ŽEDNO UHO U ZAGREBU

ŽEDNO UHO U ZAGREBU

29. kolovoza, 2014.

 

 

Michael Gira - SWANS Custom

Jesenja koncertna sezona počinje koncertom američkog Blousea

 

Napisao: Nenad Borović

Nakon uspješno održanog SuperUho Festivala u Šibeniku organizacija Žedno Uho seli koncertne aktivnosti u Zagreb te najavljuje niz koncerata omiljenih im izvođača koji će razveseliti ljubitelje kvalitetne aktualne nezavisne glazbe. Jedinstven žednouhi  recept pri izboru živopisnih izvođača u izvedbi širokog spektra žanrova i ovoga puta Zagrebu donosi glazbenu alkemiju u spoju moderne sanjive pop glazbe, slam poezije, radikalno bučnog RnR-a, ezoteričnog pristupa RnR glazbi kao i varijacije, drugačije viđenje glazbenih žanrova 80-ih poput novog vala, post punka, etc.

KLUB MOČVARA

Jesenja koncertna sezona počinje 13. rujna nastupom američkog benda BLOUSE koji nježnim, gotovo poetskim spojem tradicionalnih RnR instrumenata ( bubanj, bass i električna gitara), ritam mašina,  synthesizera i zanosnog ženskog vokala stvaraju  moderni shoagaze/pop zvuk.  Nastali su 2011.,  a do sada su objavili dva cjelovita albuma za diskografsku kuću Captured tracks koja okuplja izvođače modernog RnR/Pop/Synth izričaja, a koji su nastupili u organizaciji Žednog Uha  – Mac Demarco, Beach Fossils, itd.   

Obožavatelji bučnog RnR zvuka zasigurno će se razveseliti koncertu bitnog, ponovo okupljenog američkog  noise rock benda HAMMERHEAD koji će nastupiti  20. rujna u klubu Močvara. Radi se o energičnom RnR triju nastalom 1989. godine u Minneapolisu:  Paul Sanders na gitari i vokalu, Paul Erickson na bass gitari i vokalu i Jeff Morridian Jr na bubnjevima. Njihov zvuk na koncertima može se opisati kao oslobađajući cunami frustracija u maniri glazbenih istomišljenika poput: Melvins, Big Black, Fugazi i mladih Metz. Tijekom 90-ih godina snimili su četiri albuma i održali niz koncerata. 1996. godine Paul Sanders napušta bend i Hammerhead prekidaju svoje aktivnosti. Na veliku sreću 2010. bend se ponovo okuplja i kreće u koncertne aktivnosti.  Kao podrška ovom dragulju noise rock scene iste večeri nastupit će i veterani zagrebačkog noise rocka: Franc Kafka ensemble i Tanker.

Baltimorski bend  FUTURE ISLANDS, neobičnog  izričaja u autentičnoj interpretaciji  synth glazbe osamdesetih, nakon odličnog i posebno zanimljivog  koncerta 2010. u KSETU, vraćaju se u Zagreb 11. listopada kad će nastupiti u klubu Močvara. Njihova new waveom i synth popom inspirirana glazba, za razliku od većine im srodnika, svoj puni zamah i smisao dobiva na koncertima, gdje sjajan vokal lidera grupe Samuela T. Herringa dolazi do punog izražaja, a ovaj se pretvara u performersko čudo gotovo ravno onome kolege im i uzora iz Baltimorea Dana Deacona. Uzlazna putanja benda u relativno kratkoj  karijeri nakon objavljivanja albuma ”On The Watter” (također za čikaški Thrill Jockey) dovodi ih ove godine do nastupa u legendarnoj TV glazbenoj emisiji The Late Show with David Letterman. Prije nego li su nastupili u spomenutom showu potpisuju novi ugovor s uspješnom i popularnom diskografskom kućom 4AD koja okuplja ponajbolje aktualne izvođače iz domene alternativne rock’n’roll i cross-over glazbe, za koju objavljuju odličan posljednji album ”Singles”.  

AUTENTIČAN KLUPSKI ZVUK

Koncert legendarnog space rock’n’roll seksteta SWANS, predvođenog jedinstvenim Michaelom Giraom, uz podršku elektronsko-eksperimentalne noise glazbenice Pharmakon održat će se u 14. listopada 2014. u Zagrebu u dvorani Jedinstvo. Swans su američki post punk bend oformljen 1982. godine u naletu New York NO WAVE-a što je bio američki odgovor na New wave koji je u Europi cvjetao u to vrijeme. Idejni vođa i osnivač benda je jedinstveni Michael Gira – singer/songwritter, multiinstrumentalist i karizmatični osobenjak obavijen velom mistike.  Swansi iza sebe imaju dvanaest izdanih studijskih albuma u periodu od 1982. do 1997. te od 2010. pa do danas.

