ZAŠTO NIKAD NITKO NIJE PRIVEDEN ZBOG KRAĐA U DOMOVINSKOM RATU?

ZAŠTO NIKAD NITKO NIJE PRIVEDEN ZBOG KRAĐA U DOMOVINSKOM RATU?

4. prosinca, 2014.

100398 Custom

Zauvijek je nestalo na desetine tisuća vrijednih predmeta i umjetnina

Napisao: Mladen Pavković

Hrvatska je pravna država. Za to smo se i borili. Pravda i demokracija na prvom su  mjestu. Stoga, svi oni koji su navodno počinili neko kazneno djelo trebaju i moraju odgovarati. Kao što vidimo, Državno odvjetništvo Uskok i ostale službe rade svoj posao i svako malo netko završi u Remetincu ili u nekoj drugoj robijašnici. Te i takve “spektakularne” akcije iznimno dobro prate i pojedini mediji, koji su bolje i više informirani (sic!) od samih navodnih prekršitelja. Čak znaju kad će i tko u koje vrijeme te poglavito gdje biti i uhićen, pa se uvijek pojave na pravom mjestu, kao “slučajno”.

No, je li krivično djelo ako vam netko ukrade kulturno i gospodarsko blago? Svi će reći: pa kakvo je to pitanje, kad se u Hrvatskoj i za ukradenu “kokoš” završi na robiji, da ne bi kojim slučajem ponovili djelo ili utjecali na svjedoke.

KRAĐE PO STANDARDIMA STRUKE

Međutim, kad ste čuli da je netko priveden ili odgovarao za teške krađe u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata, a u kojima su sudjelovali Srbi i Crnogorci, koji su bili agresori na Republiku Hrvatsku? Oni su u to ratno vrijeme, zajedno s pripadnicima zločinačke JNA i domaćim izdajicama, pokrali iznimno veliki broj umjetničkih djela, strojeva i štošta drugoga, iz značajnih tvrtki (Borovo, Saponia, npr.) i sve, ali baš sve, do čega su stigli. Koliko je samo opljačkano hrvatskih kuća, osobito u okupiranim krajevima kao što su bili  Vukovar ili Knin?

Od 2001. do 2013. iz Srbije i manjim dijelom iz Crne Gore, prema nekim izvorima, u hrvatske muzeje, galerije i crkve vraćena su 25.262 pokretna kulturna dobra, dok se za još mnogo više traga (a zapravo ih se više i ne traži).

Dakle, oni koji su otuđili to kulturno blago (vjerojatno za to što ga nisu mogli prodati!?) jednostavno su ga vratili, jer ne znaju što bi s njime. Pa, ti koji su ga vratili vjerojatno su ga i otuđili (ukrali), a s obzirom da je riječ o pravom bogatstvu trebali su i odgovarati, tim više što su i Srbija i Crna Gora pravne države. Ali, ništa od toga. Hrvatska je sretna da im je okupator barem nešto vratio, a okupatori su pak još više radosni što su se opljačkano, s kojim ne znaju što će, vratili. I pojeo vuk magare.

Da komedija bude još i veća Srbi i Crnogorci postavljaju i pitanje: je li ono u ratu devedesetih otuđeno i ukradeno, kako ističu hrvatski političari, ali i branitelji, ili je samo sklonjeno na sigurno? U Beogradu je početkom rata osnovan i poseban krizni stožer čiji je zadatak bio da se s određenih hrvatskih područja evakuira pojedine predmete ili kompletne riznice. Srbi danas naglašavaju da su to blago  “evakuirali” ( mi kažemo otuđili) “stručnjaci” (lopovi)  iz kulturnih institucija Srbije. Oni su to, nadodaju, otuđili (krali) po najvišim  standardima struke, a u skladu sa važećim europskim i svjetskim konvencijama! Da pukneš od smijeha!

