ŠKOLA ŠAHA U KNJIŽNICI „AUGUST CESAREC“

ŠKOLA ŠAHA U KNJIŽNICI „AUGUST CESAREC“

19. veljače, 2013.

 Tjedno20sah80

Piše: Darko Petričić

U zagrebačkoj gradskoj knjižnici «August Cesarec» na Kvaternikovom trgu, pored same tržnice, na drugom katu, već nekoliko mjeseci djeluje škola šaha za najmlađe polaznike. Škola šaha osnovana je u suradnji iskusnijih šahista i uprave knjižnice koja je htjela popularizirati ovaj sport, ali i izaći u susret roditeljima čija bi djeca htjela naučiti ovu drevnu igru na 64 polja. Budući da je u Zagrebu dosta teško naći mjesto gdje bi najmlađi polaznici mogli naučiti igrati šah, budući da su etablirani šahovski klubovi rezervirani za starije i iskusnije majstore, ova knjižnica je idealno mjesto za naučiti prve šahovske poteze.

Škola šaha održava se svakog četvrtka u vremenu od 16 do 17.30, i tu najmlađi polaznici mogu saznati sve tajne ove igre. U školi šaha može se naučiti sve: od postavljanja i kretanja figura do izvođenja pravilnih rokada, pravila nemogućih poteza, promocija pješaka u druge figure, uzimanje an passan-om, matiranje s kraljem i damom, kraljem i topom, s kraljem i dva lovca, s kraljem, lovcem i konjem, pat pozicije… Nakon što polaznici savladaju osnovne zakonitosti ove igre, pristupaju sljedećem nivou učenja, a to je upoznavanje s otvaranjima, igranje partija uz pomoć sata i analiza odigranih partija prema notacijama.

U školu šaha može se pristupiti bilo kada, budući da nisu određeni dani ni datumi za upis novih grupa. Najmlađi polaznici odmah počinju igrati partije sa svojim vršnjacima, tako da mogu prakticirati ono što su naučili, s time da bolji igrači igraju s boljim protivnicima, a slabiji sa slabijima, uz nadzor učitelja.

Na kraju završenog tečaja, sredinom polugodišta, planira se održati mali turnir gdje bi polaznici škole, kroz šahovske mečeve svakoga sa svakim, mogli vidjeli tko je najtalentiraniji mladi šahist. Škola šaha je besplatna, a šahovskih garnitura za igru ima dovoljno. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Šahmat
  #1 Šahmat 26 veljače, 2013, 13:24

  Kaj ima veze tko vodi bitno je da škola radi i da deca nicu na cesti!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Branimirac
  #2 Branimirac 25 veljače, 2013, 23:20

  Simpatično, ali bilo bi lijepo i korisno još znati i koji šahovski stručnjaci rade s mladima.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code