ZAGREB OPEN NAJVEĆI TURNIR U HRVATSKOJ

ZAGREB OPEN NAJVEĆI TURNIR U HRVATSKOJ

19. siječnja, 2013.

kozul sah

Piše: Darko Petričić

U drugoj polovici veljače, točnije od 25.  do 4. ožujka .ove godine, u organizaciji Zagrebačkog šahovskog saveza, počinje najpopularniji šahovski turnir u Hrvatskoj – Zagreb open. Tom prilikom, na jednom mjestu, redovno se okuplja se preko stotinu šahista iz zemlje i svijeta da bi u međusobnoj borbi došli do primamljivih novčanih nagrada i do šahovskih rejting bodova koji će pojedinim šahistima omogućiti dobivanje više kategorije. Turnir je otvoren za sve šahiste iz zemlje i inozemstva; za muškarce i žene kao i za one šahiste koji imaju i nemaju šahovske kategorije i bodove. Turnir se igra po švicarskom sistemu kroz 9 kola, a tempo igre je 90 minuta po igraču, plus 30 minuta za ostatak partije uz dodatak od 30 sekundi za svaki završeni potez, što znači da se igračima nakon 40-tog poteza dodaje vrijeme. Dakle, nakon potrošenih 90 minuta igraču ne pada zastavica, ukoliko je odigrano više od 40 poteza, već elektronski sat dodaje vrijeme.

Turnirske partije igrat će se u dvoranama hotela Dubrovnik, u Gajevoj 1 u Zagrebu, što je puno bolja lokacija od prethodnih turnira koji su igrani na Zagrebačkom velesajmu. Nagradni fond turnira je 60.000 kuna, a nagrade dobiva deset najbolje plasiranih igrača. Prvo mjesto na turniru osvaja 12.000 kuna, a posljednji deseti igrač dobiva 1.500 kuna. Nagradu će primiti i najuspješnija ženska sudionica turnira, kao i najbolji igrači po kategorijama. Nagrade nisu kumulativne, a dijele se po HORT sistemu.

Svi prijavljeni igrači, osim velemajstora i majstora, plaćaju upisninu u iznosu 250 kuna. Igrači mlađi od 18 godina plaćaju 150 kuna, a kotizacija na dan turnira (25. 02. 2013.) iznosi 400 kuna, odnosno 250 kuna za mlađe od 18 godina. Za turnir se natjecatelji se mogu prijaviti kod Zagrebačkog šahovskog saveza, Masarykova 22, ili na e-mail: [email protected], odnosno u dvorani hotela Dubrovnik, najkasnije do 16.30 na dan početka turnira. Prva partija počinje s igrom u 17 sati, a svaki dan se igra jedan meč. Igrač koji zakasni na početak partije, ili ne dođe na meč gubi partiju.

Svečano zatvaranje turnira i podjela nagrada bit će 04.03.2013, pola sata nakon završene zadnje partije. Za sve sudionike turnira organizator osigurava rekvizite za igru. Pokrovitelj turnira je Zagrebački športski savez.

Na prošlogodišnjem turniru pobijedio je velemajstor Zdenko Kožul, dok je najbolje plasirana žena bila Ivona Purgar. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code