ZABORAVILI POZVATI RATNE ZAPOVJEDNIKE KOPRIVNIČKE BRIGADE

ZABORAVILI POZVATI RATNE ZAPOVJEDNIKE KOPRIVNIČKE BRIGADE

30. rujna, 2019.

 

„Nije prvi puta da protokole za ove obljetnice sastavljaju neki koji su očito „zaboravili“ da smo i mi bili među prvima kad je trebalo. Brigada je brojila oko 3800 branitelja, a u njoj se nisu nalazili samo vojnici iz Koprivnice, već i iz Križevaca i drugim mjesta Koprivničko-križevačke županije, ali i šire. Kad je počeo rat tada se znalo za nas, a danas „nema nas nigdje“, nikoga iz gradske i ine vlasti ne zanima ni da iznesemo svoja sjećanja“ – rekao je Kralj, koji je u vrijeme rata bio zapovjednik Narodne zaštite, 117. brigade i ratni zapovjednik obrane Grada Koprivnice

Napisao: Mladen Pavković

U Koprivnici se na 28. obljetnicu preuzimanja vojarne i Dana koprivničkih branitelja (30. rujna 2019.) okupio iznimno mali broj ljudi koji su sudjelovali u obrani hrvatske države. Teško je reći što je razlog tome. Ali, pravi je skandal što na tu obljetnicu nisu pozvali nikoga iz slavne 117. brigade da se obrati skupu, pa čak ni njezina zapovjednika Dragutina Kralja i Milana Jurića, ratnog zapovjednika ZNG-a, koji je zajedno s hrvatskim policajcima prvi ušao u taj vojni objekt. Čak ni u pozivnici, koju su dijelili iz Gradskog vijeća (SDP) nije ni spomenuta ova brigada, koja je među prvima na novljanskom ratištu, 1991. uspješno sudjelovala u oslobađanju toga dijela Hrvatske.

3800 branitelja

„Kakvo obilježavanje i kakva je to obljetnica da netko može ignorirati ne samo mene već i druge zapovjednike 117. brigade, koja je imala 38 mrtvih i nekoliko stotina ranjenih? –pita se Kralj. Eto, zajedno sa uvaženim g. Milanom Jurićem, pukovnikom, došao sam i toga dana u nekadašnju vojarnu odakle smo kretali u rat, prije svega da se poklonimo stradalima. Stoga smo Jurić i ja nakon skupa, jer nismo bili ni u službenom protokolu, nakon završetka obilježavanja, sami zapalili svijeće podno Spomen križa u bivšoj vojarni. Taj križ podigla je IPD služba naše brigade i tamo nažalost malo tko navraća. No, ovo nije prvi puta da protokole za ove obljetnice sastavljaju neki koji su očito „zaboravili“ da smo i mi bili među prvima kad je trebalo. Brigada je brojila oko 3800 branitelja, a u njoj se nisu nalazili samo vojnici iz Koprivnice, već i iz Križevaca i drugim mjesta Koprivničko-križevačke županije, ali i šire. Kad je počeo rat tada se znalo za nas, a danas „nema nas nigdje“, nikoga iz gradske i ine vlasti ne zanima ni da iznesemo svoja sjećanja“ – rekao je Kralj, koji je u vrijeme rata bio zapovjednik Narodne zaštite, 117. brigade i ratni zapovjednik obrane Grada Koprivnice.

Odlazak JNA

A što se događalo u Koprivnici 30. rujna 1991.? Tada su pripadnici zločinačke JNA,  oko 12,30 sati, bez ispaljenog metka napustili vojne objekte i ostavili naoružanje. Teško bi se takav scenarijo dogodio, i nikakvi pregovori oko toga ne bi bili mogući da dan ranije, tj. 29.9. 1991. nije pala bjelovarska kasarna, a nešto ranije i varaždinska, što znači da su pripadnici JNA iz Koprivnice ostali sami. Oni koji su pregovarali s JNA zločincima rastali su se uz „malu rakijicu“ i željama da se bez problema vrate svojim kućama. Međutim, jedan dio njih iskrcan je iz autobusa još prije Osijeka i uključen u druge jedinice JNA te su i dalje nastavili borbu protiv hrvatske države.

Pripadnici 117. brigade, pod zapovjedništvom Kralja, odnosno Operativne grupe „Posavina“ borbeno su djelovali,  osobito na pravcima Grabovac-Bair, Popovac- Trokut. Početkom prosinca 1991. Iznimno su bili aktivni na pravcima Jagma-Korita-Subotska. Na tim bojištima ostali su sve do 31. srpnja 1992.

Za ovu je brigadu karakteristično da se nikada nije povlačila.

