NAJNOVIJE NA PORTALU

ZBIRNO IZVJEŠĆE 24. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 24. KOLA PRVE HNL

10. ožujka, 2015.

ri loko
U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 24. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

GNK DINAMO – NK ZAGREB 2 : 0

 

Utakmica 24. kola Prve HNL odigrana u subotu, 7. ožujka 2015. u 15.00 sati na stadionu Maksimir u Zagrebu. Pred oko 1500 gledatelja odigrana je mirna utakmica, bez posebnih navijačkih ispada, uz iznimku 30. minute kada se sa sjeverne tribine čulo skandiranje „I kolcem i lancem i bokserom u glavu, za Dinamovu slavu!“.

 

NK OSIJEK – HNK HAJDUK 0 : 1

 

Utakmica 24. kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 8. ožujka 2015. u 15.00 sati na stadionu Gradski vrt u Osijeku

Oko 4.500 gledatelja okupilo se na stadionu Gradski vrt, a među njima je bilo više od 500 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), dok je na posebno odijeljeni dio sjeverne tribine pristiglo između 350 i 400 članova Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka). Već na samom početku (9.minuta) Torcida skandira „Osječke pičke“, što ponavlja i u 31. minuti. Iako je Torcida bila mirnija nego na prijašnjim utakmicama u Osijeku, zabilježili smo još nekoliko ispada. U 24. minuti bacili su 1 baklju koja je pala pred sam gol Osječana, a u 45. minuti čuju se zaredom dvije petarde, a jedna baklja završava preko ograde na tartan stazi.

U drugom poluvremenu Torcida u 57. minuti skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, u 82-oj se čuje jedan topovski udar, te u 89. minuti bacaju jednu petardu na tartan stazu.

Osječka Kohorta bila je mnogo aktivnija od splitskih navijača. Uz pjesme podrške nije izostala pirotehnička izvedba, pa u 21., 22. i 24. minuti pripadnici Kohorte pale dimne kutije, pa bacaju najprije tri, a onda po jednu dimnu kutiju na tartan stazu, a sve to popraćeno je s nekoliko petardi, pa ih je službeni spiker morao upozoriti i zamoliti da prestanu s takvim ponašanjem. Uz to u 38. minuti skandiraju „Gazi, gazi tovara“, što su ponovili i u 60. i 90. minuti. (Sva takva i slična skandiranja u uputstvima UEFE tretiraju se kao regionalni rasizam). Ni u drugom poluvremenu nije izostala pirotehnička izvedba Kohorte, pa u 54. i 79. minuti bilježimo po jedan topovski udar, a u 87. zapaljena je jedna baklja.

 

NK LOKOMOTIVA – HNK RIJEKA 1 : 0

Utakmica 24. kola Prve HNL odigrana je 9. ožujka 2015. g., u Zagrebu, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

Pred oko 900 gledatelja, od kojih otprilike 100 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka) odigrana je utakmica bez ozbiljnijih navijačkih izgreda.

Valja jedino izdvojiti već uobičajene neprimjerene povike i skandiranja („HNS pederi, nogomet ste sjebali!“ i „Jebo vas Mamić!“), koji su dolazili s dijela stadiona gdje je bila smještena Armada, i to samo u dva navrarta; nakon što je sudac poništio pogodak gostiju zbog spornog zaleđa (u 9. minuti), te nakon što je dosuđen kazneni udarac iz kojeg je domaćin postigao jedini pogodak na utakmici (u 90. minuti).

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code