ZAVRŠILA BERBA MASLINA NA KORČULI

ZAVRŠILA BERBA MASLINA NA KORČULI

3. prosinca, 2016.

 

 

Berba maslina na otoku Korčuli odvija se uglavnom tijekom studenoga i završava početkom prosinca, a dnevna norma branja je oko 50 kilograma po osobi. Prema dostupnim statističkim podacima prosječna korčulanska obitelj ima oko sto stabala maslina.

Zapisi o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja s otoka Korčule sežu daleko u povijest. U današnje moderno doba postaje sve važnije odakle dolazi hrana koju jedemo. Izvornost proizvoda te provjerena kvaliteta iza koje stoji višestoljetna tradicija mogu biti značajna vodilja za odabir namirnica.

Među hrvatskim autohtonim sortama maslina, posebno se ističu one sa zapadnog dijela otoka Korčule i to: lastovka, drobnica i oblica. Najveći udio ulja na Korčuli dobiva se iz sorte «lastovka» koja obiluje polifenolima za koje je utvrđeno da su prirodni antioksidansi i koji štite od ubrzanog starenja a koristi se u specijalitetima mediteranske kuhinje, te za sve vrste salata od povrća. Od hrvatskih autohtonih sorti maslina one s otoka Korčule predstavljaju jedinstveni hrvatski proizvod i nose oznaku izvornosti EU. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code