22 SKUPINE SOCIJALNO UGROŽENIH

22 SKUPINE SOCIJALNO UGROŽENIH

4. svibnja, 2020.

 

Preko milijun ljudi živi ispod praga siromaštva. Zato u SDP-u inzistiraju da se njihov paket pomoći najugroženijima, koji je davno upućen u proceduru, stavi ovaj tjedan na dnevni red Sabora. Tu prvenstveno misle na zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno za korisnike socijalne pomoći, za umirovljenike s malim mirovinama. Kao i za sve osobe, ispod prihodovnog cenzusa od 1.939.39 kn. Jedan od prijedloga je i ukidanje RTV pretplate za umirovljenike s malim mirovinama i korisnike socijalne pomoći.

Davorko Vidović navodi kako 122 države svijeta imaju razrađene i gotove programe mjera koje idu prema najsiromašnijim i najranjivijim građanima, dok hrvatska Vlada od 63 mjere koje je predložila u tom smjeru idu samo dvije mjere.

“Činjenica je da problem objektivno postoji i da će on eskalirati. Vlada nikakvu ideju o tome kako se nositi sa socijalnim problemima nije pokazala. Nadležno Ministarstvo šuti, samo se povremeno javi uz nekakav eksces, a nije predložili niti jednu mjeru prema ranjivim skupinama. Od 1. lipnja će Hrvatskoj na dispoziciji stajati poprilično velik novac koji EU planira plasirati prema zemljama upravo za osnaživanje mjera socijalne politike,” rekao je Vidović.

Vidović kaže da je SDP osmislio interventni paket mjera koje obuhvaćaju 22 skupine ugroženih građana i koje u velikoj mjeri osiguravaju premošćivanje razdoblja u kojem će se morati postavljati temelji za socijalnu politiku koja je u Hrvatskoj toliko zapuštena i vapi za promjenom neovisno o pandemiji. 

Profesor Nino Žganec istaknuo je kako stopa relativnog siromaštva, osim starijih građana, pogađa i djecu, a ona u Hrvatskoj iznosi 20% i za oko 7% je veća od prosjeka EU. SDP upućuje u saborsku proceduru Prijedlog za povećanje proračunske osnovice po djetetu za 50%, što bi iznosilo:

1.       449,01 kn za dijete iz prve skupine, umjesto dosadašnjih 299,34 kn;

2.       374,17 kn, za dijete iz druge skupine, umjesto dosadašnjih 249,45 kn;

3.       u trećoj skupini bi iznosio 299,34 kn po djetetu, umjesto dosadašnjih 199,56 kn.

Prijedlog je proračunski odgovoran i socijalno osjetljiv i nada se da će Vlada pokazati toliko osjetljivosti da usvoji njihov prijedlog i uveća doplatke u iznosu između 100 i 150 kn po djetetu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš kaže da je to nužan minimum kojim država mora intervenirati kao pomoć socijalnom standardu obitelji u riziku od siromaštva i kao trajnu mjeru za suzbijanje dječjeg siromaštva.

„Podsjećamo, ova Vlada je širila broj korisnika doplatka za djecu 2018., ali su iznosi ostali izrazito mali. Stoga tražimo žurne izmjene Zakona o doplatku za djecu i povećanje doplatka za djecu po našem prijedlogu, kao odgovor na ublažavanje posljedica krize po standard obitelji s djecom,“ rekao je Žganec.

SDP predlaže i osnivanje Fonda solidarnosti za najpogođenije skupine stanovništva virusom Covid-19, izradu i objavu analize dostupnih sredstava iz EU fondova sa fokusom na Europski socijalni fond, utvrđivanje (u partnerstvu s drugim dionicima – organizacijama civilnog društva, pružateljima socijalnih usluga, korisnicima i stručnjacima) ključnih područja socijalne zaštite koja treba ojačati te raspiše hitne natječaje za dodjelu sredstava, maksimalno pojednostavljenje, fleksibilizaciju i digitalizaciju natječajne procedure kao i ostale birokratske procedure vezane uz provedbu i izvještavanje o provedenim projektima. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code