Te koji su “spašavali” kulturno i ino blago iz Hrvatske okupatori nazivaju “dobrotvorima”, a mi pljačkašima i tražimo da svi oni koji su u vrijeme Domovinskog rata krali po Hrvatskoj i to vozili (uz pomoć zločinačke JNA) u Srbiju i Crnu Goru budu kažnjeni – po zakonu, tim više što je zauvijek nestalo na desetine tisuća vrijednih predmeta. Naime, Srbi i Crnogorci nisu samo pljačkali gospodarska i kulturna blaga, već i  vrijednu dokumentaciju.

Ili, drugim riječima, sve što su stigli! (Čak i opeku s pojedinih kuća!)

Srbi sada okreću ploču, pa traže, da ti pamet stane, da Hrvatska goni i kazni sve one koji su u vrijeme rata uništavali srpsku imovinu. Naime, s takvom politikom, koju recimo podržava Documenta ili Sava Štrbac, ispada da su i na tom polju (krađa i uništavanja) jedni i drugi bili isti. Kad ste primjerice čuli da su Hrvati u vrijeme Domovinskog rata pljačkali, odnosno kako Srbi vele, “sklonili” vrijedno kulturno i gospodarsko blago iz Srbije i Crne Gore u Hrvatsku? Da, umalo smo “zaboravili” da tamo nije bilo rata, da se ratovalo samo na području Hrvatske, a o Bosni i Hercegovini i tamošnjim pljačkama da i ne govorimo.

SPAŠAVANJE I EVAKUACIJA

Stoga, pravila su jasna: ako je netko nešto otuđio, a poglavito u vrijeme rata, taj zbog toga treba i odgovarati!

Ne možemo se i ne smijemo zadovoljavati da nam agresor sada, nakon toliko godina, vraća tek “mrvice”, ono što njemu više ne treba, ili, kako smo već rekli, što nisu mogli prodati.

Krađa je krađa!

A da krađa ipak nije krađa (u tome su Srbi vrsni majstori) došlo je do potpisivanja (čujte sad ovo!) Protokola o povratku pokretnih kulturnih dobara koje su “evakuirali” Srbi, a kojeg su 2012. potpisali ministri kulture Andrea Zlatar Violić i Predrag Marković. Protokolom se regulira način i dinamika povrata preostalih kulturnih dobara, poglavito onih srpskih koji su otuđeni u vrijeme Domovinskog rata.

Kad ih se pita, zbog čega su u vrijeme agresije sve što je imalo bilo kakvu vrijednost, a koju su uspjeli dohvatiti,  prebacivali u Beograd, Novi Sad, Podgoricu i drugdje, Srbi odgovaraju da su “spašavali sav materijal iz hrvatskih muzeja, galerija, crkava, bolnica…”, pa i iz velikih hrvatskih tvornica, hotela, a i onima iz obiteljskih kuća Hrvata.

Dakle, kako Srbi i Crnogorci “nisu” bili agresori, rekli bi Teršelič, Pusić, Stanimirović ili onaj riječki “pizdun” Frljić, tako “nisu” ni otuđivali (krali) po Hrvatskoj, već su samo – “spašavali” ili “evakuirali”!

I ta svinjarija očito kao takva prolazi i kod hrvatskih pravosudnih organa, ali i kod aktualne politike, pa ne će biti, kako neki misle, “spektakularnih” uhićenja zbog otuđivanja (krađa) u vrijeme oslobođenja i stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

To se dakako ne odnosi na Hrvate već isključivo na one koji su bili na strani agresora! T

