UDARČINA EDERA I PORTUGALU EUROPA

UDARČINA EDERA I PORTUGALU EUROPA

11. srpnja, 2016.

 

I, kad se ušlo u produžetak, miris drame, pohabanih kulisa, polu- ugašenih žarulja, po tiho najavljuje – Portugal. I, evo ga! Bombastičan. Minuta je 109. Svi se boje jedanaesteraca. Ne, Monsieurs, ne gospodo, njih neće biti. jedan je roler, igran na dvadeset i više metara, a na njega je kao tornado, naletio Eder. Crnoput, dugih vlasi, dečko koji je u ovoj postavi,  ‘ živa pričuva’. Uskok. Male minutaže. I topuzina, fijuk, desni donji kut. Lloris, koje ipak golmanski –  nekaj, kasni. Još je u zraku, a mreža se, iza njega, trese. Portugal! 1:0. Portugal

Za portal Tjedno nogometni euro prati: Zvonimir Magdić

Saint-Denis: Francuska – Portugal  (0:0.0:0) 0:1

Udarčina Edera – Portugalu Europa!

Nije bilo boljeg od Carusa. Ne, tenora. Do danas. U krcatoj skali, u manje od pola Aide, pucaju mu glasnice. Konsternacija. Gledalište na nogama. Caruso izlazi. U suzama. U suzama izlazi i nogometni Caruso, Ronaldo. Dvadeset treća minuta utakmice. Čekala se njegova velika arija, visoki ‘C’. A, onda, njega nema. U koprcanju s  Payetom, a zašto baš on, Cristiano gubi tlo pod nogama. Pada. Leži. Suze same pune oči. I ne, samo njegove. Stade de France, objektivno, u velikoj tuzi. No, Roni je borac. Ovaj je Europeo bio njegova velika arena. On igra za Portugal. Hoće, konačno, i to portugalsko kontinentalno zlato.

I, ustaje, vraća se. Pljesak. Ne za dugo. Opet je na travi. Ne, ne bu to išlo. I nije. No, njegovi su bijeli  zubi ujeli mokre usnice, oslobađaju dušu koja hoće svjetlo reflektora. Opet je vani. ‘Okovan’.  Ne za dugo. Sad je kraj. I scena, gruba, surova. Završnica Europea. Nose ga. Ulazi Quaresma. I, tko može očekivati ovakav, teško ranjeni Portugal da se odupre, ne blistavim, ali uvijek prisutnim s lijeva i s desna, Francuzima. Dva je puta, s početka utakmice Griezmann je bio u prilici. Kako je Patricio šakao, leteći, njegovu – glavu. Fantasično. I, gle! Santovosi Luzitanci ne gube ritam. Kao da su podstaknuti izlaskom ‘gospodara’. Gurnutu korak naprijed. Nedaju se. Čak, traže gol. No, do gole ne dolaze. Ili, pucaju malo i  obično, loše. Francuska ne ostavlja dojam sigurnog  pobjednika. Nema one,  čvrste uvjerljivosti. Puno je traženja. I, još više, izgubljenih lopti. Pri kraju nema ni ‘Grozija’. Nogometni su sladokusci osuđeni na – škrgut. To nije bomba – nogomet. Nastavak, da ga vidimo! Slika ostaje nedorečena. Sve više blijedi. Deschamps se vrpolji, šapće.I ne nelqzi rješenja. Izmjene ne donose ništa. Griezmann ove večeri nije onaj – onih večeri. Dosadašnjih. Ipak, nije to Ronaldo. Čak i onda, kad  ovog nema. Bi – ne bi. A tko kaže da nema Ronalda. Tko! Nije u ‘ošpitalu’. Nije na klinici. Na prvoj pomoći. Stegnut, šepav, on je – tu, uz dečke. On je njihov kapetan. On bodri svaki korak, svakog od njih. On prati svog šefa Fernanada Santosa, kojem su živci na ‘hozentregerima’. Uzduž je igrališta. On – igra. Savjetima. On se ne da. On, s tim gestama, već osvaja plemićki naslov igrača turnira. I, ove završnice. Kolosalan. Sama je utakmica, kako bi se reklo – lile-lale. Ni sam ni tam. Nema visoku klasu. Borba je nesmiljena. Ali, to nije epiteton ornans, za jednu takvu priredbu. Pa, na Stade de France-u,  osamdeset je  tisuća ljudi. Fanatika. Pod zastavama. S pjesmom. Teško je reći tko je tu bolji. Rame o rame. To – da. Bilo je vratnica. Čak dvije: jedna francuska i jedan portugalska. U uskom krugu, kao da je Portugal bolje zgrabio tu igru. No, svima je jasno. Ovak’ ne bu završilo. I, sve je više crveno-zelenih boja. Na terenu. Na tribinama. Čeka se Deus ex makina.

