ZAPLITANJE HDZ-a U VLASTITA CRIJEVA

ZAPLITANJE HDZ-a U VLASTITA CRIJEVA

4. listopada, 2011.

 Piše: Jasna Babić

Način na koji je Jadranka Kosor, krajnje odlučnom retorikom, najavljivana zakon o zaštiti INA-e pokazao je da je premijerka, zaslijepljena željom da osvoji što više glasova na izborima 2011., reagirala munjevitim refleksnom svoga mozga krcatog frazama o tzv. nacionalnom interesu. No, čim se malo sabrala i konzultirala sa svojim prijateljicama u Europskoj uniji (kako se osobno voli pohvaliti), odlučila se za naglo redefiniranje INA-e: od tvrtke od nacionalnog interesa u stvar tržišta i biznisa. Problem je da su riječi već izgovorene i puštene u opticaj, pa sada znamo da HDZ-ov nacionalni interes ovisi o HDZ-ovom trenutku, jedan dan –ovako, drugi dan -onako.

Budući da oko nekih drugih tema HDZ za sada uživa podršku europskih demokršćana, u kampanji Jadranke Kosor nadalje ostaju točke koje će se HDZ-u vratiti kao bumerang pod uvjetom da svoju vlast produlji na još četiri godine i pod uvjetom da se nešto poboljša stanje nacionalne memorije.

 1. Ako se dosljedno provede anti-komunistička akcija koju HDZ eksploatira u aktualnoj izbornoj kampanji, prva Jadranka Kosor mora za uvijek nestati s političke scene. Za razliku od Zorana Milanovića,  glavnog konkurenta, HDZ-ova šefica jest bila članica Saveza komunista Hrvatske, savršeno integrirana u „mračni“ režim. Provede li se, pak, revanšistička akcija protiv HDZ-a, Jadranka Kosor opet ima nestati, jer se u HDZ učlanila čim je stranka ugrabila vlast. Najgore po njezinu sudbinu jest operacija (koje se za sada još nitko nije dosjetio) protiv snalažljivih političara koji trčkaraju sad u ovu, sad u onu stranku, samo da iz Države kaplju regularni prihodi.
 2. Ako se donese zakon o zaštiti hrvatskih branitelja od srbijanskih optužnica, svi optuženi ratni veteran ostaju bez hrvatske pravne zaštite pred međunarodnim tjeralicama. Nevini branitelji nikada neće moći dokazati, poput Tihomira Purde i Vesne Bosanac, da su žrtve montaže. Na dalekom završetku povijesne revalorizacije, ostat će zapamćeno: toliko je šljama bilo u onom tajnom Registru koje Jadranka Kosor tetoši poput svoga razmaženoga djeteta, da je krajnje upitan karakter Domovinskog rata. U međuvremenu, zaštitni zakon Jadranke Kosor doći će na dnevni red Bruxellesa, premda ona vjeruje da u europskim institucijama sjede njezini najveći, ako ne i jedini prijatelji.
 3. Ako za aktualni HDZ nema nedodirljivih u borbi protiv korupcije, onda Jadranka Kosor samu sebe mora izručiti USKOK-u. Prvo: zbog ratnoga profiterstva, jer je svoj zagrebački stan smuljala u ratu, dok su njezini sugrađani u Pakracu raznih nacionalnosti ostajali bez boravišta, kuća i imovine, pod uvjetom da su uopće preživjeli. Iz mirnodopskih vremena još uvijek postoji njezin potpis na falsificiranom izvještaju iz 2005. o troškovima njezine predsjedničke kampanje koja je ilegalno financirala iz obilatog crnoga fonda HDZ-a. U končanici, njezini se potpisi nalaze na ugovorima zbog kojih se kazneno goni Ivo Sanader.
 4. Ako je Jadranke Kosor najzaslužnija za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, onda je i najkrivlja za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. To pitanje ionako će se pojaviti naknadno, kao sve u hrvatskoj političkoj povijesti. S obzirom na kolekciju  državnih birokracija u Bruxellesu, koje su prevalile krizu financijskoga kapitala na fizičku egzistenciju svojih radno sposobnih birača, nije isključeno da će danas najzaslužniji, u duhu domaće tradicije, već za koje desetljeće dobiti etiketu izdajnika hrvatskoga naroda i države.
 5. Ako Jadranka Kosor svoju socijalnu politiku svodi na porodiljske naknade logično je da će se s vremenom, u napredujućoj krizi, sve više rađati djeca samo zbog te vrste socijalne ispomoći. Što će biti budućnosti novorođenih naraštaja koji je poslužio roditeljima da se dokopaju mizernoga proračunskoga dodatka, o tom- potom.
 6. Ako Jadranka Kosor ne namjerava skresati stanoviti postotak državne birokracije, koji je posljednjih godina zaposlena a) da se statistici njezine vlade  uveća stavka „broj zaposlenih“, b) da se uhljebe „našijenci“ predviđeni za žandara, popa ili „fiškala“ u svakoj državi na hrvatskim prostorima, to znači da je Jadranka Kosor odavno postala deputat, izaslanik, glasnogovornik, predstavnik prije svega tih triju profesija. Znači da sve ostale kategorije stanovništva ne mogu računati na njezinu milostivost, upravo poput ratnih veterana koji nisu uključeni u elitne HDZ-ove krugove i privatnih poduzeća koja, barem u Izborima, HDZ financijski ne ispomažu.
 7. Ako se obećani gospodarski oporavak svodi na gradnju Pelješkoga mosta i sličnih infrastrukturnih instalacija, Hrvatska će, kao završetak planova Ive Sanadera postati zemlja razvijene mreže transportne komunikacije i prijevoza. Kome to može koristiti? Ponajprije europskim uvoznicima prema Jadranskome  moru. Teško, naime, da će iz kontra-smjera biti ikakve građe za izvoz, osim radne snage.

 

Najveća je hrvatska nevolja da 21.točka izbornoga programa kukuriku-koalicije, istina, sadrži puno manje ishitrenih obećanja, ali ničim ne dovodi u pitanje HDZ-ovu globalnu logiku. Štoviše, svojim programom najavljuje tek male popravke u konstrukciji HDZ-ovoga društva i države. Zato u ovom trenutku najviše impresionira da je Zoran Milanović napokon prestao uvažavati HDZ-ove primitivne provokacije, odbijajući da se na njih uopće osvrće, na nesreću medijskih korporacija. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Patton
  #1 Patton 12 listopada, 2011, 19:38

  Mislim da je general Patton dao lijep opis ljudskih crijeva…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. PIK
  #2 PIK 12 listopada, 2011, 09:07

  Uskoro je vrijeme je kolinja,pa kobasice,fileki i to …

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code