Dragutin Kralj napustio je brigadu na osobni zahtjev, zbog zdravstvenih razloga, a na njegovo mjesto (od sredine travnja 1992.) došao je Ivica Zgrebec.

Kralj ima čin pukovnika, a od odličja – Red hrvatskog trolista. (Inače, predložen je za četiri odličja!).

„Bolje nismo ni zaslužili“ – rekao je pomalo u šali, kao što to često govori i Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnja, koji se od odličja isto može pohvaliti – trolistom.

Milan Jurić je na to dodao da on nema problema s odličjima, jer kad je već ranije vidio tko se s njima, osobito u Koprivnici, „okitio“, upakirao ih je i poslao na adresu bivšeg  Ureda predsjednika RH  Mesića. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. maricvnbd
  #1 maricvnbd 21 siječnja, 2020, 14:06

  MOJO svedočenje Dobar dan,
   moje ime je Azwandy, građanin sam Švedske. želim
  da svedočim o dobrom zajmu zajma koji mi je pokazao svjetlo nakon
  prevareni od strane četiri različita lažna Internet kreditora, svi oni
  obećaj mi zajam nakon što sam tražio da platim mnoge
  naknade koje nisu ništa proizvele i nisu dale pozitivan učinak
  rezultata. Izgubio sam puno novca blizu 32.000 eura
      Jednog dana dok sam pretraživao internet naletio sam na stari post
  o još jednoj žrtvi poput mene koja je dobila kredit od Ranner kredita, nakon što sam pročitala njeno svjedočenje, odlučila sam se samo
  daj ga zadnji put suđenje, prijavila sam se putem e-maila
  i u roku od 48 sati dobio sam zajam od 32.000 eura. Nisam mogao vjerovati
  moje oči, sad sam opet sretna i bogata i zahvaljujem Bogu da takve kreditne kompanije poput ove još uvijek postoje na ovim prevarama na sve strane, molim vas da savjetujem svima koji trebaju kredit da posjete e-poštu ,,, ([email protected]), oni nikada neće propasti
  vi i vaš život će se promeniti kao i moj.
  Brzo se obratite ([email protected]) već danas i uzmite njihov zajam od njih.
  Ostanite sigurni i blagoslovljeni

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 5 listopada, 2019, 23:01

  Ovo sve piše jedan te isti. Nema veze s temom koju čitamo. Kao iz vrapča.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Vinski podrum zove
  #3 Vinski podrum zove 3 listopada, 2019, 20:15

  POPOVAČA -Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec će u petak, 4. listopada 2019. godine, u Popovači nazočiti svečanom obilježavanju Dana policije.

  Program

  18 sati Sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle pripadnike policije (župna crkva Sv. Alojzija Gonzage),

  19 sati domjenak u „Vinskom podrumu“ Udruge vinara i voćara „Škrlet“ Popovača. poznati moslavacki sumar na privremenu radu u Sisacko-moslavackoj zupaniji, Rosavec, narocito se raduje zadnjoj tocki dnevnoga reda slavljenicke hrvatske policije, onoj s maliganima u Vinskom podrumu “Skrleta”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Postena Dana i neposteni antife
  #4 Postena Dana i neposteni antife 2 listopada, 2019, 18:25

  “Sramota! Sram vas bilo!“, „Logor, logor, logor!“, neartikuliranim glasovima i histerično visokim tonovima, još u petak vrištala je SDP-ova Kristina Ikić Baniček na oporbene vijećnike Gradskoga vijeća koji su se drznuli osporiti tvrdnje iz pripremljena pisanog obrazloženja za imenovanje ulica i trgova. Jer, doista boljševički bajkovito zvuči priča, odnosno navodna inicijativa od lanjskoga listopada, prema kojoj su sisački gimnazijalci i nekoliko stotina građana svojim potpisima zaiskali imenovanje javne površine u čast humanitarke Dijane Obexner Budisavljević. Nepunu godinu kasnije, pak, gradska komisija zaprimila je zahtjev „vrišteče“ gradonačelnice da se prostor između groblja i susjednoga stambenog naselja nazove po istoj osobi. Krivo biste zaključili da je dijelu oporbenih vijećnika HDZ-a i HSP-a AS zasmetalo spominjanje časnoga imena plemenite Austrijanke, koja je i u ratnom kaosu smogla snage spašavati nezbrinutu djecu, ratnu siročad s Kozare i Korduna (oporbenjaci su u znak neslaganja napustili sjednicu, a HDZ-ov neuspješni kandidat za prvoga čovjeka grada iz toga kluba za odluku većine čak je glasovao?! – op.a.). Dapače, zasmetala je formulacija prema kojoj je u Sisku djelovao „ustaški konclogor za djecu“, a ne prihvatilište Crvenoga križa. K tome, ni riječi o povijesnoj istini koja je osvjetlala obraz Siščana i stanovnika okolnih sela, jer su u svojim obiteljima zaštitili i spasili život 5500 malih nesretnika. Kako se ratnim i počesto nepouzdanim statističkim podacima – osobito sa srbijansko-srpske i ljevičarske strane – olako i najlakše dodaju nule, poslužimo se izvornim pokazateljima sisačkoga mrtvozornika o pokopu 1152 mališana. Tako je 2017. pisao nas portal o sisakoj cirkusijadi s “konclogorom za decu vecinske manjine”. Stoga se gradjani s pravom pitaju hoce li i ove godine, prvoga tjedna listopada biti nove cirkusarije izmisljene vlaske nacije i njene spc nastale prije ribarskih glista, odnosno osam stoljeca. Pitaju se k tome hoce li Ikicka Ikaca u Zagrebu pratiti projekciju ove casne ali od antifa popljuvane teme ili pak u eksteritorijalno njoj nedohvatljiva Velika kaptola nase Katolicke crkve 3. listopada. Pozive su dobili Ikaca i njen pouzdani povijesni izvor u Gradskom muzeju. Ali, Dana Budisavljevic, rodjakinja Dianina i lgbt dvonoska, posteno je kazala da smo nekad u hrvatskoj (NDH) imali fasisticki rezim, ali da fasizma ipak danas nema.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Alkoholna poezija Ikace
  #5 Alkoholna poezija Ikace 2 listopada, 2019, 11:53

