ZDENKO DUKA PONOVNO PREDSJEDNIK HND-a

ZDENKO DUKA PONOVNO PREDSJEDNIK HND-a

26. studenoga, 2011.

hnd

Dosadašnji predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, kolumnist riječkog Novog lista,  ponovno je izabran za predsjednika krovne novinarske udruge s mandatom od četiri godine.

FOTO: RAJKO ŠOBAT

Kandidati za predsjednika (s lijeva) Boris Vincek, Željko Peratović, Zdenko Duka, Nikola Kristić

U drugom krugu glasovanja Duka je s 43 glasa pobijedio svog protukandidata Nikolu Kristića s HRT-a za kojega je glasovo 31 član izborne skupštine. Tri su listića proglašena nevažećim.

Duka je izabran u drugom izbornom krugu, s obzirom da u prvom glasovanju niti jedan od četiri kandidata nije dobio dovoljnu većinu. U prvom su se izbornom krugu za ovu funkciju natjecali i slobodni novinar Željko Peratović te Boris Vincek iz Glasa Istre.

Predsjednik je izabran tajnim glasovanjem, a u drugi su krug ušla dva kandidata s najvećim brojem glasova.

U svom je izbornom programu Duka istaknuo da se zalaže za ‘čisto, zdravo i neoprano vlasništvo u medijima’, a kao najveće neprijatelje profesije ističe cenzuru i autocenzuru.

Smatra da bi se trebao povećati novinarski utjecaj na uređivačku politiku medija, s obzirom da se bez novinara, prema važećim zakonima, ne mogu birati ni glavni urednici medija.

Kao jedan od najvažnijih problema Duka je istaknuo narušavanje i ukidanje materijalnih i radnih prava novinara, zbog čega HND, kako je uvjeren, mora intenzivnije surađivati sa Sindikatom novinara Hrvatske.

Duka i Kristić snage su odmjerili i prije četiri godine kada je na skupštini u Opatiji novinar zagrebačkog dopisništva Novog lista pobijedio za jedan glas.

Skupština HND-a izabrala je i nove članove izvršnog i nadzornog odbora, Novinarskog vijeća časti, statutarnog odbora, financijskog povjerenstva te upravnog odbora Novinarskog doma i Fonda solidarnosti “Vladimira Majera«.

Nakon skupštine u subotu će se također u Novinarskom domu održati tradicionalni Dani novinarstva, a tema je »Mediji: Javno, privatno, strano vlasništvo«. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code