POVJERENSTVO ZA SPRDAČINU

POVJERENSTVO ZA SPRDAČINU

27. travnja, 2014.

 

 

PXL 230114 7194806 Custom

To je zapravo Povjerenstvo za odlučivanju o sukobu interesa

 

Napisao: Saša Radović

U našoj glomaznoj birokraciji imamo mnoštvo agencija, registara, centara, komora, institucija, društava, povjerenstava…

–          Tata, što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa? – pita srednjoškolac.

–           Hm, sine, teško pitanje – odgovara otac i nakon duge stanke nastavlja. – Ne znam je li to lakrdija ili sprdačina?

Lakrdija (turc.) označava različite vrste komedije nižeg reda. Ima brojne dodirne točke s farsom. Sprdačina je djelatnost pri kojoj se neka ozbiljna činjenica ili osoba izlaže neozbiljnom razmatranju.

 ZAIGRANI  DUŽNOSNICI

Dakle, i lakrdija i sprdačina odgovaraju pojmu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali egzaktan odgovor oca svome srednjoškolcu je – farsa! Farsa, s primjesama sarkazma, perfidnosti i laži s kojom hrvatska vlast svrstava svoj svekoliki puk – u gomilu mentalno retardiranih bolesnika! Netko može primijetiti da je takva etiketa pretjerana ili čak bezobrazna, ali činjenice govore drukčije;

Povjerenstvo je „kaznilo“ nekoliko zaigranih dužnosnika s nekoliko tisuća kuna. Te primjerene kazne posebice teško pogodile su župane Perhoču i Sabu s 5000 kuna, a Mladena Horvata, Franju Makovca i Višnju Ivačić s 3000 kuna. Kažnjen je i Ljubomir Grgec s 2000 kuna zbog povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ti kažnjenici morat će od svojih plaća (koje iznose oko 18.000 kuna) kazne po presudama platiti u nekoliko rata.

Smiješno, žalosno, glupo, kako god hoćete! Dok je u Njemačkoj predsjednik države morao odstupiti sa svoje dužnosti zbog sukoba interesa, u Hrvatskoj dio dužnosnika i dužnosnica prezentira puku priglupe igrokaze „suđenja prekršiteljima zakona“. Smiješne kazne od dvije tisuće kuna ili nešto više uz njihova kraljevska primanja – čiste su uvrede zdravog razuma. No, u krajnjem podcjenjivanju moždanih vijuga Hrvata ni to im nije dovoljno – skoro redovita pojava je oslobađanje okrivljenih!

S obzirom na to da spomenute „drakonske kazne“ nisu česta pojava, mlada, simpatična predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković rijetko mora potpisivati kazne. Za to bajno Povjerenstvo sukob interesa nisu, na primjer, dubajske noći i ljetovanja jednog Linića s tajkunom Kalemom, milijunskim poreznim dužnikom upravo Linićevom ministarstvu. Vjerojatno nisu razgovarali kako eskivirati Kalemovih 8.000.000 poreznog duga. Saborski zastupnik Ivan Šantek, dobivao i naknadu od županijske Skupštine kao zamjenik župana, iako nije smio primati dodatnu naknadu. Tako je drpio svima nama 87.571 kunu. I, ništa! Premijerov brat Krešimir dobio je prepovoljan kredit od 3,25 milijuna eura od Ljubljanske banke s kojom država Hrvatska vodi dugogodišnji sudski spor – i ništa!!! Vjerojatno Krešimir ima lijepe oči. Primjera ima na pretek. 

SIMBOLIČNE KAZNE

Od nedavno „optuženih“; županice Marine Lovrić Merzel, zastupnika Ivana Račana, Josipa Salapića i Željka Keruma, Branka Šegona, Tomislava Karamarka, premijera Zorana Milanovića, ministara Slavka Linića i Darka Lorencina, ministrica Vesne Pusić i Milanke Opačić, gradonačelnika Milana Bandića, bivšeg splitskog dogradonačelnika Jure Šundova i bivše dogradonačelnice Anđelke Visković – osuđeno je samo troje (brojkom: 3!).

Merzelica je kažnjena sa 6.000 kuna. Taj će joj iznos biti odbijen od plaće, u dvije rate. Ima u Remetincu besplatno spavanje i hranu tako da joj od onih teških crnih milijuna i debele županske plaće (oko 20.000) vjerojatno te otplate neće teško pasti. Sa 6.000 kuna kažnjen je i saborski zastupnik Ivan Račan. To su tri nečije mirovine, ali uz Račanovu plaću od 20 ili više tisuća – nije mnogo.

