ZDRAVSTVUJET RASSIJA! IDEMO MI – KOMENTAR ZVONIMIRA MAGDIĆA

ZDRAVSTVUJET RASSIJA! IDEMO MI – KOMENTAR ZVONIMIRA MAGDIĆA

13. studenoga, 2017.

 

Bez odluke u Ateni. I, više nije ni trebalo. Ćirino hrvatstvo našeg nogometa, dobilo je svoju svjedodžbu. Mi smo u krugu, hej,  Svijeta. U njegovu zagrljaju. Koliko čujem, se bumo strpali, negdje, blizu Petrov grada. Da sam ja taj, i ja bih tamo. U ljeto, tamo će biti – svježe. Čekajmo Nyon! Ždrijeb. Skupinu. Kao staru kantu. Navucimo, još jednom gojzerice, ako treba i Hosove majice i idemo, u boj. Ti smo. Borci. Vatrenjaci! Kad treba, mi možemo –  puknuti –  i Engleze! Mi smo okretali, nama neugodne Nijemce. S Brazilom se gubilo, na kratko. Više slučajem. Dakle, ovaj je naraštaj Vatrenih nagrađen za naše stare slave…

Napisao: Zvonimir Magdić

I u uzvratu, u izlučnoj utakmici s Grcima, Hrvatska je bila većeg znanja. Bolje  tehnike.  Dobivene zadatke svaki je od Vatrenih, ispunio do kraja. Čak i bez pretjerane umjetnosti. Practicum. Više i nije trebalo. Nije s izgubilo. Amen Koncentracije.

Da zdravstvujet Rassija..!Hrvati te pozdravljaju.

Debelo odmjeren Dalić

A sada, Rusija. Široka zemlja. Peti Mundial Hrvata. S dolamom na ramenima. Dalić. Uvjerljiv,  ‘ debelo’  odmjeren. Prepustiti dojam, Grcima. U dnu duše, igrati hrvatski. Korisno. Do apsoluta. U sredini, za dirigentskim, uobičajeno, pultom, Vatrenih, Modrić. Snajperist plavih vlasi. I, očiju, nNosa, koji ističe punu uvjerljivost. Posel za ‘svijet’.To je on. Naš ‘cekin’. Rakitić, u stožeru zapovjedništva, snajperski oboružan. Gdje je bilo rupa, eto ti, njega.  Mario Mandžukić, povratnik punih motora. Jednostavno, on je  takav. Za sve. Protiv svakog. Borac. Kick-offer. Dodavač, Pucač. U međuprostoru, ispod visokog krova, Brozović. Čak, iznad posljednjih nastupa. On je, s desna, hrvatskom Kataloncu. Kramarić je dobio ‘svoje’. Desetak minuta vele-završnice. Umjesto Kalinića. Trkač s lijeva, Perišić, napet ko’ puška.