14 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 9 prosinca, 2014, 21:11

  TUMTUM >>>>ČITAŠ LI TI MENE….???..u vrijeme afere Agrocommerc tj. u situaciji kada su istražni organi nedvojbeno utvrdili činjenice koje su uz relevantne dokaze podastrijele sudu nije bilo moguće da ikoji sudac iste dokaze o krivnji odbaci a kamo li da kazni ikoga guljenjem krumpira ili pak da mu plaćanjem jamčevine tom pokradenom lovom dopusti braniti se sa slobode.U slučaju da bi se to ipak desilo,što je bilo praktički nemoguće,taj bi sudac vrlo brzo bio tretiran kao suučesnik i završio bi on i njegova familija ….ajd pgodi gdje….!!!!!..i dok takva identična situacija ponovno nebude AKSIOM i poveznica između pravosuđai i istražnih organa Hrvatska će imati sve to više kriminalaca ranga godišnjega svojega proračuna.Dakako ne sporim dobre namjere glavnoga državnoga odvjetnika no po njegovoj zamisli njegovu piramidu ispada da trebaju rušiti upravo oni koji su je i sazidali ……i prije će piramida srušiti njega nego li on nju uspije načeti u bilo kojem njezinom segmentu….

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 9 prosinca, 2014, 20:40

  >>>no,trenutni vlasnik odn. posjednik tih podataka, micro filmova, uvjeren jesam da nije nikako skolon tome da bi sadašnja RH povratila zlatne poluge iz Vatikana i možda bolje da je tome tako jer bi iste nestale poput onih 12 tona iz rezervi NBH a u vrijeme otvaranja prve privatne banke po unucima pok.Franje Tuđmana …ajde sada zbrojite 2+2 i dodajte tome potpisivanje vatikanskih ugovora te izračunajte proviziju u kešu i zlatu koju je dobio onaj u čijoj je režiji sve to izvedeno…. i to u vrijeme dok je hrvatska mladost ginula na frontu….naravno sve to mene sadane dira jer nisam odavna dio sustava koji se malverzacijama i tome sličnom bavi no da kojim slučajem jesam e tada bi bilo onako kako je bilo sa nekadašnjim “”Agrocommercom “” iz Velike Kladuše…..

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 9 prosinca, 2014, 20:30

  TUMTUM>>>> ex Yugo tajne službe tijekom svojega dugogodišnjeg i upornog operativnog postupanja nedvojbeno jesu locirale ono zlato koje je Ante Pavelić pokrao od svojega naroda odn. dio toga zlata koji je još dan danas deponiran u vatikanskim trezorima.No uz to uspjele su doći i do popisa svih imena onih pripadnika židovske populacije izbjeglih iz tzv.NDH a koje je vatikan ciljano udomio u smislu sve izvjesnije pobjede saveznika.Isti Židovi trebali su biti Vatikanu u neku ruku katalizator u smislu anuliranja kompromitacije suradnje kako sa NDH,Fašističkim vođom DUCEom i Adolfom Hitlerom…..ma nebi ovdje stalo sve što bih o svemu mogao napisati…..No isti pripadnici Židovske populacije bili bi likvidirani u tajnim podzemnim prostorijama Vatikana u slučaju da je Hitler pobijedio.Postoje pisani dokumenti o tome,uvjeren jesam presnimljeni na micro filmove.>>>

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 9 prosinca, 2014, 20:08

  TUMTUM>>>izgooglaj ime KARLO BULIĆ glumac dotur LUIGI iz serije” Malo misto”,i otvori stranicu kada je isti kao kaplar avijacije kraljevine Yugoslavije bio pratioc kamionskog konvoja, natovarenog zlatnim polugama, iz Beograda u Boku Kotorsku, Crnu Goru gdje je čekala engleska podmornica prevesti isto zlato u Englesku….Zlato koje je pokrao Ante Pavelić …eeeeh tu moraš ući u srce Vatikana ,naravno i tečno govoriti talijanski ,naravno i imati istražiteljsku edukaciju,love i veze i saznati ćeš svašta…..vjeruj iz osobnih mojih iskustava djelotvorno je …..Što se pak tiče onih 12 tona zlatnih rezervi nestalih iz trezora novouspostavljene RH o tome ću onda kada budem imao ovlasti kakve sam imao u vrijeme ex Yuge i to u rangu nekadašnjeg islednika SAVEZNOGA SUP.a Beograd ….

