajući žaljenje. “Dobro mi nisu odrezali glavu, što sam sve pisla”, uzvratila je u svom stilu.

U stanu na vrhu zgrade je imala mačka, a on je živio samo u tome stanu bez balkona, jako često boravio je na prozoru s vanjske strane sve dok nije napravio pogrešan korak.

Imala je Jasna i mamu, a kad joj je mama umrla govorila je da više nema nikoga. Sve ostalo u Jasninu životu bilo je novinarstvo ili vezano uz novinarstvo.

Nije bila nedruštvena osoba, neka usamljenica, velka novinarka ne možeš biti a da samo furaš svoj film kao neki umjetnici, bez informatora nema informacija, Jasna je jednostavno je bila presvoja i preobjektivna osoba da bi ikoga više pustila u svoj život na način kako to rade ostali kada se s nekim dublje zbližavaju. Novinarstvo nosi previše krivih ljudi, neki se zauvjek zatvore.

Sinonim za bombe

Sjećam se kad smo bili u Nacionalu, često je izgovorala riječi “mi žene”, na što sam je pitao, a što si ti žensko? Nisam je htio uvrijediti ili prigovoriti zbog viška muških hormona, nego sam namjeravao pohvaliti njenu iznimnu hrabrost u pristupu novinarstvu. Nije voljela branitelje, ali u novinarskom smislu bila je tipični borbeni sektor, tri linije ispred prve linije.

Poslije kada sam pisao knjigu o Pukiju bila mi je važna sugovornica, a poslije velika pobornica moga majstorskog rada, tada sam tek shvatio kako je zapravo u duši bila velika dama, možda nije tako djelovala, ali bila je jako kulturna i obrazovana žena. Po crtama lica bila je i lijepa, doživljavao sam je kao neku glumačku divu. Nekada davno je bila i udata, za koga to znaju stari poletovci, navodno da je bio predavač na političkoj školi u Fažani. Nakon Poleta je afirmaciju stekla u Danasu, još se pamti njen serijal o emigraciji koja se, dok je još bila Juga, nazivala neprijateljska. U Globusu je već bila pojam za ekskluzivu i bombe, kriminal u politici, špijunažu u kriminalu, licemjerje u domoljublju itd. Njene teme na velikim crno-bijelim roto naslovnicama Večernjakovog formata prodavale su Globus u danas nezamislivih 180 tisuća primjeraka tjedno.

U Nacionalu je kasnije potvrđivala slavu iz Globusa. U Vlaškoj 40, u bivšim prostorijama Exportdrva, gdje je bila stara redakcija smo se daleko bolje upoznali, nekoliko puta mi je posuđivala i novac. Ako je imala Jasna je pomagala i častila. Čak me jednom pozvala na svoja druženja u njenom stančiću na Borovju. Sjećam se da je gotovo zaljubljeno pričala o Che Guevari, na što sam dodao da je Che bio patološki ubojica, koji je na početku Kubanske revolucije osobno vršio likvidacije jer to ostali revolucionari oko Castra nisu mogli. Popodne bi redovito ubijao oko, a onda ubijao reakcionare. Nakon toga me više nikada nije pozvala na te kružookoe kod nje. Jasna je voljela spominjati anarhizam, a zapravo bila bliža skojevkama izgubljenim u nekom sasvim drugom vremenu i prostoru od onoga kada su djelovali sekretari te organizacije. Majka joj je bila partizanka i Jasnina ljevičarska opredjeljenost je posljednjih godina njenoga života je postala izrazita. Kad sam je pozvao da opet piše za portal Tjedno uzvratila je da ne piše za fašističke portale, što naravno nije bilo točno, premda nas je put dosta odveo na desnu stranu, ali pokazuje koliko je zadnjih godina bila ekstremno lijevo usmjerena.

Jasna na portalu Tjedno

Inače smo na počecima portala Tjedno lijepo surađivali. Zahvaljujući Jasni prvi put je netko prenio neki tekst s našega portala. Na portalu Oko iz Dubrovnika na njenu preporuku prenjeli su tekst o pjesmama Ćire Blaževića. Ubrzo nakon toga počela je pisati kolumnu “Podzemlje”, jako je odjeknuo njen tekst “Ljubavni život Tomislava Karamarka”, na koji sam je jedva nagovorio jer je za nju to bilo žutilo. Zhvaljući tekstu “Što će sve Paravanji natovariti” prvi put nam je posjećenost postigla preko tri tisuće jedinstvenih adresa dnevno. Pomogla je i kod svog prijatelja Mire Lace da nas malo pogura. Od suradnje s portalom Tjedno odustala je kad je za nas Srećko Jurdana kao nekada u počecima Nacionala počeo pisati kolumnu “Stupovi društva”. Imali su neke svoje razmirice još iz Nacionala i ispalo je potpuno suprotno od onoga što sam očekivao. Tada sam otkrio koliko su oboje bili mnogo bolji psiholozi od mene, ljude su čitali kao iskusni urednici početničke tekstove.

Dok je pisala za portal Tjedno završila je u Remetincu zbog neodazivanja na sud. Zapravo je već bila krenula dalje, njeni ljevičarski prijatelji su iz Lupige su od države dobivali daleko više novaca, ali pošto se digla frka, uglavnom su mene nazivali pitajući za pritvorenu Jasnu. Njenoj odvjetnici Lauri odnio sam dvije šteke marlbora da ih proslijedi Jasni, nažalost kada je izašla iz Remetinca rekla mi je da nije dobila te cigarete. No, ekskluzivu o svom boravku u zatvoru je rezervirala samo za portal Tjedno.

