BURA OKO OLUJE SE NE STIŠAVA

BURA OKO OLUJE SE NE STIŠAVA

11. kolovoza, 2020.

 

U hrvatskom obrambenom i pobjedničkom Domovinskome ratu nitko nije borio u bijelim ili crvenim majicama. Ako su imali majice, imali su – crne. U borbi protiv srpskog i inog okupatora nisu nažalost uzvikivali „Smrt fašizmu-sloboda narodu“ već „Za dom spremni“. Od onih koji su to radili, 99 posto je rođeno nakon Drugog svjetskog rata, tako da ti i takvi ni onda ni danas nisu imali nikakvih dodira s ustašama, već prije svega s krvavom borbom za svoju, hrvatsku Domovinu. Lako je danas pričati i „buncati“ što se 1991. smjelo

Napisao: Mladen Pavković

Ne stišava se bura oko obilježavanja 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. Političari (oni na vlasti) iznimno su zadovoljni kako je sve to prošlo, a poglavito što je bio nazočan i predstavnik SDSS-a.

A što je s hrvatskim braniteljima i stradalnicima, jesu li oni došli na svoje?

Majice crne i crvene

Trebali su biti u prvim redovima, a ne udaljeni na „pristojnoj“ udaljenosti, ali  neki poput sociologa Dragana Bagića (GONG) imaju drugačije mišljenje.

Naime, ovaj člankopisac u jednim je novinama objavio da je „protokolarnom marginalizacijom radikala u crnim majicama koji koriste simbole Domovinskog rata isključivo za vlastite političke ciljeve zadan važan udarac iracionalnom i manipulativnom dijelu hrvatske desnice“ te je zatim dodao da je „ona i ovaj put pokazala žal nad činjenicom da su Hrvati riješili pitanje svoje državnosti. Naime, radikalna hrvatska desnica jedini je akter koji se ne miri s činjenicom da je projekt stvaranja hrvatske države uspješno dovršen i da je vrijeme za okretanje novih stranica.“

Za njega je veliki iskorak  odluka SDSS-a i Borisa Miloševića da dođe u Knin, a da je odluka predsjednika države da odlikuje postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) također važna jer – „odlikovane su postrojbe, a ne pojedinci“.

Kao prvo, ovaj politikant ne zna ili ne će znati da se u hrvatskom obrambenom i pobjedničkom Domovinskome ratu nitko nije borio u bijelim ili crvenim majicama. Ako su imali majice, imali su – crne. U borbi protiv srpskog i inog okupatora nisu nažalost uzvikivali „Smrt fašizmu-sloboda narodu“ već „Za dom spremni“. Od onih koji su to radili, 99 posto je rođeno nakon Drugog svjetskog rata, tako da ti i takvi ni onda ni danas nisu imali nikakvih dodira s ustašama, već prije svega s krvavom borbom za svoju, hrvatsku Domovinu. Lako je danas pričati i „buncati“ što se 1991. smjelo, a što ne govoriti i kako se boriti protiv treće ili četvrte zločinačke sile u Europi. A to da  ti koji su za razliku od ovakvih bili na prvim crtama obrane koriste simbole Domovinskog rata isključivo za vlastite političke ciljeve, neka priča svojima doma ili onima s kojima pleše kozaračko kolo.

Postrojbe i pojedinci

Za Bagića je, kako to on voli reći, „projekt stvaranja hrvatske države uspješno dovršen“. I mi bi voljeli da je tako, ali nažalost malo tko pita što o tome misle oni koji su se borili i stvarali ovu državu? Zbog čega je dosad primjera radi učinilo suicid već oko četiri tisuće hrvatskih branitelja? Zbog toga što im je bilo dobro, što su ostvarili svoj san, što su stvorili državu?

Neki se i drugi hvale kako visoka državna odličja nisu dodijeljena pojedincima nego postrojbama HVO-a. Pa, postrojbe su sačinjavali pojedinci, što znači da su baš i njima dodijeljena. Postrojba bez ljudi (još k tome vojna)  ne predstavlja ništa.