I, kad se ušlo u produžetak, miris drame, pohabanih kulisa, polu- ugašenih žarulja, po tiho najavljuje – Portugal. I, evo ga! Bombastičan. Minuta je 109. Svi se boje jedanaesteraca. Ne, Monsieurs, ne gospodo, njih neće biti. jedan je roler, igran na dvadeset i više metara, a na njega je kao tornado, naletio Eder. Crnoput, dugih vlasi, dečko koji je u ovoj postavi,  ‘ živa pričuva’. Uskok. Male minutaže. I topuzina, fijuk, desni donji kut. Lloris, koje ipak golmanski –  nekaj, kasni. Još je u zraku, a mreža se, iza njega, trese. Portugal! 1:0. Portugal. U  klupku crvenog oduševljenja. Ronaldo, prednjači. Među njima. S njima. I tako – do kraja. Od svih, ostaje samo ‘ pepel’ visokog Pogbe. Od njega – ništa. Zasluženo!  Hrabrijom igrom –  Portugal. A, mi smo, Hrvati, u Čačićevoj režiji, imali europskog prvaka 2016, u šaci. 117 minuta. I to se pamti. I – piše.

Izostao dvoboj na suncu: Ronaldo contra Griezmann

Taj mali, Griezmann, njemačkog prezimena, po ocu Alzašanin, po majčinom djedu Portugalac, nogometnim odgojem Španjolac, jurišnik i bojovnik galskih pijetlova. Krhak, ne visok, 175, lakonog, opasan, lako upadljiv, strijelac, visoke probranosti,idol Francuske, Dechammpsov adut broj jedan. Velikih očiju. Čager. Sav u ritmu. Nadvisio je, izvedbom, visokog Pogbu. I,evo ga sada, pred nedjelju svetu, a na Saint Denisu, tete-a-tete, samom Ronaldu. Portugal – Francuska. Roni je opet, onim svojim odskokom, do samih nebesa i topom iz čela, loptom u rašlje, konačno ostvario očekivanja. Ne samo Santosa, koji mu je gazda, nego čitave zemlje Luzitanaca i samog svijeta. On je izašao, poput Ahileja, na sunce, na dvoboj s malim Francuzom. Čudo je to, nogometa. Tu se čekao, pod ovim buzdovanima i oklopima svijetlim i nabrušenim kacigama, konačno – nogomet. Jer ga do sada, do ove vele-završnice, uglavnom i nije bilo.

Najsimpatičnije smo igrali mi – Hrvati. Do te mjere, da je taj Portugal, pobjednik, protiv Čačića, tražio obrise svoje sjene. Nije ga bilo.117 minuta. To je priča ovog Europea. Hrvati i Portugalci. Smislio sam da će Griezmann i Ronaldo pokazati, vjerovao sam, urbi et orbi, kako se igra taj nogomet. Now is apointed time. Sad je tren. Nije ga bilo jučer. Neće biti sutra. Now…Sada! Ja sam sve žetone koje imam po džepovima slagao, na zelenom ruletu,  na Ronalda. Ipak, on je svjetski ne putnik, topnik. Broj jredan. Za njega nema propalih metara. Drapa, odakle stigne. A, vidjelo se, skakač kakav se ne pamti. Fotografije ne varaju. Bit će to velika arija europskog prvenstva ’16. Ima li, ikakvih upadača. Druge boje. Druge rase. Drugih skrivenih namjera. Ima: među njima je pala odluka.

Payet je bio tu, Pogba je bio tu. Mali Sanches razdražljiv, teško drživ vrišti od trenutka istine. Nani je provjerena kanona. I da zaključim ta velika očekivanja jednog finala: Lloris je bolji od Patrcia. Živjeli, pa smo vidjeli! Amen.

Portugal:  Patricio, Cerdic, Pepe, Fonte, Guerreiro, Carvalho, Sanchez (Eder), Mario, Silva, Nani, Ronaldo (Quaresma) – Izbornik: Fernando Santos  T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. HENRIETTA FERNANDO
  #1 HENRIETTA FERNANDO 12 srpnja, 2016, 20:10

  Zdravo,
  To je informirati širu javnost da je gđa HENRIETTA FERNANDO, renomirani
  privatni zajam zajmodavac je otvorio financijske mogućnosti za sve kojima je potrebna bilo kakve financijske pomoći. Da li vam je potrebna hitna kredit jasno svoje dugove ili vam je potreban kapital kredit za poboljšanje vašeg poslovanja? Jeste li bili presavijen od strane banaka i drugih financijskih ustanova? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše financijske probleme. Dajemo kredite po kamatnoj stopi od 2% na ljude, tvrtke i društva na jasan i razumljiv način, uvjete i odredbe.
  Ne zahtijeva kreditnu check, 100% zajamčeno.

  Pošalji nam se na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code