ŽENE O ŽENAMA

ŽENE O ŽENAMA

6. ožujka, 2019.

 

Muzej za umjetnost i obrt povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, organizira niz različitih tematskih vodstava posvećenih ženama koje su se iskazale u različitim segmentima umjetničkog djelovanja, kulture i poduzetništva. Kroz Stalni postav MUO i aktualne izložbe vodit će žene kustosice Muzeja za umjetnost i obrt.

Zanimljivu priču o ženama dizajnericama tekstila pričat će viša kustosica Andrea Klobučar, voditeljica zbirke tekstila MUO. U temi naziva Prve dizajnerice tekstila u Hrvatskoj“ bit će riječi o znamenitim damama poput Zlate Šufflay, Danice Brössler, Branke Frangeš Hegedušić, Kornelije Geiger, Tereze Paulić i Otti Berger koje su bile aktivne sudionice kulturnog i javnog života Zagreba i Hrvatske između dva svjetska rata.

Tema „Od stereotipa do dizajna“ prezentirat će ulogu žene u  obiteljskoj svakodnevici i društvu vezano uz predmete iz Zbirke namještaja MUO  izložene u stalnom postavu MUO. Kroz priču će voditi dr. sc. Vanja Brdar Mustapić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke namještaja MUO. Kroz ovu zanimljivu temu čuti ćete više o ulozi i poziciji žene u prvoj polovini 19. stoljeća u razdoblju bidermajera, stilu doma i obitelji, u kojem je jedna od najbrojnijih vrsta  namještaja koja se izrađuje u nizu oblikovnih varijacija upravo stolić za šivanje, isključivo „ženski“ predmet. Zaokret prema novim, suvremenim mogućnostima korištenja  tradicionalnih ženskih vještina i znanja u 20. stoljeću na primjeru aktivne sudionice hrvatske dizajnerske scene 1950-ih i 1960-ih godina, Slave Antoljak, koja je izrađivala dijelove namještaja od pletenog pruća (naslone i sjedala stolica), sjenila za svjetiljke, tkane uporabne predmete (podloške, stoljnjake) i tapiserije u suradnji s istaknutim hrvatskim dizajnerima (Richter, Picelj, Marohnić…).

Na temu „Žena poduzetnica Vilhelmina“ govorit će viša kustosica i voditeljica Zbirke stakla Sandra Kandučar Trojan koja će predstaviti iznimne predmete iz 19. stoljeća iz poznate staklane Osredek koja je počela s radom davne 1839. na posjedu barunice Vilhelmine Kulmer.

O također velikim ženama, prvim školovanim umjetnicama – keramičarkama, Jeleni Babić, Marti Plazzeriano i Blanki Dužanec govorit će muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke keramike, Zbirke arhitekture i Zbirke oslikane pozlaćene kože, dr.sc. Marina Bagarić

Viša kustosica dr.sc Iva Prosoli, voditeljica Zbirke novije fotografije kroz vodstvo po izložbi Helga Paris: Fotografije ispričat će zanimljivu priču o jednoj od najistaknutijih istočnonjemačkih fotografkinja Helgi Paris.

Što se krije iza pojma glavoper, čemu služi i koja je njegova uloga u suvremenom umjetničkom izričaju, Trbuljakovoj koncepciji i vezi koju ostvaruje sa Stalnim postavom govorit će Jasmina Fučkan, kustosica još uvijek aktualne izložbe ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO „Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka?“. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code