Ovakva razmišljanja da se „kolektivno“ pohvaljuje ili nagrađuje ili da se nešto negira dovela su i do toga da mi još danas službeno nemamo Junake Domovinskog rata, ni dezertere, ni izdajice, a bome ni ratne profitere.

A što se tiče dolaska jednog predstavnika Srba u Knin tek će se vidjeti kakav je to potez. Naime, kad je bivši predsjednik države Ivo Josipović svojedobno (2012.) s istim ili sličnim namjerama također pozvao jednog predstavnika Srba u Knin (Veljka Džakulu) i onda su „svi“ pisali kako je to dobro za hrvatsku budućnost. Džakula je tada izjavio:

„Svi se drže svojih pozicija da su bili u pravu, da su se branili, da su samo oni drugi počinili zločine. Nitko ne prihvaća odgovornost za vlastite zločine. Nitko ne pruža ruku pomirenja niti pokreće procese za vlastito suočavanje s prošlošću i preispitivanje zločina. Zbog toga isključivog stajališta jednih i drugih normalno je da svaki potez prema normalizaciji odnosa ne bude dobro prihvaćen u javnosti. Takvi pionirski potezi nailaze na nerazumijevanje mnoštva, ali bolja budućnost nas i naše djece ne može čekati da slijepi progledaju“, pojasnio je i nakon toga nestao iz političkog i inog života.

Ovaj potez državnog vrha da i jedan Srbin sudjeluje u obilježavanju najsjajnije hrvatske vojne operacije zasad je urodio plodom samo u jednom: da se jedni i drugi odlaze klanjati i žrtvi i agresoru.

Koliko je to dobro, a koliko loše vrijeme će pokazati!

Nu, nije li o tom potezu ipak trebalo pitati i hrvatske branitelje i stradalnike?

Ili, zašto i oni ne žele sudjelovati u ovoj predstavi? T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Nono
  #1 Nono 13 kolovoza, 2020, 17:04

  Ovo je naj veća laž koju sam pročitao, naročito o 4-oj sili Europe
  Gospodo pogledajte prvi govor Tudjmana po Oluji pa će te vidjeti protiv koga ste se borili
  Nehotice je rekao na primjedbe zašto nisu nastavili preko cijele Bosne nešto ovako
  “Da smo nastavili onda bi u rat ušla Miloševićeva Srbija”
  Znači da je jasno protiv koga se borila Hrvatska vojska, protiv vlastitog naroda drugačije vjeroispovijesti
  U ostalom poznato je da je Milošević pozvao Tudjmana u rekao mu
  Ako ne staneš tu gdje jesi dižem avione na Zagreb, a vojska RS na čelu sa Manojlom Milovanićem je počela kontra ofenzivu, kod Ključa, koju je Milošević , zaustavio
  Pametnom dovoljno

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. žrdina
  #2 žrdina 12 kolovoza, 2020, 09:26

  Jugosloveni su otrov u hrvatskom tijelu.
  Za njih je ZA DOM SPREMNI! i Thompson
  isto što za sotonu blagoslovljena voda.
  Po sumporu vonjaju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO-MARXISTA
  #3 FRANO-MARXISTA 11 kolovoza, 2020, 22:01

