10 KUNA PARTICIPACIJE NEĆE SPASITI ONO ŠTO SE SPASITI NE MOŽE

10 KUNA PARTICIPACIJE NEĆE SPASITI ONO ŠTO SE SPASITI NE MOŽE

9. veljače, 2018.

 

Nismo se borili da nakon hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata budemo na teret državi, a još manje da, ako smo oboljeli, ta ista država traži da joj platimo, dok su se drugi u isto vrijeme bavili privatizacijom, lopovlukom ili zarađivanjem milijuna eura (kao neki) na prodaji žvakaćih guma

Napisao: Mladen Pavković

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) ogorčena je na novo prisilno plaćanje usluga (pokrivanje manjkova) hrvatskog zdravstva. Naime, sada od onih koji redovno ne plaćaju mjesečnu participaciju (jer nemaju novaca!) traže da za svaki posjet liječniku dodatno izdvoje još 10 kuna. Na prvi pogled nije puno, ali ni malo. Nu, jedan ne mali broj hrvatskih građana jedva izlazi na kraj sa svojim mizernim primanjima, a u što se poglavito ubrajaju umirovljenici, od koji mnogi mjesečno primaju 1500 kuna, ali i mnogo manje.

Ovaj novi „harač“ pogodio je i jednu poveću skupinu hrvatskih branitelja. Umjesto da im se besplatno pruži cjelokupna zdravstvena zaštita i od njih se traži da „spašavaju“ zdravstveno, koje nikada nije bilo u gorem položaju.

Hoće li i koliko tih 10 kuna spasiti što se spasiti ne može?

Teret državi

Stoga, poštovani ministre zdravstva, ako već nećete ili ne možete ukinuti participaciju za sve hrvatske branitelje, oslobodite ih plaćanja tih 10 kuna, da barem malo osjete da se država brine o njihovu zdravlju!

Nismo se borili da nakon hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata budemo na teret državi, a još manje da, ako smo oboljeli, ta ista država traži da joj platimo, dok su se drugi u isto vrijeme bavili privatizacijom, lopovlukom ili zarađivanjem milijuna eura (kao neki) na prodaji žvakaćih guma.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od prisilne naplate svojih programa godišnje zarađuje oko 1,2 milijarde kuna, a ukupna gledanost je relativno slaba. Naime, neke privatne televizije s daleko manjim budžetom imaju mnogo kvalitetniji i gledaniji program, a od gledatelja ne naplaćuju ni kune, dok HRT zarađuje i od prihoda od marketinga, što ga stavlja u povlašteni položaj na tržištu.

Osim toga, gledajući neke HRT-ove emisije, poglavito informativne, mnogi su i „oboljeli“, toliko su loše i pristrane.

Nu, s novcima koje godišnje (prisilno) „u vjetar“ izdvajamo za HRT hrvatsko zdravstvo bi se preporodilo, pa stoga, ako već moramo birati između zdravstva i HRT-a birajmo ovo prvo, tim prije jer bez sramnih emisija raznih stankovića se može, ali bez zdravlja – ne!

Gradska policija

Ljudi moji, zar Hrvatskoj nije dovoljna policija (Ministarstvo unutarnjih poslova), tajne i druge slične službe? Kome i zašto je potrebna još jedna grana policije? Naime, mediji izvještavaju da je pokrenut prijedlog zakona koji će dati veće ovlasti komunalnim redarima, koji će ubuduće moći i legitimirati građane. Međutim, gradonačelnici traže da oni prerastu i u gradsku policiju, što znači da će dobiti široke ovlasti! Imali bi i posebne odore i službene iskaznice, pravo stupiti na okućnicu i ući u dvorište zgrade ili druge građevine, zatim na šumska, poljoprivredna i druga zemljišta bez obzira na njihovu namjenu te ih pregledati. Ti će (komunalni) policajci moći uzimati i izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi. U cilju dokaza fotografirat će, snimati videokamerama…Vjerojatno će i „prisluškivati“. Naplaćivat će kazne na licu mjesta, podnositi optužene prijedloge, odnosno kaznene prijave.

Ako to prođe u Hrvatskom saboru, jao si ga nama.

Međutim, neće to biti ni tako loše, ako će u komunalnu policiju zaposliti hrvatske branitelje ili njihovu djecu. Oni bi trebali imati prednost, a ne da se to pretvori u nekakvu organizaciju „uhljeba“, koja će prije svih goniti – hrvatske branitelje!

Osim toga, gradonačelnici i župani (ali i drugi) svojedobno su uveli i nova radna mjesta – zaštitare na ulazima u njihove odaje. Uveli su svoju i takvu zaštitu onog trenutka kad su im počeli „dosađivati“ baš hrvatski branitelji, tražeći svoja prava. E, da se to ne bi dogodilo, i da bi imali svoj „mir“ na ulazu su postavili vjerne zaštitare koji vam obično već s vrata poručuju da dotičnoga nema- „doma!

Dakle, tražimo, ako ovaj prijedlog prođe, da svaki grad, kao komunalne policajce, (barem većinu) zaposli hrvatske branitelje, jer je to radno mjesto kao stvoreno za njih! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 9 veljače, 2018, 19:13

  Bravo gospon pavković, ovo vam je super komentar.
  Samo što to vrijedi kad mnogi tjeraju svoje.
  U pravu je gospon Dubravko Jagić kad kaže hoće li isti moći razdvajati muža i žene kada se”kefaju”.
  Razlučite već jednom ovlasti pojedinih službi.
  Ovo vam je dobro za novu POU i SOU.
  Znači li to i novo zapošljavanje uhljeba.
  Mislim da zapošljavanje branitelja zaboravite.

  Ionako imamo po gradovima i po cestama kamere i Big Bradere, nisi više siguran kada se krećeš i s kim se nađeš.
  Gdje su ona ranija vremena kada su stvarno bile super slobode kretanja……Gdje je tu privatnost i Ustavom zajamčena sloboda kretanja.
  Pregledajte malo bolje situaciju.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code