ZBIRNO IZVJEŠĆE 26. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 26. KOLA PRVE HNL

18. ožujka, 2014.

0910osijek-hajduk10 Custom

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkog nasilja promatrači HHO-a pratili su utakmice 26.kola Prve HNL i zabilježili sljedeća događanja:

 HNK RijekaNK Lokomotiva 3 : 2

Utakmica 26. kola Prve HNL odigrana u Rijeci, 15. ožujka 2014. na stadionu Kantrida u 19.00 sati. Susret HNK Rijeke i NK Lokomotive okupio je oko 5.000 gledatelja, među kojima je bilo blizu 1.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), dok gostujući navijači nisu primjećeni. Navijači su većim dijelom korektno pratili utakmicu bodreći riječku momčad. Ipak, zabilježeno je nekoliko ispada. U četri navrata (22.,46., 66. i 87. minuti) skandiralo se „HNS pederi, nogomet ste sjebali“,  a u 22. i 66. minuti, nakon nekih odluka sudaca, čulo se „Jebo vas Mamić. Pirotehničkih ispada nije bilo.

NK OsijekHNK Hajduk 1 : 1

Utakmica 26. kola Prve HNL odigrana 16. ožujka 2014. u Osijeku na stadionu Gradski vrt u 19.00 sati.

U Gradskom vrtu okupilo se gotovo osam tisuća gledatelja da bi pogledalo susret osječkog kluba, koji se bori za opstanak, i splitskog Hajduka koji aspirira na sam vrh prvoligaške ljestvice. Među gledateljima primjećen je velik broj pripadnika obje navijačke skupine. Prema slobodnoj procjeni okupilo se preko 1.500 članova Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk), te 500-600 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek). Zanimljivo je pripomenuti da je Torcida sve do 60-ih minuta, vrlo korektno navijala za svoje ljubimce, a jedine ispade zabilježili smo sa strane Kohorte. Tako već u 9. minuti Kohorta pjeva pjesmuljak s refrenom „Jebi se, jebi Splite”, a u 18. minuti pale jednu, a u 23-oj još jednu baklju. Odmah potom (24. min.), Gradskim vrtom odjekuje „Gazi, gazi tovara…“ i pali se dimna bomba. U 29. minuti opet dimna bomba i jedna baklja, a u 34., 35. i 36. minuti Kohorta pali bljeskalice i jednu dimnu bombu. Poluvrijeme Kohorta završava skandiranjem „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

U drugom poluvremenu budi se Torcida i u 63. minuti počinju skandiranjem „Osječke pičke“, a Kohorta odmah (64. minuta) odgovara s „Gazi, gazi, tovara“ i „Tovarske pičke“, na što Hajdukovi navijači odgovaraju s „Jebo vas Mamić“ , što ponavljaju i u 65. minuti. Očito iznervirana igrom svojih ljubimaca, Torcida pojačava ton i u 68. minuti snažno skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, „Šukeru, Turčine, napuši se kurčine“, te „Osječke pičke“. No, bio je to tek uvod u pirotehničko orgijanje koje počinje u 71. minuti. Torcida najprije pali pet-šest baklji i baca jedan topovski udar, da bi odmah potom bacila sedam baklji na teren od kojih dvije padaju uz sam gol osječkog vratara. Kohorta na to, u 72. minuti, uzvraća skandiranjem „Cigani, Cigani“, a službeni spiker poslije svega upozorava da će utakmica, ukoliko se nastavi ovo divljanje, biti prekinuta. Ovo upozorenje očito je smirilo obje navijačke skupine i do kraja više nije bilo ispada. Zabilježili smo da je nekoliko minuta po završetku utakmice Torcida, čekajući odlazak sa stadiona, upalila nekoliko baklji.

GNK Dinamo- NK Istra 1961 6:0

Utakmica 26. kola Prve HNL odigrana je u Zagrebu pred oko 4.000  gledatelja, od kojih je bilo oko 800 pripadnika (anti)navijačke skupine BBB (oni sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo), te  20-ak pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istra 1961). Okupljanje BBB započelo je na Kvaternikovom trgu oko sat i pol prije utakmice. Policija je ovaj puta bila spremna i već je na mjestu okupljanja oduzela nekoliko eksplozivnih naprava tzv. topovskih udara. Nekoliko stotina navijača, uz pratnju specijalne policije, marširalo je Maksimirskom ulicom prema stadionu skandirajući “Za dom” istovremeno s ispruženim rukama u nacistički pozdrav. Među BBB primjećen je i stanovit broj roditelja sa  djecom. Prilikom ulaska na stadion redari i policija proveli su rigoroznu kontrolu i oduzeli veći broj pirotehničkih sredstava. Zbog pretresa dio navijača ulazio je na istočnu tribinu još gotovo pola sata nakon početka utakmice. Dio navijača, koji se nalazio na “specijalnom” popisu, nije ni pušten na stadion.

Prije početka utakmice spiker je svim BBB čestitao 28. godišnjicu osnutka, što je dio BBB na istoku popratio zviždukom. Među navijačima BBB na istočnoj tribini, primijećen je veći i manji transparent s prekriženom glavom Zdravka Mamića. Zbog takvog znaka Dinamo je već platio kaznu, kad je isti transparent bio istaknut na utakmici u Odesi, što, ukratko, znači da UEFA zabranjuje takve znakove na stadionima.

Već prije početka utakmice na  istočnoj se tribini skandira “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje”, i to nekoliko puta, a BBB to ponavljaju i u 25., 46.., 48., i 69. minuti.

U 49. minuti BBB skandiraju “Braća Mamić, ole, ole, pušite kurčine, ole, ole,…”. U 69. minuti BBB skandiraju “Doći će i taj dan, odjebat će narkoman”, a u 70. minuti, nakon petog gola “plavih”, BBB pale jednu dimnu bombu i u znak protesta (razočaranja!?) što Dinamo vodi s 5:0, u 71. minuti napuštaju stadion.

Doista je presedan u povijesti navijaštva, da navijači kluba kojega podržavaju, napuste stadion, razočarani što njihovi ljubimci ostvaruju visoku pobjedu, u ovom slučaju što njihov klub vodi s 5:0!

Inače, za vrijeme cijele utakmice, na reklamnim displejima ispod istočne tribine puštane su poruke “Ne nasilju, ne rasizmu”. Očito, za neke to nije bilo dovoljno razumljivo, pa je prema dostupnim podacima policija privela 24 navijača.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednikT

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code