ZAŠTO SE NAJZNAČJNIJA NAGRADA JOŠ ZOVE PO NAZORU?

ZAŠTO SE NAJZNAČJNIJA NAGRADA JOŠ ZOVE PO NAZORU?

12. rujna, 2017.

 

 

Prigodom imenovanja druga Josipa Broza – maršalom Jugoslavije, a što je zabilježio „Vjesnik“ 13. prosinca 1943. Tada je naglasio da maršalstvo ima svoj izražaj i u vanjskom znaku, u maršalskoj palici, koja je od plemenitog drva izrađena, obojena i zlatom okićena. Titova palica bit će drukčija. Dat ćemo mu – kazao je Nazor – počasnu palicu od drva hrastova ili od drenovače, koja raste u šikarju naših bosanskih šuma, ali ne načičkanu, nego sa svim čvrstim čvorovima i kvrgama, pa nek ta maršalska Titova palica bude – u nuždi i potrebi, za lubanje naših neprijatelja, za nametnike i za otimače –ne samo čvrst štap, nego i nemilosrdna batina!Da, i tako je govorio drug Nazor, koji je na kraju uvijek uskliknuo: „Zdravo, druže Maršale!“ E, sad se postavlja pitanje: zbog čega se najveća hrvatska državna nagrada zove po imenu ovog partizana i komuniste, zar u Hrvatskoj

Napisao: Mladen Pavković

Najveća i najznačajnija državna nagrada u Republici Hrvatskoj, koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja, godinama nosi ime po partizanu, komunisti, pjesniku i političaru Vladimiru Nazoru (1876.-1949.).

Osim što je riječ o prevrtljivom političaru i pjesniku (tko god je bio na vlasti pisao mu je srcedrapajuće pjesme.), riječ je i o prvom tajkunu nakon II. svjetskog rata, koji se među ostalim uselio i u vilu jedne židovske obitelji.

Dekreti o progonima

Kad je bio prvi predsjednik Prezidija Sabora SRH, bio je suglasan i potpisivao je „dekrete“ o progonu, mučenju, zatvaranju i ubijanju nevinih hrvatskih domoljuba. (Takvo je bilo vrijeme.).

Kad je „malim čamcem preko Kupe“ otišao u partizane nije se borio i zalagao za samostalnu Hrvatsku, već onu po Staljinovu modelu, Hrvatsku u okviru Jugoslavije, na čelu sa maršalom Titom. Poglavito je ostao zapažen njegov govor kao predsjednika ZAVNOH-a o Titovoj maršalskoj palici, prigodom imenovanja druga Josipa Broza – maršalom Jugoslavije, a što je zabilježio „Vjesnik“ 13. prosinca 1943. Tada je naglasio da maršalstvo ima svoj izražaj i u vanjskom znaku, u maršalskoj palici, koja je od plemenitog drva izrađena, obojena i zlatom okićena. Titova palica bit će drukčija. Dat ćemo mu – kazao je Nazor – počasnu palicu od drva hrastova ili od drenovače, koja raste u šikarju naših bosanskih šuma, ali ne načičkanu, nego sa svim čvrstim čvorovima i kvrgama, pa nek ta maršalska Titova palica bude – u nuždi i potrebi, za lubanje naših neprijatelja, za nametnike i za otimače –ne samo čvrst štap, nego i nemilosrdna batina!

Da, i tako je govorio drug Nazor, koji je na kraju uvijek uskliknuo: „Zdravo, druže Maršale!“

E, sad se postavlja pitanje: zbog čega se najveća hrvatska državna nagrada zove po imenu ovog partizana i komuniste, zar u Hrvatskoj, poglavito nakon Domovinskog rata, nema baš ni jednog pisca koji je zaslužio nešto takvoga?

Stoga pozivamo u prvom redu Ministarstvo kulture RH da odmah briše ime ovog odanog Titovog „stihoklepca“ sa ovog priznanja, jer taj u vrijeme kad je bio na čelu hrvatskog Sabora nikada, ali nikada ne bi dozvolio da se tijekom totalitarističke vladavine Tita i partije neka slična nagrada naziva imenom nekog značajnog hrvatskog domoljuba!

(Takvo je bilo vrijeme!)

Crna Gora plaća odštetu

Crna Gora, koja je uz Srbiju, zločinačku JNA i domaće izdajice, bila agresor na Republiku Hrvatsku, odlučila je platiti dio ratne odštete Republici Hrvatskoj! Onima koji su dosad, u proteklih nekoliko godina, podnijeli sudovima u Crnoj Gori zahtjeve u svezi ratnih zločina i ubojstva civila početkom 90-tih godina, odšteta je već odobrena i to u 145 slučajeva. Zahtjeve za odštetu su podnijele žrtve ili članovi njihovih obitelji, pretežno Muslimana i Hrvata. Odštetu je u slučaju logora „Morinj“ tražilo 250 bivših zatvorenika iz Hrvatske i, kako navode srbijanski mediji, njima će biti plaćeno oko milijun eura. Bit će to mala satisfakcija za sve ono što su Crnogorci činili u Domovinskome ratu.

Za zločine u logoru Morinje kod Kotora osuđena su samo četvorica rezervista JNA na ukupno 12 godina zatvora. Toliko je dobio nevini hrvatskih branitelj Veljko Marić u Beogradu za – ništa!

