10. RUJNA ROĐEN MIRO BAREŠIĆ

10. RUJNA ROĐEN MIRO BAREŠIĆ

10. rujna, 2020.

 

 

S ponosom se sjećamo legendarnog hrvatskog branitelja, hrvatskog junaka i mučenika – Miru Barešića (Šibenik, 10.9. 1950.-Miranje Donje, 31. 7. 1991.).

Da je ostao živ proslavili bi njegovu 70-tu obljetnicu života!

Njegovo ime ostat će upisano među velikane hrvatske povijesti, tim prije jer mu je hrvatska državotvorna ideja  bila životni program.

Svi koji su ga poznavali uvijek tvrde da je čitav život posvetio  stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Za tu državu dao je i svoj život.

Istina, još se ni danas nažalost ne znaju okolnosti pod kojima je ubijen u jednoj od diverzantskih  akcija Hrvatske vojske, u zadarskom zaleđu. Sve oko njega je određena misterija, pa i nenadana smrt. O njegovu životu i ubojstvu prikazani su i neki dokumentarni filmovi, ali i napisane knjige.  Većina se slaže samo u jednom- izdan je! Ima čak i onih koji tvrde da ga je dostigla crna ruka nekadašnje Udbe, koja ga je inače namjeravala likvidirati u inozemstvu, ali kako im to nikada nije uspjelo osvetili su mu se navodno po povratku u Domovinu, u koju se vratio zajedno s članovima svoje obitelji.

Miro je bio iznimno cijenjen među hrvatskim braniteljima. Željeli su da ih on vodi, jer je bio istinski i dokazani hrvatski domoljub, a i neustrašivi ratnik.

Međutim, to se nije dogodilo. Nakon smrti tiho je otišao u – legendu.

Kad je poginuo čak su od branitelja sakrivali dan njegove smrti, a pokopali su ga pod drugim imenom, samo za to da ne bi već na početku srpske agresije pao moral hrvatskih osloboditeljima.

Dobio je i više državnih i inih odličja i priznanja.

Za hrvatske branitelje bio je i ostao – Junak Domovinskog rata!

O njemu bi se trebalo učiti u školama, a neka ulica ili trg morali bi nositi njegovo ime.

Na taj način tek donekle bi mu se odužili.

Nu, kako bilo da bilo, Miro sretan Ti rođendan!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code