NAJNOVIJE NA PORTALU

ZBIRNO IZVJEŠĆE 23. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 23. KOLA PRVE HNL

3. ožujka, 2015.

1-HNL1

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 23. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

GNK DINAMO – RNK SPLIT 2 : 0

Utakmica odigrana u subotu, 28. veljače 2015. u 15.00 sati, u Zagrebu na stadionu u Maksimiru, pred oko 1.500 gledatelja od čega oko 30 pripadnika BBB Fan Club (navijačka skupina GNK Dinama) smještenih na sjevernoj tribini. Utakmica je protekla u korektnoj navijačkoj atmosferi uz nekoliko iznimki. Na samom početku utakmice BBB Fan Club istaknuli su transparent na kojem je pisalo: “Šimić& CO odjebite od Dinama. 90-ih se niste družili po tribinama. Bolio vas je kurac za navijače… Bile su vam bitne samo visoke plaće!” U 11. minuti skandiraju “I kolcem i lancem i bokserom u glavu! Sve za Dinamovu slavu!”, a u 77. minuti “SDP pederi, nogomet ste sjebali”.

 

HNK RIJEKA – NK SLAVEN BELUPO 1 : 1

 

Utakmica odigrana 28. veljače 2015. u 17.00 sati u Rijeci na stadionu Kantrida.

Utakmicu u Rijeci pratilo je oko 6.000 gledatelja, od kojih gotovo 1.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), a navijači gostujuće ekipe nisu primjećeni.

Armada je snažno bodrila riječku ekipu, a u nekoliko su navrata izašli iz okvira sportskog navijanja i ponašanja. U tri su navrata (20., 22. i 82. minuta) skandirali „Podravske pičke“, a to su u 53. minuti popratili i pjesmuljkom „Mrzim purgera, mrzim tovara, riječka Armada“. U 34. i 71. minuti ispalili su dvije petarde, a u 61. minuti čuo se i topovski udar. Ni to im nije bilo dovoljno pa su 69. minuti upalili nekoliko bengalki, a dvije su upaljene baklje bačene preko ograde na tartan stazu. Sve to popraćeno je paljenjem bljeskalica.

 

NK ZAGREB – NK OSIJEK 0 : 4

 

Utakmica odigrana 1. ožujka 2015.u 15.00 sati na stadionu u Kranjčevićevoj.

Svega nekoliko stotina gledatelja okupilo se na utakmici zagrebačkog i osječkog prvoligaša, a među njima primjećeno je 40-ak pripadnika „Kohorte“ (navijačka skupina NK Osijeka), te 10-ak „Bijelih anđela“ (navijačka skupina NK Zagreba).

Kohorta je cijelu utakmicu na jednom od svojih transparenata držala poruku „Mrzim HNS“, a u više su navrata zapjevali „Ale, ale, Osječe ale, jebemo HNS“. Tomu su u 25. minuti dodali i skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a na samom početku utakmice, u 5. minuti, čulo se i skandiranje „Purgerske pičke“. U 71. minuti zapalili su jednu dimnu kutiju.

“Bijeli anđeli” jedva da su se i čuli, a zabilježili smo njihovo skandiranje u 6. minuti „Jebo vas Mamić“

HNK HAJDUK – NK ZADAR 2 : 2

 

Utakmica odigrana u Splitu na stadionu Poljud, 01. ožujka 2015. pred oko 6.000 gledatelja od čega oko 1.500 pripadnika Torcide (navijačka skupinaHNK Hajduk) .Već u 4. minuti Torcida pali baklju, u 9. dimnu bombu (narančastu), pa u 12. baklju a 13. minuti dimnu bombu.

Torcida pjeva “Život je kartanje, kurve i tučnjave. Alkohol, droga i to je sve, ja te volim Hajduče”

Nakon vodstva 2:0 gostujuće momčadi, u 19. minuti Torcida pali dimnu napravu.

Potom u 20. minuti skandiraju “Igore, Srbine” (Igor Štimac, trener NK Zadra) a potom “Štimac Turčine, napuši se kurčine” i naposlijetku “Jebo te Mamić”.

U 23. minuti jedna baklja, a potom skandiranje u 26. minuti “Štimac Turčine napuši se se kurčine” i “Jebo te Mamić”

U 34. minuti, nezadovoljni igrom svoje momčadi, navijači Torcide skandiraju “Igrajte pičkice” (višekratno).

U 35. minuti dimna naprava, a potom topovski udar, u 37. minuti baklja, u 38. baklja i slabiji topovski udar, u 39. i 41. minuti dimna naprava.

U 42. Torcida skandira “Igrajte pičkice”, što ponavljaju u 45. i 46., sve do 48. minute.

U 54. minuti Torcida pali baklje od kojih 9 pada na tartan stazu iza Hajdukovog gola (sjever), a jedna pada na travnjak van igrališta. U gledalištu je istovremeno upaljeno još 10 baklji, a ostatak gledališta ovu je piromansku feštu popratio snažnim zviždukom.

U 57. minuti jedna baklja i jedna dimna bomba. Potom Torcida pjeva “Život je kartanje, kurve i tučnjave! Alkohol, droga i to je sve , ja te volim Hajduče”, aktivirana je i baklja, u 61. dvije baklje što je publika popratila zviždukom, nakon toga Torcida ponovno pjeva “Život je kartanje, kurve i tučnjave! Alkohol, droga i to je sve , ja te volim Hajduče”.

Po završetku utakmice Torcida je izviždala vlastite igrače. Potom im skandiraju “Dobit ćete batine”.

Ovaj puta “bizarne” detalje navijanja kao što su “Igrajte pičkice” i “Dobit ćete batine” prenijeli su svi elektronički mediji.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code