Sad se postavlja pitanje: što čeka Srbija? Što čeka Hrvatska da ne traži odštetu od ove države, kojoj je pripadala i zloglasna JNA? Hrvatska bi trebala zatražiti ratnu odštetu i od hrvatskih izdajica, dezertera i profitera, jer dok su drugi ginuli, oni su se bogatili!

Svima koji su se na bilo koji način u vrijeme rata obogatili treba uzeti imovinu, i sve što su nezakonito stekli, a ne da nam ti i takvi danas govore: Tko vas je tjerao u rat? No, ima i onih koji kažu – za koga ste se borili, taj neka vam plati, a ne da novce tražite od nas koji smo u vrijeme Domovinskog rata bili „mirotvorci“ ili pak koji smo pobjegli od ratnih razaranja!

Zanimljivo je da su većina onih koji nisu sudjelovali u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu danas „ugledni i cijenjeni“ građani, baš kao i oni koji su sudjelovali samo iz razloga da se što više obogate!

Pitanje ratne odštete već je odavno kod nas trebala biti „top tema“br. 1., a ne da su od toga važnije sve ploče i svi pozdravi! T

10 komentara

Uskoči u raspravu
 1. leonardo dora
  #1 leonardo dora 17 rujna, 2017, 23:30

  LEONARDO DORA | Halo, Apakah Anda mencari Keuangan / Pemberi Pinjaman yang sah dan terpercaya? Apakah Anda memerlukan pinjaman? Apakah Anda memerlukan bantuan keuangan yang mendesak? Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk melunasi hutang Anda atau apakah Anda memerlukan pinjaman modal untuk memperbaiki bisnis Anda? Kami menawarkan semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2% kepada perorangan, perusahaan dan perusahaan dengan persyaratan dan ketentuan yang jelas dan dapat dimengerti. Kami memberikan pinjaman dari jumlah apapun ke tujuan manapun jadi hubungi kami hari ini untuk mendapatkan pinjaman instan hari ini. Kirimkan kami email ke: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. ano...
  #2 ano... 14 rujna, 2017, 09:43

  pavkoviću,valkjda ne misliš da bi se ova “Nazorova” trebala ,valjda zvati po tebi!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 22 rujna, 2017, 20:58

   Ma bravo…dobar odgovor ovom piskaralu koji samo kupi bodove na sebi.
   Boli njega”Đoka” za druge.
   Pa stalno menja kaputa, onak kak vetar pune..

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 13 rujna, 2017, 20:51

  Ostavi politiku Pavkoviću.
  Nazor je bio i ostao cijenjen kao pisac i pjesnik. zaslužio je čovjek da po njemu nosi naziv ova nagrada.
  Pa nisam baš siguran da ima netko poslije Domovinskog po kojem bi nagrada nosila ime.
  Nazora i sad sve generacije čitaju…Upravo u tome nema ništa loše.
  Ovima dečkima svima kapa dolje na komentarima.
  A ti se Mladene sjeti kako si promenil odela u zadnjih trideset let.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Davor f.
  #4 Davor f. 12 rujna, 2017, 17:27

  Ha ha kazu da je nazor bio i homic dobro je bandit jozo i prosao sto se tice nevinosti a sto se tice njegovog useljenja u zidovsku vilu isto je napravio i general major franjo. tahi isto zidovska vila i pisao je poeticne nebuloze o svemiropolisu za razliku od nazora!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Black Jack
  #5 Black Jack 12 rujna, 2017, 13:23

  Platiti će srbi ratnu odštetu sa novcima kojima mi kupujemo otrovanu srpsku hranu kod To Do Rich-a!

  Bagra Jugofašistička!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. mijo basinac
  #6 mijo basinac 12 rujna, 2017, 12:06

  Dobro Mladene,ali Nazor je bio kidnapiran u partizane,upocetku se malo bunio,medjutim kad je vidio da ovi nemajunskrupula,prilagodio se onomu sto nije mogao izmjeniti.
  Tako sam cuo od njegova skolskog kolege i mjestanina sa Braca isto tako prfesora hrvatskog jezika kojeg je Nazor cijenio i posjecivao na Bracu.
  Nazor je bio kasnije uvjeren da je spasio hrvatsku drzavu.
  Hajde recimo da nije odobravao zlocine.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Velebit
  #7 Velebit 12 rujna, 2017, 05:41

  Kako ce Srbi platiti ostetu Hrvatskoj?Kada Srbi vladaju Hrvatskom.Pitajte pupovca.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. klarens
  #8 klarens 12 rujna, 2017, 05:32

  Frfuljavci mali neuki
  ============================
  Vladimir Nazor
  ============================
  Jedan od najvechih hrvatskih sinova
  ============================
  Ukraden ( otet ) od KPJ
  ============================
  Dobro dali su starcu kravu
  ============================
  radi mlijeka, inache bi im vumrl bogec
  ============================
  Trebao je on njima, sve je to njemu
  ============================
  Bilo jasno
  ============================
  Ste vi igdar chuli za REALPOLITIK
  ============================
  Tak su se Njemci osovili natrag
  ============================
  Nakon rata
  ============================
  A mi samo cendramo
  ============================
  I tko nas slusha ????????????????
  ============================
  Samo Srbi i KPJ
  ============================
  A ni jedni nam ne misle dobro

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. ujo
  #9 ujo 12 rujna, 2017, 05:26

  Ujde ti vuk magare. Kako će naplatiti odštetu od Srba,kad oni drmaju Hrvatskom i dan danas preko svojih prečana i hrvatskih partizanskih i komnističkih izroda

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code