  VJERA I NACIJA ,PRAVO I MORAL SU POSLIJEDICE DRUŠTVENOG RAZVOJA A NE UZROCI,TVRDI SPOZNAJNA FILOZOFSKA ZNANOST,PA PREMA TOME OVAJ ČOPOR NACISTA I RASISTA ,KLERILKANO -KATOLIČKE NARAVI ,STACIONIRAN NA HOLOKAUTSTKOM FOOCEB OBO-KU KOJI ME STALNO BLOKIRA, PRIJEČI MOJE OGLAŠAVANJE VEĆ PREKO 6 I VIŠE MJESECI, POD OIZGOVOROM DA VRIJEĐAM NACIONALNE I VJERSKE OSJEČAJE ČITATELJA ,STEPINČEVSKO-HOLOKAUSTKO ,KRVOLOČNO- NACISTIČKOG, KOLJAČKOOG DINARSKO ,TRIBALNO-ANTROPOIDNOG ČOPORA SLJEDBENIKA.-
  POŠTOVANI NEUKI ČOPORU NACISTIČKO-KLERIKALNO-FAŠISTIČKO-ŠOVINISTIČKIH JAVNIH POSTUPAKA ,MOLIM SUSPENZIJU BLOKADE ,TIČUĆI SE VAŠIH ODNOSA PREMA GRAĐANIMA MARXISTIČKE SVIJESTI,A POSEBNO PREMA MENI!!
  POŠTOVANI GRAĐANI ,I SVI MOJI PRIJATELJI KOJI ME POZNAJU SA INTERNETSKIH PORTALA I MOJU POLITIČKU DJELATNOST IZRAŽAVANU U MOJIM KOMENTARIMA,OBAVJEŠTAVAM VAS DA SAM OPET BLOKIRAN ILI BOLJE REČENO,ISKLJUČEN IZ INTERNETSKOG ,JAVNOG KOMUNICIRANJA OD REDAKCIJE FACEBOO-KA KOJA JE STRUKTURIRANA,ODNOSNO USTROJENA , DUHVNO I UMNO , KAO ČOPOR NEUKIH NACISTIČKO-KLERIKALNIO-FAŠISTIČKO-ŠOVINISTIČKIH USMJERENJA ,PA JOJ SVAKO DRUGO I DRUGAČIJE MIŠLJNJE ,JAVNO PREDICIRANO INTERENSKIM PROMETOM BIVA OSUĐENO KAO MIŠLJENJE KOJE KRŠI ,NAVODNO, NJIHOVE STANDARDE , O KOJIMA REKOH SVE U UVODU,A ONI SU ,KAKO ONI TVRDE USTROIJENI DA BRANE I OSUĐUJU SVAKO PISANJE ,ODNOSNO, JAV LJANJE KOJE KRŠI TE NJIHOVE STANDARDE. PA SU ME OPET BLOKIRALI ,A TO ČINE SKORO SVAKOG TJEDNA PONEKOLIKO DANA I SATI ILI GODIŠNJE PO CC-9O DANA.MAKAR SE JA OBRAČAM TOJ NJIHOVOJ KOMISIJI SA PONUĐENIM ARGUMENTIMA KOJIM ŽELIM DEMATIRATI NJIHOVU PROSUDBU ,ONI JOŠ NIKDADA NISU TO UVAŽILI.
  PA ,OPET ,OVIM PUTEM PONOVNO I JAVNO ,OBAVJEŠTAVAM GRAĐANE I MOJE PRIJATELJE I SVE KOJI SU ME ČITALI I PRATILI MOJU AKTIVNOST NA INTERNETU,DA UPUČUJEM PRIGOVOR KOMISIJI FACEBOOK-A KOJA SE PREMA MENI ODNOSI DISKRIMINATORSKI, A KOJOJ SAM PODASTRO SVE MOJE ARGUMENTE O SVOM KRITIČKOM GLEDIŠTU ZA KOJE ME OPTUŽUJU I KAŽNJAVAJU.PA EVO MOJIH OBJAŠNJENJA TOJ ,TAKOZVANOJ KOMISIJI FACEBOOK-A:
  POŠTOVANA GOSPODO ,PONOVNO VAS INFORMOIRAM ,DA JA NE KRITIZIRAM KATOLIČKU CRKVU I NJENE SLJEDNIKE ZATO ŠTO SU SLJEDNICI KATOLIČKE VJERE ,NEGO ZATO ŠTO SVOJU VJEREU I VJEROVANJE PRETVARAJU U POLITIČKU PARTIJU I SA TOG STAJALIŠTA KRITIZIRAJU SVE ONE KOJI NISU NJIHOVOG MIŠLJENJA , A POSEBNO NAS KOMUNISTE ,ODNOSNO MARXISTE ,KOJI SE U SVOJIM KRITIČKIM OSVRTIMA UVIJEK POZIVAMO NA NAUKU I VELIKE UMOVE ,KATOLIČKE,FILOZOFSKE I DRUŠTVENO-POLITIČKE. PA SAM HERCEGOVAČKU CRKVU NAZAVO ZLOČINAČKOM.NARAVNO ARGUMENTIRANO IZ PODIGNUTIH OPTUŽNICA PROTIV MNOGIH NJENIH PRELATA POSLIJE II-GOG SV JETSKOG RTA I KOJI SU BILI I OSUĐENI KAO ZLOČINCI. A ŠTO SE TIČE ISTUPA KAPTOLSKOG EGZARHA ,B OZANIĆA, NJEGA NISAM KRITIZIRAO NI KAO VJERNIKA NI EGZARHA NI KAO ČOVJEKA RELIGIJE,VEĆ ZATO ŠTO SVOJE NASTUPE UVIJEK POLITIZIRA PA ISPADA DA JE VIŠE POLITIČKI AKTIVISTA NEGO KATOLIČKI SLJEDNIK. UVIJEK SE JA U SVOJIM KRITIČKIM OSVRTIMA ,KADA TO SADRŽAJ ZAHTJEVA ,POZOVEM NA PAPU U OSATAVCI,POŠTOVANOG KARDINALA BENEDIKTA XVI-TOG ,KOJI JE ,TREBA SVIM KATOLICIMA BITI JASNO, BIO CC-A PREKO DEDSET GODINA GENERALNI TAJNIK KONGREGACIJE ZA NAUKA VJERE ,DAKLE,ČOVO KOJI JE PO SVOJOJ DUŽNOSTI ODREĐIVAO PONAŠANJE KATOLIČKE CRKVE I NJENIH SLJEDBANIKA ,ZBOG ČEGA JE POSTAO I PAPA. ALI JE JEDNIM SVOJIM PREDAVANJEM NA MEĐURELIGIJSKOM SKUPU U TALIJANSKOM GRADU ASSISSIU OKOMIO SE NA KRŠĆANSTVO KOJEG JE NAZAVO STAROM VJERO I POVIJESNO OPTEREĆENOM MNOGIM PREDRASUDAMA I STVARNIM MANAMA, ZA KOJE JE TRAŽIO KRŠĆANSKO POKAJANJE I MOLITVU ZA PRAŠATANJE DA SE TO NIKADA NE VRATI U PRAKSU DJELOVANJA KRŠĆANSKE VJERE.TAKOĐER JE KRŠĆANSKU CRKVU OPTUŽIO DA JE KROZ SVOJU POVIJEST BILA POHLEPNA I OKRENUTA ZGRTANJU OVOZEMALJSKOG BLAGA ,PA SVI VELIKI KRŠĆANSKI UMOVI KOJI SU SE PROTIVILI TAKVOM DJELOVANJU CRKVE BILI SU U MANJINI I OSUĐENI NA LOMAČU.OSIM TOGA JA SE ,KADA TO TEKST MOJE KTRITIKE ZAHTJEVA ,POZIVAM I NA NAUČNA STAJALIŠTA ,KAO NA PRIMJER,HEGELOVE KONSTATACIJE I DEFINICIJE KRŠAĆNSKE VJERE I POIMANJA SVIJETA ODNOSA.TAKOĐER SE POZIVAM I NA MARXA, KOJI JE UTEMELJIO TEORIJU DIJALEKTIČKOG MATERIJALIZMA U POIMANJU SVIJETA. PA OTKUDA PRAVO I ARGUMENT VAŠOJ NEKOJ KOMISIJI DA ME ,JEDNOSTAVNIM POTEZOM IZOPĆI IZ SVIJETA KOMUNIKACIJA.POŠTOVANA GOSPODO MOLIM VAŠ ODGOVOR I SUSPENZIJU BLOKADE I JAVNU ISPRIKU DA STE SE PONAŠALI USTAŠKO-HOLOKAUSTSKI,MRŽNJOM VISOKOGH STUPNJA STOKE SITNOG ZUBA , KOJA ZASLUŽUJE JAVNU, OPĆE-NARODNU OSUDU!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code