Vijest o Jasninoj smrti pročitao sam na teletekstu, poslije sam u dnevniku Nove TV vidio fotografiju s promocije moje knjige “Puki nacionale”. Na fotografiji se nalazi i moj lik. Fotka je na ekranu bila koji sekund, ali dovoljno da i mene mnogi zapaze i poslije zovu pitajući kada će biti sahrana?

Zadnji put smo se čuli nakon smrti Tanje Tagirov, njena smrt ju je jako pogodila. Tada nisam znao da je i Jasna dobila rak. Saznao sam to od Dragana Đurića, kolege iz onog starog Nacionala, jednako kao što sam od njega čuo da neće biti Jasnine sahrane, nego samo komemoracija u ponedjeljak 6. studenoga, jer je svoje tijelo ostavila Medicinskom fakultetu. Ne znam zašto je to napravila? Je li morala iz financijskih razloga? Službeno je bila prijavila osobni bankrot, posljednjih godina je kao mnogi od nas često bila ispod granice siromaštva. HND joj je navodno finacijski već pomagao, a govori se da pokriva troškove sahrane svojim članovima, pa možda financijski razlozi nisu bili presudni.

Uglavnom učinila je isto kao prijeonajratni novinar Eustahije u Kiklopu Ranka Marinkovića.

U vijestima o njenoj smrti navodilo se da je objavila dvije knjige. Bilo ih je tri, treća je “Vještice oko  Velikog Gradišća”. Ne znam koliko je uz te objavljene ostavila onih napisanih, a ne objavljenih knjiga. No, pouzdano znam da je zadnja bila o zagrebačkim vješticama. Pričala mi je o posljednjoj spaljenoj zagrebačkoj vještici Jagi. Grad joj je za tu knjigu čak dao i neki novac. Eto umrla je uoči Noći vještica.

Zbogom Jasnić, naša novinarska legendo. Bilo je časno raditi s tobom.T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 19 lipnja, 2019, 16:51

  ETO,POŠTOVANI STEJEPANDIĆU ,OPET ME UZNEMIRIŠTE OVIM VAŠIM KOMENTAROM,JER STE ME VRATILI, ILI BOLJ REĆI,MI VRATILI SJEĆANJA I DRAGE USPOMENE NA VELIKU NOVINARKU JASNU BABAIĆ.HVALA VAM POŠTOVANI STEPANDIĆU!! ONA TO ZASLUŽUJE!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. patrick
  #2 patrick 14 srpnja, 2018, 01:14

  PATRICK CREDIT FIRM.
  Trebate hitni zajam za financiranje Vašeg posla ili u bilo koju svrhu?
  Mi smo certificirani i legitimni i međunarodni zajmoprimatelj zajmova.
  Nudimo zajmove poslovnim tvrtkama, veliki problem klijentima koji imaju financijski problem i koji su im potrebni za rješenje po prihvatljivoj kamatnoj stopi? Obrađeno u roku od 3 od 6 radnih dana.
  Mi smo certificirani, pouzdan, pouzdan, učinkovit, brz i dinamičan. I surađujte s financijama za nekretnine i sve vrste financiranja poslovanja, kontaktirajte nas danas na e-mail tvrtke: [email protected]

  Trebate 100% FINANCIJE .. dajemo zajmove s povoljnom kamatnom stopom od 4% ([email protected])

  Naše usluge uključuju sljedeće:

  1.Home krediti.
  2. Poslovni zajmovi
  3.Mortgage
  4. zajmovi za odobravanje kredita
  5. Kućni zajmovi
  6. Zajam zajmova
  7. Osobni zajmovi
  8.Debt konsolidacija kredita
  9. Car zajmovi
  10. Zajmovi za obrazovanje

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Darko
  #3 Darko 6 studenoga, 2017, 08:53

  Hvala ti Dražene za ovaj tekst. Puno si toga rekao. Inače, ne odobravam ovo s Medicinskim fakultetom. Njezin izbor…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. jure
  #4 jure 4 studenoga, 2017, 09:36

  obolila radi istine i odbačena od društva

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. mate
  #5 mate 4 studenoga, 2017, 09:35

  obolila radi istine i odbačena od društva

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. FRANO
  #6 FRANO 4 studenoga, 2017, 04:18

  POŠTOVANI STEPANDIĆU,U SVOJE IME VAM ZAHVALJUJEM ŠTO STE TAKO OPŠIRNO I KONCIZNO OPISALI NAŠU VELIKU NOVINARKU,JASNU BABIĆ. HVALA VAM!!!!!~

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Andrija
  #7 Andrija 3 studenoga, 2017, 16:21

  Kako li će nesretnu žurnalisticu – kad čuje da je surađivala s navodno ustaški usmjerenim portalom “tjedno.hr” – reći prvi pijanica agresorske komunističke politike Nenad Stazić Brijunski? Zbogom, jasno!

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. press boys
  #8 press boys 3 studenoga, 2017, 10:47

  LEGENDE UVIJEK ŽIVE.
  Jasna mirno snivaj tamo gdje jesi.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code