Bomba Karaiskisa

Na vratnici jednog od golova, na Karaiskakisu je njegova bomba Zvonila je   kao veliki cimbalo. Jedino ozbiljno uzvrata ‘repasaža’. Štoperi su, iako ne u klasici nekadašnjih rasporeda, borbeni Lovren i čak navalno- prisutni Vida. Na strani, uz vanjsko crtovlje su odlučni Vrsaljko, koji s tim brcima djeluje ozbiljnije, uvjerljivije i Strinić, koji nosi, na vlastitim leđima, čitav jedan teret domovinskog ratovanja. Spreman. Na golu je, pomalo, teatralan Subašić. Građanin Monaca. Azurna obala. Bolji, s ‘ djecom Pireja,’  nego u Maksimiru. Nosom je zavirio u ovo bure puno baruta, tihe jenjave, Mitrović. Odmjeren i proračunat, s visokom idejom naleta. I, napada. Vatreni su,  u čvrstoj šaci Zlatka Dalića. Od danas,sigurno izbornik Vatrenih. I, sutra. Uskakali su, s pozivnicom i zelenim kartonom, uvijek gladan gola i onaj, Nikola, koji dolazi, ni manje ni više iz dobre familije Vlašićevih. Brat slavne Blanke, koja još sprema svoje letenje preskocima  u vis. Evo, da pokopamo Grke. S njima je bilo dosta bahćenja. Ispitivanja.Propitivanja.Jednostavno, oni nisu Hrvati. Čak i onda kad a su bacali svoju zadnju kocku:Anerriphto kybos. Okrenula je pismo. Bio je to kraj. Ajmo Vatreni! Pjevajmo puna grla, do jutra. I sutra. Mi smo ‘Rusi’.Očekivalo se. I – strepilo. U posljednjim metrima, upaljeni su mlazni motori, koje Grci nisu imali. Unatoč teškoj povijesti i kulturi. Pitija je ostala zabijena o svoje kamene Delfe: idis redibis…preveli bi Latini….!Otišli su i neće se vratiti. Ne sve tamo, do ljeta Gospodnjeg, idućeg. Hrvatska je iskazala svoju odlučnost. Imala je hrabrosti. Znala je što hoće.  Kažu: karakter. Otišlo se u navalu. Zabila „ firerica“ u Zagrebu, bez odluke u Ateni. I, više nije ni trebalo. Ćirino hrvatstvo našeg nogometa, dobilo je svoju svjedodžbu. Mi smo u krugu, hej,  Svijeta. U njegovu zagrljaju. Koliko čujem, se bumo strpali, negdje, blizu Petrov grada. Da sam ja taj, i ja bih tamo. U ljeto, tamo će biti – svježe. Čekajmo Nyon! Ždrijeb. Skupinu. Kao staru kantu. Navucimo, još jednom gojzerice, ako treba i Hosove majice i idemo, u boj. Ti smo. Borci. Vatrenjaci! Kad treba, mi možemo –  puknuti –  i Engleze! Mi smo okretali, nama neugodne Nijemce. S Brazilom se gubilo, na kratko. Više slučajem. Dakle, ovaj je naraštaj Vatrenih nagrađen za naše stare slave….Wir marschieren. Idemo mi. Tu smo. Naši su cajti. Gledao sam tu Djecu Pireja, mirno. Bez straha. Rekli su svoje. Prije deset dana. Sada, nisu bilo drugačiji. Optimalniji. No, za dobiti jednu Hrvatsku s tolikom razlikom u domaćim golovima, treba neka druga meljava. Ova je za bazlamaču. Ne, i za tortu. Naši su računi s Grcima, čisti. O njima. Jednog lepog dana. ne – sutra. Imaju oni, svoju košaricu. I Srbe, koji švercaju kartama Hrvatima, za ogled stoljeća, koji to nije bio. Utakmica tihog obračuna. Čak i športska. Dobili smo daha. I duha. Imamo snage. I – ljude. Od kremena. Znamo  točno kaj hoćemo. I , naša je ova utakmica, čista. 0:0! Iako je lopta, statistički,  bila Grka! Sveta. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Iz Sabora
  #1 Iz Sabora 14 studenoga, 2017, 01:11

  Jeli Pupovac navija za Hrvatsku ili Plenkovica?

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 14 studenoga, 2017, 11:30

   Ne znam kakve” rekvizite “ima uz sebe……jel fućkaljku ili zviždaljku….zastavu ili barjak….šal ili okovratnik…

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. zagorski veseljak
  #2 zagorski veseljak 13 studenoga, 2017, 19:31

  MISLIM DA SE U PIREJU PLESAL DRMEŠ MESTO SIRTAKIJA….I TO ONAJ DOK NE PUKNU ŽICE NA TAMBURI…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 13 studenoga, 2017, 19:28

  Ovaj Amigov članak je super.
  Još je bolja ona karikatura euroCinika sa bagom i Ćirom….Stvarno je trener svih trenera sve pogodio.
  Đabe njima Trojanski konj. Mislim da će GRCI iz poštovanja prema HRVATSKOJ iduće godine dolazit k nama na ljetovanje.
  Nek onda preko Tv ekrana gledaju Svjetsko prvenstvo iz RUSIJE S LJUBAVLJU….Samo mislim da ćemo mi bit James Bond 007…….I da će Grci trebat učit Hrvatski….samo da se naši ne ozljede pa da budemo u pravoj formi.
  I da dva desetljeća poslije brončanih Vatrenih opet stanemo na tron.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code