ZAVRŠILE 56. VINKOVAČKE JESENI

ZAVRŠILE 56. VINKOVAČKE JESENI

19. rujna, 2021.

 

Ulicama Vinkovaca, u nedjelju 19. rujna, će proći Svečani mimohod sudionika 56. Vinkovačkih jeseni. Najposjećenija i najspektakularnija priredba ove rujanske manifestacije još jednom će u grad na Bosutu donijeti raskošno bogatstvo tradicijske baštine, narodno ruho koje se s ponosom nosi i pjesmu koju su nam u srca usadili naši stari.

Na poznatom potezu od križanja Zvonimirove i Gajeve, Zvonimirovom, pješačkom zonom, Dugom te Genscherovom ulicom do stadiona Cibalije Vinkovčani i njihovi gosti sutra će od 10 sati pratiti folkloraše u mimohodu koji će, ne sumnjamo, još jednom izazvati divljenje i ponos.

Mimohod će predvoditi Vinkovačke mažoretkinje, Osječki puhački orkestar, Mažoretkinje Nuštar, Hrvatski Sokol Vinkovci, Vinkovački šokački rodovi, KUD „Tkanica“ u starogradskoj odjeći i Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010. I dok prošle godine u Svečanom mimohodu nije bilo gostujućih skupina, ovoga rujna bit će ih više nego ikada. Pozivnicu je dobilo najviše društava do sada, njih čak 28, a sudjelovat će i jedno društvo iz BiH te jedno iz Srbije. Naše domaće bogatstvo pokazat će 36 kulturno umjetničkih društava, društva koja već godinama dišu za Vinkovačke jeseni. Topot konja odjekivat će i ovoga rujna našim ulicama kada će na kraju svečanog mimohoda biti održana revija svečano urešenih konjskih zaprega i okićenih konja. Ovu atraktivnu sliku s nestrpljenjem iščekuju svi posjetitelji, a posebno lipicanci i njihovi ponosni vlasnici.

Brojni folkloraši i konjogojci te čuvari tradicije, njih gotovo četiri tisuće, još jednom će se pobrinuti da u našem gradu zablista sve ono blago prekrasnih i raznovrsnih narodnih nošnji i običaja, da se čuju izvorna pjesma i instrumenti, pocikivanje i topot gizdavih lipicanaca. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO-MARXISTA
    #1 FRANO-MARXISTA 23 rujna, 2021, 19:44

    LIJEPA MOJA ,PLEMENITA I BOGATA SLAVONIJO ,SVAK TE KORISTI A TEBI NAJMANJE OSTAVLJAJU .ALI TI SI SVOJIM ŽITNIM POLJIMA , SVOJOM TRDICIJOM , KOJI SU SVE ODRAZ BOGATSTVA TVOGA DUHA , PA SE JA PRIDRUŽUJEM DA TI PORUĆIM, NEDAJ SE KATOLIČKOJ CRKVI U ROPSTVO , JER JE ONO NAJOPSNIJE ZA VAS ,JER VEŠE OBIČAJE I BOGATSTVO DUHA ,POD SVAKU CIJENU ŽELI KLERIKALITIRATI ,ŠTO ZANAČI UNAJMITI VAS SVOJIM MITOVIMA NA POSLUŠNOST I VJEROVANJE .

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code