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. tumtum
  #5 tumtum 5 prosinca, 2014, 13:50

  e pa u proslom gradjanskom ratu koji su gradjani srbije i neki gradjani hrvatske popusili u nas je bilo tri kategorije sportskih aktivnosti. imali smo branitelje naivcine koji su se zrtvovali zatim lopove koji su krali dok su im branitelji cuvali ledja da se u miru mogu bavitis vojim sportom i narod koji je uzivao u ratnim strahotama koje su mu priredjivali gradjani iz srbije i neki hrvatski gradjani. Hajde guest dodaj i ti svoju obavjestajnu, a posebno ono o zlatu. Pronadji di je to zavrsilo pa nas izvjesti i pouci kako ga vratit narodu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Guest
  #6 Guest 5 prosinca, 2014, 03:58

  >>>>Treba naravno konstatirati da nikada u povijesi niti jedna nacija nije Hrvatskoj Državi i narodu nanijela štete niti 0,5 % nasuprot šteti koju su hrvati nanijeli sebi samima .Eto nabrojio sam nestanak zlata iz vremena tzv..NDH kao i nestanak zlatnih rezervi iz NBH novouspostavljene RH. I što znači nekoliko pustih MAZARIJA neprovjerenih PITURA u odnosu na cca 30 Tona zlata kojima naravno Hrvatska Država nikada nije slijedila trag nestanka..Iako mene osobno NE INTERESIRA tko je hrvatsku pokrao nije nikakav problem razlučiti sve one koji su još 90.tih vozili FIĆU a danas pitaju koliko košta to da iziđem iz zatvora…….po radi toga što sam zamračio milione Eura……a Vi Pavkoviću probajte napraviti osobni dug u visini 1000,00Kuna npr.kod HEPa …….idući dan već ćete biti u MRAKU>>>>>>

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 5 prosinca, 2014, 03:42

  >>>Konačno gospodine Pavkoviću predlažem Vama da na ovome portalu otvorite temu ZLATA još uvijek deponiranoga u Vatikanu a otetoga Židovima u vrijeme NDH kao i da otvorite temu o zlatnim polugama, koje predstavljaju dio zlatnih rezervi tzv.NDH.Iste je Ante Pavelić prilikom bijega od svojih bojovnika koje je ostavio na cijedilu križnoga puta ,u Vatikanskim trezorima tada uspio zamračiti a tamo se i dan ,danas nalaze.O tome dakako postoje relevantni podatci odn. dokazi .>>>>

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Guest
  #8 Guest 5 prosinca, 2014, 03:31

  >>>>No dakako umjetnine jesu danas interesantne no Vama Pavkoviću mogu uputiti slijedeću sugestiju, da ovdje na ovome portalu otvorite pitanje a isto glasi gdje je i na koji način nestalo cca 12 /dvanaest/ Tona zlatnih rezervi deponiranih u trezorima NBH…..Dakako ,konstatirati mogu to da ako nakon ovoga mojega posta ne otvorite istu temu ,upitno je za čiji račun i po čijem nalogu otvarate sekundarne teme istovremeno ispuštajući primarne >>>>>>

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Guest
  #9 Guest 5 prosinca, 2014, 03:25

  Autoru članka upućujem pitanje a isto je po radi čega ne objavi članak o tome kako nas je pok.Ivica Račan preveslao tada 1991.kada je benevolentno a po nalogu svojih predpostavljenih iz Beograda naredio da se oružje koje je bilo vlasništvo RH ,deponirano u skladištima Teritorijalne Obrane, preda i odveze u skladišta JNA.Gospodine Mladene Pavkoviću ako Vama nije poznato mi smo u vrijeme kada su umjetnine otuđivane grozničavo skupljali oružje diljem RH a i po bijelome Svijetu a u smislu obrane teritorijalne opstojnosti i zaštite ustavnoga poretka novo uspostavljene RH.Ma molim Vas Pavkoviću odgovorite javno bi li Vi u takvim okolnostima razmišljali o bilo kakvim umjetninama>>>>>

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Tena
  #10 Tena 4 prosinca, 2014, 15:07

  Da i ja se pitam zašto? Ovo je odličan tekst. Hvala g. Pavkoviću.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code