Po prvi put u Zagrebu 29. listopada u klubu Močvara na samostalnom koncertu nastupit će danski indie rock dvojac THE RAVEONETTES – basistica i pjevačica Sharin Foo i gitarist Sune Rose Wagner. Inspirirani energijom RnR glazbe 60s obogaćene transoidnim ritmovima,  bitno moduliranim zvukom instrumenata,  mračnom poezijom interpretranom psihodeličnim vokalom The Raveonettes stvaraju potpuno autentičan i moćan klupski zvuk. Do sada su izdali sedam studijskih albuma, a na koncertu u Zagrebu predstaviće poslednje izdanje „Pe’ahi“.

7. studenoga u klubu Močvara nastupit će bend ironičnog imena MERCHANDISE, a koji dolaze iz Tampe, grada u Floridi poznatom po DIY Punk i Hard core sceni.  Upravo sa tim zvukom su i krenuli 2008. godine okupivši oko sebe publiku underground punk/hard core scene. Međutim ljubav prema jazz i dub glazbi je vrlo brzo preokrenula njihov punkerski hard core zvuk u mračniji post punk prožet elektronskom glazbom.  Sadašnji zvuk benda može se usporediti sa ranim radovima bendova The Smiths, New Order, Suicide, Joh Division dok su ih na počecima karijere uspoređivali sa Fugazi i Black Flag. Trenutno imaju potpisan ugovor sa 4AD diskografskom kućom bitnom u promoviranju cross over modernog i klasičnog RnR zvuka.

Žedno uho 24. studenog u klubu Močvara ima čast ugostiti pjevačicu karakterističnog hipnotičkog vokala LEATITIU SADIER poznatiju kao članicu svevremenskog  kraut pop benda Stereolab.  Glazbenu karijeru započinje krajem 80-ih godina  kada je upoznala  Tima Ganea, gitarista benda McCarthy sa kojim je ubrzo osnovala i inovativni kraut pop bend Stereolab, a koji je bitno  utjecao na mnoge obožavatelje diljem svijeta kao i na glazbenike. Kao solo izvođač iza sebe ima dva studijska albuma, a tijekom bogate i zanimljive glazbene karijere surađivala je sa nizom glazbenika i bendova nezavisne scene.

Ljubav prema RnR energiji Žedno Uho uvijek nastoji ispoljiti kroz izbor izvođača u najširem spektru različitosti i nerijetko ugodno iznenadi i ljubitelje hip hop, jazz ili IDM glazbe.  25. studenog u klubu Močvara nastupit će karizmatični raper, pisac i performer SAGE FRANCIS. Na glazbenoj sceni on je primjećen 2001. kada ujedno postaje i internetski hit sa pjesmom „Makeshift Patriot“ u kojoj kritizira američke medije tijekom terorističkog napada 11. rujna 2001. godine. Ubrzo izdaje i prvi studijski album „Personal Journals“ nakon čega ubrzo potpisuje ugovor sa punk rock diskografskom kućom Epitaf records,a  za koju kasnije izdaje još  tri albuma. Sage Francis jedan je od rijetkih slam pjesnika koji uživa poštovanje RnR glazbenika  što je rezultiralo i gostovanjem na pjesmi „Let Them eat war“ popularnog RnR benda Bad religion.

PRODAJA ULAZNICA

Ulaznice po pretprodajnim cijenama za sve gore navedene koncerte  mogu se kupiti u u Dirty Old Shopu, Tratinska 18 i Rockmark knjižari, Berislavićeva 13. Cijene pretprodajnih ulaznica za pojedine koncerte kao i cijene na samom ulazu su sljedeće:

Subota 13.09. BLOUSE • 45Kn / 60Kn • početak 21h • klub Močvara

Subota 20.09. HAMMERHEAD w/ Peach Pit After Dark & Tanker • 45Kn / 60Kn • početak 21h • klub Močvara

Subota 11.10. FUTURE ISLANDS • 80Kn / 100Kn • početak 21h • klub Močvara

Utorak 14.10. SWANS w/ Pharmakon  • 120Kn / 150Kn • početak 21h • dvorana Jedinstvo

Srijeda 29.10. THE RAVEONETTES • 100Kn / 120Kn • početak 21h • klub Močvara

Petak 7.11. MERCHANDISE  • 65Kn / 80Kn • početak 21h • klub Močvara

Ponedeljak 24.11. LEATITIA SADIER • 45Kn / 60Kn • početak 21h • klub Močvara

Utorak 25.11. SAGE FRANCIS • 65Kn / 80Kn • početak 21h • klub Močvara T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code