ZBOG ULASKA U EU ZATVORENO JE TRI TISUĆE MALIH FARMI

ZBOG ULASKA U EU ZATVORENO JE TRI TISUĆE MALIH FARMI

11. rujna, 2014.

 

71e4476b33a9dec14d42116516b0b7d1 featured article Custom

Hrvatska stranka prava izražava svoje duboko nezadovoljstvo stanjem  u hrvatskoj poljoprivredi koja je  ne činjenjem  mnogih vlada  i ministara poljoprivrede bačena na koljena. 
Štete koje su učinjene nemjerljive su i sa svakim danom sve veće što dovodi do sveukupne devastacije  prostora u Hrvatskoj. Očekivanja od ulaska u Europsku uniju bila su velika i hrvatski seljaci su vjerovali da će, kako im je prezentirano,  doći bolji dani za  hrvatsko selo i seljake. Očekivali su red i europske  uvjete koji podupiru poljoprivrednu proizvodnju.

A što se dogodilo?

 Zbog prekomjernog uvoza  jeftinije  i lošije  uvozne robe  unišena je  prehrambena  i prerađivačka industrija

Petrokemija iz Kutine i Herbos bačeni su na koljena.
Zatvoreno je preko 3000 malih farmi koje su proizvodile mlijeko, umjesto da su se zaštitila mala obiteljska gospodarstva i farme sa 10-15 krava i da od toga  ljudi mogu živjeti.

 Nije tajna da hrvatsko selo na proizvodi dovoljno mlijeka i da se mora uvoziti  ali je tajna da vlada i velike mljekare uništavaju namjerno mljekarstvo jer u EU ima viška mlijeka a najviše u Fracuskoj odakle je vlasnik najače mljekare u Hrvatskoj.

Reforme koje su najavljivane u pratećim službama nisu se pomaknule s nulte točke. Reforme selekcijske, savjetodavne i veterinarske službe nitko se ne usudi pokrenuti i prilagoditi ih potrebama sela i seljaka

Te tri službe žive lijepo na leđima seljaka i funkcioniraju kao svete krave. Poseban problem na koji su uzgajivači mlijeka jako osjetljivi, a problemi u mljekarstvu su majka svih problema u poljoprivredi, je problem analize i kontrole  kakvoće mlijeka  u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka u Križevcima koji nepovoljno djeluje na  proizvodnju jer pravilnik koji regulira ovu problematiku ide na štetu seljaka i malih prozvođača.

 Hrvatska stranka prava predlaže  da se osnuje Fond mljekarstva u koji bi se slijevala sredstva  od svakog prodanog mliječnog proizvoda u visini od 0,5% cijene i direktno se vraćala  hrvatskim seljacima koji se bave prizvodnjom mlijeka u Hrvatskoj.

Stanje u poljoprivredi  kao  temeljnoj grani  hrvatske  industrije, ujedno i strateškoj industriji svake države mora se pod hitno  transformirati jer  sadašnje stanje  rapidno uništava  hrvatsku poljoprivredu.
Pokusi koje su svi dosadašnji ministri poljoprivrede  radili u svom sektoru uvijek su završavali gubitcima najslabijih u lancu poljoprivredne proizvodnje. Ministri su se bavili samo za  njih profitabilnim  procesima, neki su  nakon što su riješili „svoje poljoprivredne probleme“ bježali s ministarskih fotelja, dok je  jedan od njih ogulio nekoliko tona krompira.

 Uz  sve ostale koji su  koji su  „žestoko“ gurali Hrvatsku  u Europsku uniju i koji su odgovorni za sadašnje stanje u kojem se poljoprivreda nalazi, po nama najodgovornija je stranka koja u svojem imenu ima selo i seljaka, a imala je i  ministre poljoprivrede koji se nisu proslavili. Odgovorni su,  jer oni su bili ti koji su svojim autoritetom odradili „prljavi“ dio posla u uvjeravanju sela i seljaka da će im u EU teći  med i mlijeko.

 Med koji danas jedemo je kineski, a mlijeko koje pijemo je  francusko, mađarsko ili  dansko.

Povjerenstvo za selo i poljoprivredu
Tihomir Grdinić
T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code