  Nakon premijerne izvedbe Jame na povijesnom lokalitetu Siscia in situ u svibnju ove godine, u izvedbi pijaniste, pjevača i autora glazbe Roberta Jamesa Hudulina, Siščani u subotu, 5.listopada, imaju priliku prisustvovati promociji albuma „Jama“ te poslušati kako zvuče uglazbljeni stihovi Kovačićevog remek djela.

  Promocija albuma će se održati u nekadašnjoj kotlovnici Segestice (Quirinova 8), koja ovog puta umjesto proizvodnje pića ima za zadatak poslužiti kao kulisa glazbenog komada nastalog na tekst jednog od najpotresnijih djela hrvatske književnosti. Crtalic-ogle.Ova promocija nastavak je projekta Živi Rasti Cvjetaj kojem je jedan od ciljeva prenamjena propalih industrijskih prostora. Tako javlja privatni internetski-portal Kikic Brabonjicek Kristine i perspektivna zapisnicara iz RS koji se slabo sluzi srpskohrvatskim (sluzbenim) jezikom vlaskoga dijela dejtonske BiH, ali mu prijepis-feljtone objavljuje i zagrebacki “Vecernjak”. Eto, i vlasnik tvornice bit ce zadovoljen, bas kao i momentalni paroh 800 godina stare udbaske spc, Vukasin Ristovic Guzo. Mozda bi ipak nakladnik gradske uprave mogao objaviti i cirilicnu verziju “Drug Tito jase na celu kolone prasica”. Bilo bi to veliko kulturno i nacionalno psotignuce srbadije iz blagajne nesretnih Hrvateka” (zbog martoloskih uljeza u srednjevherkovlju bitke za krst casni i slobodu. Predlazemo da tu zbirku interpretiraju pupavac zlocinac, aleksandar vulin brbljavi ratnik napredne srbije, seroslav dacic, i mihajlo gnjidic. Bio bi to velik prilog smanjivanju tenzija dvaju susjeda, tzv.srbije i nase dicne zemlje. ZDS!BiH! (Bog i Hrvati!), Za dom!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. FRNO
  #6 FRNO 1 listopada, 2019, 00:27

