10. SISCIA JAZZ FESTIVAL

10. SISCIA JAZZ FESTIVAL

30. lipnja, 2015.

CIMG4930

Minulu subotu, jednu od onih koju je većina iskoristila za odmor i obnovu snage, a zapravo (i najčešće) za koprcanje u vremenskom prostoru do ponedjeljka, to jest, za uspostavljanje narušene životne ravnoteže, bilo je smisleno provesti u Sisku. Ondje je, u organizaciji Siscia Jazz Cluba, na poznatoj terasi okrenutoj od Rimske ceste prema rijeci Kupi, bila održana informativna tiskovna konferencija povodom proslave desetog rođendana kluba, ali i glasovitog, također desetog, međunarodnog Siscia Open Jazz & Blues festivala. Glavnu riječ o značaju Sisačkog kluba za grad, županiju, zemlju i ovaj dio kontinenta te o programu festivala, koji će se odvijati od 4. do 25. srpnja, i ove je godine imao Damir Kukuruzović, čovjek koji je svoju poslovnu spretnost vješto spojio s urođenom muzikalnošću i britkom inteligencijom. U tom su kontekstu o Kukuruzoviću, Siscia Jazz klubu i festivalu govorili i predstavnici lokalnih vlasti, njegovi stalni suradnici i pokrovitelji, čelnici Industrije nafte Sisak (INA) i poznati kolege poput Adonisa Dokuzovića, nekad bubnjara Drugog načina i Divljih jagoda, a danas uglednog poslovnog čovjeka.

Dakle, i ove će se godine festival okončati s kulminirajućim nastupom najeminentnijih svjetskih gitarističkih zvijezda iz gypsy-jazz žanra, poput Engleza Robina Nolana i Njemca Josefa Wawaua Adlera, uz Kukuruzovića u ravnopravnoj ulozi i njegovog Django Groupa u pratećoj. Uz spomenute velikane, u trotjednom će obljetničkom koncertnom nizu nastupiti i beskompromisno odabrani jazz/blues sastavi, poput Zagrebačkog Dixieland Ansambla, Black Coffeeja, Sinan Alimanović Jazz Trija, S’Wingover Banda, kao i individualci, poput kultnog tamnoputog blues gitarista Wesa Mackeya, legendarnog domaćeg jazz-rockera Vedrana Božića, ali i zadarske pjevačice haićanskih korjena, rođene u New Yorku, Martine Thomas. Sažet prikaz programa Kukuruzović je upotpunio riječima vezanim uz zavidne brojke, odnosne na nastupe, imena i događaje tijekom uspješnog desetljeća, a uljudnom se zahvalom obratio i cjelokupnoj organizacijskoj podršci, kao i zainteresiranim medijima.

Točno u podne, društvo se iz klupskog hlada preselilo u obližnju Ulilcu I. K. Sakcinskog, ispred Foto galerije Siscia obscura, gdje je uz posebnu prometnu regulaciju bila osmišljena improvizirana pozornica na suncu izloženoj cesti. Sukus jazza, swinga, countryja i rocka privukao je brojne Siščane koji su usput (i u hladu) imali priliku razgledati izložbu od sedamdesetak fotografija od Bohorca Ivice Jerryja, Dalibora Andresa, Hrvoja Marekovića i Miroslava Arbutine-Arbe, vezanih uz jazz i Siscia Jazz Club. U virtuoznoj svirci Kukuruzovića i gostiju (Tomislava Golubana i Adonisa Dokuzovića) moglo se uživati još pokoji sat, a u izložbi fotografija, u uredovnom vremenu galerije, sve do 1. kolovoza ove godine.

Igor Koruga T

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code