ZBOG TITA IZ HAZU IZBAČENI SVI POČASNI ČLANOVI

ZBOG TITA IZ HAZU IZBAČENI SVI POČASNI ČLANOVI

7. srpnja, 2016.

 

Ovo je skandal, ovo je sramota! Nakon što smo objavili da je među počasnim članovima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) još uvijek i ime Josipa Broza Tita ta je institucija preko noći, u tišini, izmijenila tu dugogodišnju odluku i to na nevjerojatno čudan ili bolje rečeno neprimjeren način. Naime, na njihovoj internetskoj stranici u „rubrici“ počasni članovi sada možete pročitati ovo: „Za počasnog člana može biti izabrana osoba zaslužna za razvoj i napredak znanosti i umjetnosti. Hrvatska akademija danas nema (pocrtao a.) počasnog člana, a među preminulim su počasnim članovima kardinal Franjo Kuharić, nobelovac Linus Pauling, Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, zatim don Frano Bulić, Ljubo Babić, Gjalski, Alfons Mucha, Vlaho Bukovac, Celestin Medović, Ivan Zajc, Dmitrije Ivanović Mendeljejev, Nikola Tesla i niz drugih istaknutih znanstvenika i umjetnika iz svijeta.“

Dakle, oni ne navode da je među tim „preminulim počasnim članovima“ i ime komunističkog vođe Josipa Broza Tita, (sic!), kojeg očito nisu znali kako da se „riješe“ pa su za počasne članove HAZU (ukupno 42) objavili „nadopunu“ da su svi oni, uključujući i njega, bili počasni članovi do svoje – smrt! Stoga, danas, gle čuda, nemaju ni jednog, ali baš ni jednog počasnog člana, osim što su imali mrtve!

A, ako je to tako, onda je to skandal prve vrste. Naime, kako je moguće da 25 godina od stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države nema baš nikog u zemlji ili u svijetu tko je zaslužio da bude njihov počasni član!?

Kako to da ni jedan Junak ili istaknuti sudionik hrvatskog Domovinskoga rata ne može ući na njihov popis „besmrtnih“, tim više što među članovima HAZU ima više onih koji već danas u Hrvatskoj predstavljaju malo, a neki i – ništa?

Osim toga, ako je to tako „zatvorena“ institucija, zbog čega se u našoj državi ne osnuje još jedna Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, zbog čega mora i treba postojati samo jedna, u kojoj ima i bilo je mjesta i za komunističkog zločinca Josipa Broza Tita, ali ne i za brojne druge, prije svega Hrvate, istinske, velike znanstvenike i umjetnike?

Mladen Pavković

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code