20 GODINA OD GRANATIRANJA ZAGREBA

20 GODINA OD GRANATIRANJA ZAGREBA

2. svibnja, 2015.

Zagreb_May_Rocket_attack1

U subotu, 2. svibnja, u 10,00 sati, na Trgu svibanjskih žrtava (križanje Vlaške i Draškovićeve), izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, zajedno s članovima Udruge hrvatskih civilnih žrtava Grada Zagreba i Zagrebačke županije, položili su vijence i zapalili svijeće ispred Spomen ploče te time odati počast stradalim civilima prilikom raketiranja Zagreba prije 20 godina.

Nakon toga obišli su Memorijalnog centra granatiranja Zagreba 1991/1995 u Petrićevoj 4/1. koji je otvoren u četvrtak 2. svibnja 2013. Stalni postav Memorijalnog centra sadrži  dijelove raketa kojima je napadnut Zagreb, dokumentarne filmove, te druge fotografije i dokumente barbarskog napada na civile 1995. i na Banske dvore 1991. Na taj način Grad Zagreb želi podsjetiti građane na ratne strahote novije zagrebačke i hrvatske povijesti, te odati dužno poštovanje sedmero poginulih i 200 tinjak ranjenih civila u raketiranju  Zagreba od strane srpskog agresora 2. i 3. svibnja 1995.

U realizaciji Memorijalnog  centra sudjelovala je arhitektica Loredana Stunić sa suradnicima, te Marin i Domagoj Topić iz Foto Arta. Izloške su Memorijalnom centru ustupili Ured predsjednika RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, Muzej policije i Muzej Grada Zagreba.

Potsjećamo, memorijalni centar je prije dvije godine otvorila Ana Krhen, supruga Stjepana Krhena, jednog od poginulih građana u raketiranju Zagreba.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code