ZPC U SVIBNJU

ZPC U SVIBNJU

4. svibnja, 2017.

 

Plesni projekti Zagrebačkog plesnog centra, koji uključuju brojne suradnje, i dalje probijaju granice Hrvatske. Već na samom početku svibnja, u sklopu besplatnog usavršavanja za profesionalne plesače, poljska koreografkinja i plesna pedagoginja sa slovenskom adresom, Magdalena Reiter, predavat će ples koji se događa izvan statične vertikale te istražuje složene tjelesne inicijacije.

ZPC je ove godine aktivno uključen u Austrijsko-hrvatsku kulturnu godinu stoga u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom ugošćuje SEAD BODHI PROJECT, poslijediplomsku kompaniju Eksperimentalne akademije za ples iz Salzburga. Ta platforma za nova koreografska imena na međunarodnoj sceni suvremenog plesa u Zagreb donosi dvije kratke plesne priče. Prva nas upoznaje sa bodhi stablom čija je posebnost u tome što će mjesto na kojem je izniklo biti posljednje uništeno kada dođe kraj svijeta. To je stablo koje sanja o svom postojanju kroz plesnu umjetnost. Slovenska koreografkinja Mala Kline i plesači BODHI PROJECTA istražuju potencijal stabla kao slike, grafikona i mjesta na kojem svijet sanja o sebi kao o biću.

Druga plesna predstava BODHI PROJECTA, Ubuntu, usko je povezana sa dizajnom rasvjete i glazbom. Ime predstave znači “ja sam zbog toga što smo mi“, a temelji se na filozofiji iz regije Južne Afrike te se često prevodi kao “humanost prema drugima“. U predstavi plesači gledaju na svoje živote samo na trenutak te pokušavaju prikriti trenutke u sjećanjima i gledati na njih iznova, kao da gledaju foto album nečijeg života. Pokreti su glatki, senzualni i prisni, a solisti i grupe neodvojivo izmjenjuju svjetlo i tamu. Koreografkinja Sita Ostheimer, koja je ujedno dizajnirala i svjetlo predstave, posebnu pozornost posvetila je kvaliteti i ritmu plesnih materijala jer oni prenose ubuntu značenje, a glazbu potpisuje Adrien Casalis. Obje predstave izvodi ista skupina plesača koju čine Camilla Teixeira Oliveira, Dimitri Christos Kalaitzidis, Juliette Valerio, Michele Ferrer, Simon Kriisin i László Takács, a svojim dolaskom ih možete podržati 6. svibnja u 20 sati.

Još jedna predstava koja obogaćuje svibanjski program u ZPC-u je Solo 2016, slovenskog koreografa Milana Tomášika. Osobna, a ujedno i univerzalna procjena plesača koji, kroz niz različitih emocionalnih stanja, govori o svijetu izvan crne kutije.

Za sve ostale informacije o programu i ulaznicama za predstave, posjetite službenu web stranicu Zagrebačkog plesnog centra www.zagrebackiplesnicentar.hr. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code