  IVICA ŠAFARIĆ ,NINĐA , ETO ,DANAS SLAVI DAN KADA JE ON KAO KATOLIK,STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA,VJEROJATNO NA USPOMENU SVOJIH PREDAKA ,STEPINČEVIH DRAKULA I VAMPIRA ,KOJI ZAVRŠIŠE U CRNOJ RUPI,U BLEIBURGU,ZA SVE ONE MASOVNE ZLOČINE PROTIV ČOVJEKA I ČOVJEČNOSTI , ON ,IV ICA ŠAFARIK, SLJEDNIK STEPINČEVSKE IDEJE I BOJOVNIK KRIVOUSTOG PROZELITA ,ZLOČINCA TUĐMANA,USKAČE PREKO KASARSKE DVORIŠNE OGRADE STAJAČE JUGOSLAV ENSKE VOJSKE, KOJA NIJE NIKADA ,PA NI TADA BILA JEDNONACIONALNA ,UVIJEK PA I TADA BIJAŠE MULTIN ACIONALAN , A ON KAO SLJEDNIK SVOJIH KRVOLOČNIH PREDAKA ,STEPINČEVIH DRAKALUA I VAMPIRA ,TUĐMANOV BOJO VNIK ,USKAČE U DVORIŠTE KASARNE , SKIDA JUGOSLAVENSKU ZASTAVU ŠTO MU JE PRISKRBILO NAZIV HEROJA ,JER SKIDA TU KOMUNISTIČKU ZASTAVU I TIME ,MISLI ON,UKIDA SOCIJALISTIČKO-SAMOUPRANO USTROJSVO DRŽAVE KOJU ON ,KAO STEPINČEV KRIŽAR NAZIVA KOMUNISTIČKOM I ŽAELI JU UNIŠTITI, ONAKO ,NA ISTI NAČIN , KAKO SU TO ČINILI NJEGOVI PRECI ,DRAKULE I VAMPIRI, KATOLICI,STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA.
  PA IVIČIN PODVIG BIJAŠE POPRAČEN URLIKOMO NJEGOVIH OSTALIH ,KATOLIČKO-STEPINČEVSKIH MOMAKA ,KRIŽARA ,SVE POTOMAKA DRAKULA I VAMPIRA ,KAO OSVETNIKA SA PATRIACAM OKO VRATA I RASPELIMA DO PUPKA.TO JE IVICA UČINIO KAO OSVETU TOM SOCIJALISTIOČKO-KOMUNISTIOČKOM SUSTAVU DRUŠTVENIH ODNOSA,KOJI JE NEJGOVE PRETKE ,KAO STEPINČEVSKE DRAKULE I VAMPIRE POSLAO NA ONAJ DRUGI KATOLIČKI SVIJET DA SE TAMO KAO ZASLUŽNI ZA KATOILIČKE ZLOČINE ,RAZRAHATLEIJIŠU.I NIJE POGRIJEŠIO ,JER DANAS SE ,ETO ,GLORIFICIRA TUĐMANOVA KRVOLOČNO, NACISTIČKO-ŠOV ISTIČKO-POŠASNA VJERSKA REVOLUCIJA ,JER SE ON LEGITMIRAO ,JAVNO, DA JE KATOLIČKI NACISTA ,DA NJEGOVA ŽENA NIJE NI SRPKINJA NI ŽIDOVKA,A SAMOG SEBE NAZIVAO LIKOM ISTIM ILI SLIČNIM, OCEM DOMOVINE, KAO ŠTO SE FRANKA U ŠPANIJI NAZIVALO CIJELO JEDNO STOLJEČE.
  U SVEMU TOME GA JE PODRŽAVALA ,ONA ISTA ZLOČINAČKA CRKVA KOJA NOSI FAŠISTIČKO OBILJEŽJE JOŠ IZ STEPINČEVSKIH VREMENA BOŽJE DRŽAVE ,HOLOKAUSTSKE GERMANSKE LATIFUNDIJE III-ĆEG REICHA, KAO ZAKRPE NA GUZICI GERMANSKIH NIBELUNGA. PA NAŠ IVICA ,UMJESTO PONOSA ZA SVOJE UČEŠĆE I PO NJEMU NJEGOVE PODVIGE ,NE SAMO ON ,VEĆ TAJ ZLOČINAČKO VJERSKI RAT, KOJEG SU PROIZVELI TUĐAMA-MILOŠEVIĆ, A KOJI JE PROIZVEO ISTE ILI NAJSLIČNIJE ZLOČINE ,PO KARAKTERU I BROJU ONIM IZ VREMENA II-GOG SVJETSKOG RTA, BIT ĆE POVIJESNO OSUĐEN KAO KRIŽARSKO-KATOLIČKO-KRVOLOČNO-PLJAČKAŠKO NACISTIČKO-ŠOVINISTIČKI RAT.
  PA NA OSNU SVEGA OVOGA,PARFRAZIRT ĆU ,ALI JE SUŠTINA ISTA, ŠTO REKOH,MORAM SE POZVATI NA IZJAVU PAPE UOSTAVCI,KARDINALA BENEDIKTA XVI-TOG KOJI JE KRŠČANSDTVO ,KROZ CIJELU NJEGOIVU POVIJEST ,OPISAO KAO NASILNIČKO,GRABEŽLJIVO, PUNO PREDRASUDA KOJI U NJEMU PROIZVODI TOTALNU MRŽNJU I NESNOŠLJIVU SRTRUKTURU ODRŽIVOSTI,ZBOG ČEGA INICIRA RATOVE I POŠASNU MRŽNJU IZ KOJEG DO DANAŠNJIH DANA ,NIJE IZVELO POUKU ZA PERSPEKTIVNO KAJANJE I PROMJENU SVOGA DELANJA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code