S 15 000 kuna na tri rate kažnjena je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Branko Šegon prošao je najgore. No, s 40.000 kuna kazne ipak je bolje prošao nego Marina, iako i on zaslužuje Remetinec.   

Nakon ovog teksta svaki komentar je suvišan, ali ga je teško izbjeći. Bilo bi dovoljno reći; podlo, gadno, odvratno, ljigavo, prljavo, bezobrazno! No, mnogo je gore! Moćnici s Markovog trga poigrali su se s hrvatskim građanima po receptu bogova s Olimpa: „Bijedni podanici, mi možemo sve – vi nam ništa ne možete!“ Imaju sukno i škare i kroje zakone kako im se svidi. Recept uspijeva, ali je upitno dokle će naša pasivna javnost dozvoljavati evidentno podcjenjivanje. Nepravedni zakoni – zločinački su zakoni – a oni ih sebi prave!

Sukob interesa u politici nije moguć, jer je vrlo sličan korupciji – a u mnogim slučajevima – to je čista korupcija! Zbog toga je to i takvo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa lakrdija ili sprdačina!

Anno Domini MMXIV./XXV. T

 

13 komentara

Uskoči u raspravu
 1. se
  #1 se 8 svibnja, 2014, 13:41

  šefica ove sprdačine-dalija orešković je snaha od slavena letice

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Dio TRECI
  #2 Dio TRECI 30 travnja, 2014, 19:53

  E sad, ako se vec sve zna, zasto nije javno dostpuno kao sve ostale? Jesu li mediji nekome radili uslugu pa doslovno izmislili sadrzaj nepostojece odluke? Ako pretpostavimo da je ipak ono sto su pisali tocno, zasto im (Povjerenstvu) treba 13 dana (i jos tece..) da jednostavno to otipkaju u wordu? Do kad ce taj notorni kriminalac imati privilegiran status? Do kad ce se kukavice plasit tog malog vrapca? Zasto mu se to dopusta i zasto mi to sve trpimo? Treba nam jos jedan lazljivi, lopovski, manipulativni premijer? DOSTA JE!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Dio DRUGI
  #3 Dio DRUGI 30 travnja, 2014, 19:52

  Na direktan upit Povjerenstvu zasto je tome tako, odgovaraju sa “odluka Povjerenstva o odlučivanje o sukobu interesa u predmetu Karamarko donijeta na 51. sjednici Povjerenstva održanoj 17.04.2014. godine je u izradi i bit će objavljena uskoro.”, a to je bilo jos 22.4.2014.
  To znaci da je proslo evo vec 13 dana od zasjedanja Povjerenstva, a Karamarkova odluka ne samo da jos nije objavljena, nego je tek “u izradi”, iako je velik broj medija prenio navodni sadrzaj iste.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. orbis
  #4 orbis 30 travnja, 2014, 15:26

  nikad ovaj narod pameti doci nece! Vjecno ga kao coravog majmuna zedna preko vode prevode trecerazredni manipulatori koji u Hrvata sebe politicarima i duznosnicima zovu. Obicni bijedni, beskarakterni nemoralni, neodgojeni vjecno zeleni lopovi i kriminalci

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. kostur
  #5 kostur 30 travnja, 2014, 07:58

  Rojnice, bas si pametan kad volisdate pljackaju zlpcinci.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. zenSanja
  #6 zenSanja 29 travnja, 2014, 09:06

  Sve je “to” zbog stresa protiv kojeg se treba boriti – ovako:

  – Prvi korak u prevladavanju stresa je da postanemo svjesni tko ili što nam izaziva stres i toga se kloniti. A drugo, možda čak i važnije, je da upoznamo sebe i svoje mogućnosti te u skladu sa njima i živimo. Dok smo pod stresom naše tijelo troši više hranjivih tvari nego inače. Zato treba jesti zdravo, unositi puno vitamina i minerala i izbjegavati kofein i alkohol. Tjelesna aktivnost i druge tehnike opuštanja pomoći će da se stres lakše prebrodi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Rojnik
  #7 Rojnik 29 travnja, 2014, 07:31

  Kosovac Saša opet se za svoj maša!
  Opet se javlja za riječ kosovac Saša, pa drži prediku i moralizira o sukobu interesa,a on je htio maznut generala Čermaka milijunčić veverica kako kažu njegovi, ili kuna kako kažu naši.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code